jeugd 6-9 jaar

René van der Velde

De klas van Daan
illustraties: Mark Janssen


Daan begint aan zijn eerste dag in groep 3. Maar...daar heeft hij helemaal geen zin in. Daar moet je werken, heeft hij gehoord van zijn een jaar oudere vriendin Samira. En hij wil spelen, knippen, plakken, verven! Samira zei dat je moet lezen als je klaar bent met je werk! Maar hij kan helemaal niet lezen. Nee, hoor, Daan blijft thuis. Hij zit op de wc, en komt er niet af. Niet voor zus Charlotte, niet voor mama. Pas na lang praten doet hij de deur open. Mama glipt naar binnen en gaat ook op de wc zitten!! Er volgt een goed gesprek, en dan gaat Daan mee naar school.
Natuurlijk blijkt school heel leuk. Zijn meneer, meester Fred, is ontzettend aardig, en snapt 'zijn' kinderen heel goed. Dat doen alle volwassenen in het boek: ze begrijpen de kinderziel, en worden niet boos als die eens wat doen wat eigenlijk niet door de beugel kan.
Een extra gegeven waar de schrijver nee kan spelen is dat hij meester Fred een combinatieklas heeft gegeven. Samira zit dus bij Daan in het lokaal. Op moeilijke momenten kan ze Daan helpen. Dat is wel eens handig.
De manier waarop De meneer het heelal inzichtelijk maakt doet vermoeden dat de schrijver meer doet dan alleen maar leuk schrijven. En ja hoor: hij is zelf leraar! Hij is zelf gaan schrijven omdat hij vindt dat er te weinig
boeken zijn voor de middenbouw. Er was behoefte aan leuke boeken vooral ook om voor te lezen. En natuurlijk heeft hij de verhalen uitgeprobeerd op 'zijn' kinderen.


Hij draait er geen doekjes om dat ook een leraar wel eens domme dingen kan doen. Mooi is het verhaal waarin meneer Fred zich letterlijk voor aap zet!  Het levert heel leuke verhalen op over onze Daan. En dan de tekeningen, van Mark Janssen. Heel fleurig, passend bij het verhaal, ook humoristisch.
Om zelf te lezen is dit boek geschikt voor kinderen uit groep 4/5. De bladspiegel is ruim. Het boek kan tegen een stootje, het is een kleurrijk geheel, volop humor, en herkenbare gebeurtenissen.
Het boek begint aan het begin van het schooljaar en loopt tot de kerst. Ruimte genoeg voor nog heel veel leuke boeken van Rene van der Velde!


ISBN 978 9021666600 Hardcover 86 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | juni 2009
Voorlezen vanaf 5 jaar Zelf lezen  7-9 jaar

Marjo, maart 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER