jeugd 6-9 jaar

Isol

Steekje los
Isol


Isol Misenta werkte mee aan het project 'Palestijnse kunstgeschiedenis aan de hand van Alledaagse voorwerpen' waarvoor zij dit boek maakte. Het is geïnspireerd op traditionele Palestijnse borduurwerken. We zien haar achterin het boek dan ook afgebeeld met een prachtige geborduurde omslagdoek, zwart met rood. En precies die stijl houdt ze ook aan in het boek waarbij zowel de voor- als achterkant van een zwart-rood borduurwerk een belangrijke rol spelen.


Het verhaal gaat over een meisje, Lila, dat tot ergernis van haar moeder steeds van alles kwijtraakt. Maar Lila kan er niets aan doen en ze vertelt ook waarom.
Haar dorp lijkt namelijk heel erg op de borduurwerkjes die oma maakt. Die zien er altijd netjes uit, alles heeft zijn eigen plek. Maar ze zeggen dat er ook een Andere Kant is met vreemde landschappen en rare dieren. En ook dat lijkt op oma's borduurwerk, maar dan op de achterkant waar de draden hangen en geen mooie figuurtjes te zien zijn maar bijvoorbeeld een lynx met vijf poten of een beer die voedsel zoekt.


Die Andere Kant kun je alleen in je dromen bezoeken. Oma zelf zegt dat ze vaak geluiden van de Andere Kant hoort. Maar Lila weet niet of dat waar is, ze gelooft het niet echt.. Maar wat ze wèl gelooft is dat er een paar steekjes los zijn gegaan en daardoor gaatjes naar de Andere kant zijn ontstaan, en daar vallen natuurlijk steeds haar spullen doorheen! Die gaten moeten gewoon dichtgemaakt worden!


We zien Lila door het borduurwerk lopen, sommige stukken zijn nog heel, maar in een deel zit een groot gat! Dat moet dicht natuurlijk en dan blijkt dat er heel veel gaten en gaatjes in de stof zitten. Lila maakt álles dicht! Maar dan gebeurt er iets geks, iets heel vreemds, iets wat nog nooit gebeurd is! Lila moet wel ingrijpen! En dat wordt een heel bijzondere gebeurtenis!

Het verhaal is heel speels opgezet en gaat helemaal in op de fantasie van Lila. Door gebruik te maken van een borduurwerk kon Isol heel goed de verschillende werelden weergeven en verwoorden. De nette, georganiseerde wereld versus de meer ongeordende wereld die voor chaos kan zorgen. Maar er is geen oordeel over, die Andere Kant is er gewoon, en daar raken ze ook wel eens wat kwijt...


Door gebruik te maken van het borduurwerk als een van de 'hoofdpersonen' is het een heel apart en leuk boek geworden dat veel plezier bij het voorlezen zal opleveren.
De uitgeknipte figuurtjes erbij maken het een vlot en levendig geheel.


ISBN 9789463361538 | Hardcover | 70 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | september 2022
Vertaald door Agnes Brunt | Afmeting 19,9 x 25,2 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER