jeugd 6-9 jaar

Maaike van Poelje

jeugd 9 Het Spaanse gif
met tekeningen van Doesjka Bramlage


Op de flap staat dat dit verhaal 'het Spaanse gif' het eerste verhaal is uit een serie die Melle en de zwerfhonden heet.
Tot zijn grote verbazing ontdekt Melle, een jongen van tien, als hij met ouders en zus op vakantie is in Spanje, dat hij honden kan verstaan. En niet alleen dat: ze verstaan hem ook, ze lezen zelfs zijn gedachten.
Stakker is de eerste hond die hij ontmoet als ze eenmaal aangekomen zijn op hun vakantieadres. Maar binnen de kortste keren kent hij er een heleboel meer. Als ze eenmaal doorhebben dat Melle het goed met hen voorheeft, leggen ze al gauw hun probleem voor: er is iemand op het eiland die gif neerlegt voor de honden. Er zijn er al enkele doodgegaan. Waarom doet iemand dat nou, vraagt Melle zich af. Hij hoort dat er erg veel zwerfhonden zijn, die natuurlijk honger hebben. Ze schooien bij vakantiegangers, maar ook bij de Spanjaarden zelf. En als ze niets krijgen dan stelen ze wel eens een kippetje. Het is niet gek dat de honden niet gewenst zijn, maar gif strooien is natuurlijk niet de oplossing. Samen met de honden gaat Melle op onderzoek uit.
Behalve een best wel spannend verhaal is het nog waar ook: de schrijfster woont in Spanje en is betrokken bij de Dutchypuppy Foundation, een organisatie die probeert de honden op te vangen. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar hen.
De honden die voorkomen in het verhaal bestaan echt. Achteraan in het boek vind je hun foto's en levensverhaal.


Het boek leest vlot, niet moeilijk qua woordkeuze. De eerste indruk is dat jongere kinderen er ook geen moeite mee zouden hebben, maar de zinnen zijn vaak aan de lange kant, en het onderscheid tussen verhaal en dialoog is niet extra aangezet. Het lettertype is vrij klein, en er zijn niet zoveel plaatjes en/of tekeningen. De hoofdstukken zijn ook vrij lang. Daardoor oogt het boek pittiger dan het eigenlijk is. Het verhaal is aan de ene kant sprookjesachtig - praten met dieren-, maar aan de andere kant schrijnend, omdat de zwerfhonden in Spanje het echt moeilijk hebben.
Voorlezen voor jongere kinderen, die niet al te teerhartig zijn, en vanaf 9 jaar zelf lezen. Zoiets.


ISBN 978 90 499 2320 4 175 pagina's | Pimento | november 2008 Illustraties van Doesjka Bramlage

© Marjo, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER