jeugd 6-9 jaar

Tom van Rossum

Kleine wijsneusjes
illustraties: Elisa de Groot
tekst: Tom van Rossum


In dit boek worden de rollen eens omgedraaid. Meestal weten ouders wat het beste is voor hun kind, tenminste daar gaan we van uit, maar soms weten kinderen het beter dan hun ouders of hebben ze een beetje genoeg van al die wijze lessen die ze steeds maar krijgen voorgeschoteld. Zij weten en kunnen zelf ook wel wat en daar gaan de verhalen over in deze verhalenbundel.


In het eerste verhaal is Lonneke met haar vader een route aan het wandelen, ze volgen de rode pijlen. Lonneke mag de weg wijzen maar ze merkt dat papa bang is dat ze niet goed oplet. Dat vindt ze helemaal niet leuk dus verzint ze een plannetje waardoor ze zogenaamd verdwalen. En dan kan Lonneke laten zien dat ze een slimme meid is en heel goed weet wat ze doet!


Een ander verhaal gaat over Yvonne, die thuis op alles nee zegt. Haar ouders worden er wanhopig van, ze praten met de dokter, maar die zegt dat ze er wel overheen zal groeien. Maar het stopt maar niet, Yvonne blijft nee zeggen. Op school praat ze gewoon zegt de juf dus verzinnen de juf en Yvonnes ouders een plan. Zou het lukken en waarom zegt Yvonne eigenlijk aldoor nee? Het antwoord van Yvonne is iets waar haar ouders haar geen ongelijk in kunnen geven...


Het boek gaat niet alleen over jonge kinderen. In Opa wordt boos wordt opa heel boos op zijn zoon, de papa van Pieter. Stiekem vindt Pieter dat opa gelijk heeft, papa deed ook heel vervelend tegen opa. Pieter raapt de moed maar bij elkaar en zegt ook tegen zijn vader dat hij helemaal niet leuk deed.
Gelukkig geeft papa Pieter gelijk en maakt hij het weer goed met opa.


Ook in het verrassende verhaal over meneer de Groot wordt de houding van een volwassene aan de kaak gesteld, in dit geval de juf.  Meneer de Groot werd vroeger heel erg gepest op school en wil nu nog eens een keer op zijn oude in de klas zitten. De juf vindt het maar raar en doet niet erg aardig tegen meneer de Groot, het is een jongetje uit de klas die haar de ogen opent en beschaamd doet nadenken over wat ze eigenlijk deed.


Ontroerend is het verhaal Engelenhaar, waarbij het dit keer niet over de versiering voor de kerstboom gaat, maar daar wel voor gebruikt wordt...


En zo zijn er in totaal twintig verhalen over kinderen die volwassenen een andere, wijze kijk op dingen geven, het zijn echt kleine wijsneusjes.
De (voorlees)verhalen nemen soms een wending die je niet verwacht. Wel wordt er af en toe teveel uitgelegd waardoor de vaart uit het verhaal wordt gehaald en soms is de taal niet echt dat van een kind.
Zoals in alle verhalenbundels zijn niet alle verhalen even sterk, enkele zijn vrij voorspelbaar maar daar tegenover staat dat andere verhalen heel verrassend en fantasievol zijn.
Natuurlijk heet dit boek niet voor niets Kleine wijsneusjes, er zit in elk verhaal een wijze les, maar dan voor volwassenen, en dat is vrij uniek en origineel voor een kinderboek.
Doorheen het boek staan grappige, gekleurde tekeningen van de dertienjarige Elisa de Groot.
Een prettig boekje om uit voor te lezen of om zelf te lezen.


ISBN 9789491777110 Paperback 76 pagina's Uitgeverij Eigenzinnig april 2014
Leeftijd 6+

Dettie, 29 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER