jeugd 6-9 jaar

Alex Gino

http://www.alexgino.com

 

altGeorge
Je mag zijn wie je bent
Alex Gino


‘Wat een eikels,’ zei Kelly. ‘Je bent helemaal geen meisje hoor.’
‘En als ik dat nou wel ben?’ George schrok van haar eigen woorden.
Kelly deed verrast een stap achteruit. ‘Wat zeg je nou? Dat is idioot. Je ben een jongen. Ik bedoel…’
Ze gebaarde aan beetje vaag naar George’buik. ‘Je hebt toch een je-weet-wel?'


Maar George voelt zich helemaal geen jongen. Als klein kind trok ze de kleren van zijn moeder aan en ze wilde op ballet. En zoals dat gaat maakte haar moeder daar een einde aan omdat zij toch een jongenslichaam heeft. Het is niet ‘schattig’ meer.
George is nu tien jaar, en ze voelt zich nog steeds een meisje. Maar ze is ook gefrustreerd, want het mag niet. Hij moet 'normaal' zijn.
Zij heeft wel een groot voordeel: een vriendin als Kelly. Natuurlijk is zij ook stomverbaasd, maar ze accepteert het heel snel:

‘Weet je, als jij vindt dat je een meisje bent, dan vind ik ook dat je een meisje bent!’


Veel transgenders – want zo wordt dat genoemd als je voelt dat je in een verkeerd lichaam zit – zouden jaloers zijn op zo’n vriendin! Want Kelly helpt haar. En al is Melissa er nog niet aan het eind van het verhaal, met haar komt het wel goed.


Alex Gino heeft een moeilijk onderwerp in een voor kinderen prettig jasje gestoken. Door de persoonsvorm ‘zij’ en ‘haar’ te gebruiken terwijl ze door de buitenwereld als ‘hij’ en ‘hem’ wordt gezien, voelt de lezer meteen aan hoe vreemd het is als je anders wordt aangesproken dan je je voelt. Voor kinderen die zelf transgender zijn, maar ook voor de kinderen om hem of haar heen is dit een verhaal dat moeilijke situaties verduidelijkt.

ISBN 9789020674460| Hardcover | 223 pagina's | Kluitman| mei 2016
Vertaald uit het Engels door Carla Hazewindus | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 11 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

George
Alex Gino


De tienjarige George heeft best een fijn leven. Ze heeft een leuke moeder, een redelijke aardige oudere broer Scott en een fantastische vriendin Kelly met wie ze lief en leed deelt. Haar vader woont in Pennsylvania met zijn nieuwe vrouw maar het contact is goed. Hij was een betere parttime vader dan fulltime vader. Maar George heeft wel een probleem, een vrij lastig en soms moeilijk probleem. George is namelijk een jongen maar voelt zich een meisje.

In een tas in haar slaapkamer, verstopt onder oude knuffels heeft ze allemaal glossy tijdschriften verstopt. Het lijkt bijna alsof het 'vieze boekjes' zijn, zo angstvallig houdt ze die verborgen. Ze vindt het heerlijk om die te bekijken maar ze weet ook dat een jongen dat niet leuk hoort te vinden. Het liefst zou ze Melissa heten en in meisjeskleren willen lopen maar dat durft ze niet aan haar moeder te vertellen.

Alles verandert als juf Udell vertelt dat ze auditie kunnen doen voor Charlottes' web. Charlotte is de spin en George wil heel graag die rol spelen. Maar ze is wel een jongen, die worden vast niet gekozen. Maar Kelly denkt daar anders over.


'Ik vind het een geweldig idee van je.'
'Welk idee?'
'Dat je auditie wil doen voor Charlotte, Juf Udell vindt het vast prachtig dat jij zoveel geeft om het personage dat je haar graag wil spelen, ook als is Charlotte een meisje en ben jij een jongen. Acteren is toch gewoon doen alsof?'
'Eh...' was het enige wat George kon uitbrengen. Een meisje spelen was voor haar helemaal niet doen alsof, maar ze wist niet hoe ze dat aan Kelly moest vertellen.

Maar juf Udell is helemaal niet onder de indruk, sterker nog, ze is boos op George, hoe haalt hij het in zijn hoofd om de rol van Charlotte te willen? Hoe hard haar woorden bij George aankomen, beseft ze niet. Van George hoeft het hele toneelstuk niet meer, ze helpt wel met de decors. Tot overmaat van ramp krijgt Kelly de rol! Zij mag Charlotte spelen. Echt blij kan George niet zijn voor haar vriendin.

Het begint steeds meer te wroeten bij George en uiteindelijk komt het hoge woord eruit. Ze vertelt aan Kelly dat ze zich een meisje voelt. Gelukkig reageert Kelly heel laconiek 'Als jij vindt dat je een meisje bent, dan vind ik ook dat je een meisje bent.' Nu de waarheid er eenmaal uit is en de hoge drempel genomen is, werkt George toe naar het moment om het aan haar moeder en broer te vertellen. Ondanks verschillende pogingen neemt haar moeder George niet helemaal serieus. George is nog zo jong, die gevoelens veranderen vast nog wel... Maar George weet wel beter.
Haar broer reageert op een heel prettige manier. Hij dacht dat George homo was maar als ze vertelt dat ze denkt dat ze een meisje is dan is een van de reacties:


Gek hè? Maar eigenlijk klopt het wel. Niet lullig bedoeld hoor, maar als jongen ben je niet erg geslaagd. 'Weet ik', zegt George.
Scott keek naar George alsof plotseling alles op zijn plaats was gevallen. George was nog nooit zo blij geweest dat ze een oudere broer had.


Maar het is vooral Kelly die goud waard is. Fantastisch zoals ze George helpt en zich eindelijk haarzelf kan laten voelen. Ze heeft enorm goede ideeën en bedenkt zelfs een plan om George toch de rol van Charlotte te laten spelen. Dan kan gelijk iedereen zien dat George écht een meisje is. Maar of dat plan lukt...

Het is knap hoe dit lastige onderwerp zo natuurlijk en zonder ophef onder woorden is gebracht. George is gewoon George. Natuurlijk wordt ze geplaagd en uitgescholden voor homo door de 'stoere' bink van de klas. Maar dát raakt George niet eens zo, het zijn vooral de 'kleine' dingen die haar meer hinderen. Zoals altijd naar het herentoilet moeten, terwijl ze zich daar totaal niet op haar plek voelt. Ook gymnastiek is vervelend zo tussen de jongens.

Aanvankelijk is het een beetje vreemd dat er over George, toch duidelijk een jongensnaam, als zijnde een meisje gesproken wordt. Maar als je eenmaal weet waarom is het geen punt meer.

Het is het eerste boek voor jonge kinderen dat over dit onderwerp geschreven wordt. De cover is neutraal gehouden wat denkelijk wel prettig is. Kinderen kunnen vrij hard zijn voor elkaar en mogelijk zouden ze in bijvoorbeeld een schoolbibliotheek gaan pesten als iemand met grote letters het onderwerp op de cover zag staan. De covertekst vertelt wel het verhaal, maar je kunt er alle kanten mee op. Daar is duidelijk over nagedacht.
Prettig geschreven boek over een nog vrij onbekend onderwerp.

Lees het eerste hoofdstuk


Alex Gino
houdt van glitter, ijsjes, tuinieren, flauwe woordgrappen en verhalen die gaan over de verscheidenheid en complexiteit van het leven. Alex Gino is transgender en geeft hier cursussen en lessen over.


ISBN 9789020674460 | Hardcover | 223 pagina's | Kluitman | mei 2016
Vertaald door Carla Hazewindus | leeftijd 8+

© Dettie, 11 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren