jeugd 6-9 jaar

Monique van der Zanden

https://www.moniquevanderzanden.nl

 

De droom van Pepijn
Lees over Pepijn die leeft rond 800
Monique van der Zanden


Het is het jaar 804.
De jonge Pepijn woont in het klooster om opgeleid te worden tot monnik. Maar hij is niet echt een volgzame jongen die keurig al zijn werkjes doet. Nee Pepijn is chaotisch, hij struikelt over van alles, is vaak te laat of valt met zijn bips in de mand met eieren. Dat komt omdat hij altijd staat te dromen over de tijd dat hij monnik zal zijn en als missionaris zal werken. Hij weet het zeker, hij zal iedereen weten te bekeren tot zijn geloof.


Om alvast te oefenen houdt Pepijn vaak hele voordrachten tegen de kippen en varkens. Daardoor vergeet hij alles om zich heen en moet hij daarna weer rennen om op tijd te zijn voor de gebeden die acht keer per dag in de kapel uitgevoerd worden. Ondanks zijn dromerige hoofd kent Pepijn alle psalmen en gebeden uit zijn hoofd, bovendien kan hij erg mooi zingen, en dat komt hem goed van pas als keizer Karel de Grote onverwacht - gewond en wel - in het klooster arriveert. Gelovig als de keizer is, wil hij wel bidden, maar hij kan niet naar de kapel komen. Tot zijn grote vreugde wordt daarom aan Pepijn gevraagd om bij de keizer de psalmen te komen zingen!

Dit zal een ommekeer in zijn leven zijn, want de keizer, die écht heel groot is, hij lijkt wel een reus, raakt al hele gauw gesteld op de vrolijke, intelligente en leergierige Pepijn. Dankzij hem is Pepijns grote droom gelijk een stuk dichterbij gekomen.


Dit bovenstaande verhaal is al erg vermakelijk, Pepijn is echt een lieve, bedachtzame, nieuwsgierige wildebras, maar dat is niet alles. Doorheen het verhaal lezen we gelijk veel over de geschiedenis in die tijd. We lezen o.a. wat Karel de Grote betekent heeft voor de ontwikkeling van het geschreven woord en het geloof. Maar ook leren we veel over de gang van zaken binnen een klooster o.a. welke gebeden er allemaal zijn, wat voor kleren monniken dragen, hoe mensen leefden in die tijd, hoe Nederland eruit zag rond 800 en achterin het boek kun je ook nog tips vinden voor het geval je een bespreking over dit boek wilt houden.
Kortom, een fijn en informatief boek uit de serie Duik in de tijd van.


ISBN 9789048739325 | Hardcover | 75 pagina's | 283/282 | Uitgeverij Zwijssen | april 2021
Leeftijd 9+ AVI: E6

© Dettie, 23 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER