jeugd 6-9 jaar

Emily Jackman

De geest in het plafond
Emily Jackman


Hoe verschillend zijn de broertjes Roberto en Harry!
Roberto vormt het vertelperspectief. Hij laat duidelijk merken dat hij zijn broertje maar een mietje vindt. Harry is namelijk dol op ballet, en danst ook zelf. Maar ballet, dat is voor meisjes, vindt Roberto!
Roberto houdt van voetballen en gamen, en is dus een echte jongen. Deze tegenstelling leidt nogal eens tot ruzie thuis.
En dan gebeurt er iets vreemds:


‘Roberto wilde net uit het toilethokje stappen om zijn handen te wassen toen er plots geneurie klonk.
‘Hallo?’ vroeg hij verbaasd. ‘Is daar iemand?’
Roberto spitste zijn oren. Het geneurie klonk opnieuw. Het leek uit het plafond te komen. Roberto krabde aan zijn voorhoofd. Was hij gek aan het worden?’


Daar lijkt het wel op, want Roberto blijkt de enige die de stem kan horen die uit het plafond komt. Het is Alyssa, die zich verstopt in het plafond en hem vertelt dat ze daar net zo lang blijft zitten tot ze zo dun is dat ze een tutu aan kan. Ze is veel te dik, en mag niet meedoen met ballet.
Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen de jongen  en het meisje. Hm, is het wel een meisje? Want je verstoppen in het plafond, en dat al maandenlang? Dat kan toch niet…


De thematiek is duidelijk: het gaat over de ander accepteren. Niet zonder meer oordelen over wat een ander doet in zijn leven. En als Harry gepest wordt, spoort Alyssa Roberto aan om zijn broertje te gaan helpen.


Het verhaal wordt in eenvoudige taal verteld, en wat er gebeurt is ook wel makkelijk en voorspelbaar, maar de boodschap wordt zo duidelijk overgebracht. Je mag zijn wie je wilt zijn!


Emily Jackman studeerde psychologie, eerst aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vervolgd door een master aan de Universiteit Leiden. De geest in het plafond is haar kinderboekendebuut.


ISBN 9789044852400 | Hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2023
Illustraties van Chris Vosters | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo,  16 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER