jeugd 6-9 jaar

Frank & Vera Westerman

altLarski slaat alarm
Frank & Vera Westerman


Edwin en Adinde gaan met hun ouders naar Schiermonnikoog om er hun kerstvakantie door te brengen. Het is koud…
En niet zomaar koud, het is zo koud dat zelfs een poolhond ligt te bibberen; het is zo koud dat een traan als een klompje ijs uit je oog valt; het is zo koud dat de veerboot tussen Schiermonnikoog en het vasteland komt vast te zitten in het ijs; zo koud dat je dan gewoon over het ijs naar het eiland loopt!
Nu laten Edwin en Adinde zich niet kennen. Ze installeren zich in hun huisje, waar hun ouders ineens wel erg lui geworden zijn. Zij niet hoor! Ze kleden zich aan en gaan er op uit. Adinde heeft op de veerboot een schrift gevonden, waarop staat dat het een geheim dagboek is, met de naam van de eigenaar: Irene.
Ze moeten naar de vuurtoren, want daar woont ze, staat in het schrift. Door omstandigheden geven ze de vuurtorenwachter, die Irenes opa is, het schrift niet.… en daar zal Irene erg blij mee zijn, weet de lezer. Want die volgt in een andere verhaallijn ook Irene, die op weg was naar het Jeugdjournaal of andere instanties die naar haar wilde luisteren. Ze heeft belangrijke feiten aangaande de opwarming van de aarde, die iedereen maar ontkent.
Dit verhaal lijkt meer op de voorgrond te staan, maar zoals de titel al aangeeft is Larski de hoofdpersoon. Hij is een poolhond, aan komen waaien op het eiland, met een missie:  hij voelt aan dat de weersomstandigheden niet goed zijn en waarschuwt op een eigen manier. Natuurlijk luisteren mensen niet, en dan onderneemt hij zelf maar iets. Met hulp van Edwin en Adinde.


Het zijn eigenlijk twee verhalen die verweven zijn, waardoor ze allebei niet echt goed overkomen. De onderliggende boodschap kan makkelijk genegeerd worden. 
Maar de jonge lezer zal zich daar niets van aan trekken: die leest een lekker avontuur, en voelt de kou niet.
Grappig detail: Frank Westerman, bekend schrijver voor volwassenen,  schreef dit ijskoude verhaal samen met zijn tienjarige dochter Vera na een koude kerstvakantie op Schiermonnikoog. Samen vormen de schrijvers de alwetende verteller die ook in de kop van de hond duiken. Dat geeft een leuk effect. De schrijfstijl is vlot, met humor, moeilijke woorden worden op een speelse manier uitgelegd en de potloodtekeningen zijn prachtig.
Mooi en spannend: kinderen zullen het waarderen.


ISBN  9789045114170| hardcover |96 pagina's | Querido Kinderboek | november 2012
Illustraties van Martijn van der Linden Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER