jeugd 6-9 jaar

Haye van der Heyden

altHet geheim van de maffiamoeder
Haye van der Heyden


Als kind heb je dat soms. Dingen die je altijd als vanzelfsprekend hebt aangenomen, dringen ineens tot je door: Hoe zit het daar eigenlijk mee?
Zo ook Daniel, die ineens nieuwsgierig wordt als zijn vriend hem vraagt wat zijn moeder doet. Alle vaders en moeders werken, maar de zijne niet. Een vader is er niet. Dus, wat doet zijn moeder eigenlijk? Hoe komt ze aan geld voor het huis en boodschappen, als ze niet werkt? Zo gauw hij de kans krijgt, gaat hij snuffelen. En hij heeft een levendige fantasie, haalt zich van alles in het hoofd. Misschien is ze wel bij de maffia!
Zijn moeder ontdekt dat haar spullen niet meer op dezelfde plek liggen  en geeft Daniel op zijn kop. Maar tegen die tijd is Daniel niet meer te stuiten. Want hij heeft al ontdekt dat er iedere maand geld gestort, en hij heeft ook een naam.
Als hij op zoek gaat, moet hij Friso, zijn vriend wel meenemen, want die wil weten wat er aan de hand is. Maar behalve de naam, vertelt hij Friso niets. Die naam is Italiaans, zegt Friso, en ook hij roept: dat is vast maffia!
Samen zoeken ze in het telefoonboek en gaan de adressen af, om te kijken wie er woont. Eigenlijk zijn ze best gevaarlijk bezig met hun naspeuringen.
Zullen ze er achter komen wie dat geld stort? En of er inderdaad maffia bij betrokken is?


Het is een spannend verhaal voor jonge kinderen. Volwassenen weten snel genoeg wat er aan de hand is, maar het is niet voor hen geschreven. Er is een prettig lettertype gebruikt, er zijn leuke tekeningen, en de hoofdstukken zijn niet al te lang.
Lekker boekie.


ISBN 9789025846107 | 83 pagina's | Leopold B.V. | januari 2011
Leeftijd vanaf 8 jaar Geïllustreerd door Saskia Halfmouw

© Marjo, 24 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kusjes
Illustraties: Alice Hoogstad
Tekst: Haye van der Heyden


Dit is het eerste deel van een serie boeken over liefde. Liefde begint met verliefdheid, met kusjes. In de boeken zoenen, strelen, vrijen en liefde gaat het steeds een stap verder. Die boeken zijn ook voor steeds  oudere kinderen.
In het eerste boek is Jeroen negen jaar. Hij praat met Bart. Eerst wil hij zeker weten dat Baret een vriend is, anders kan hij hem het geheim niet vertellen. Ja, ja, zegt Bart, ik ben je vriend.
En dan zegt Jeroen dat hij verliefd is op Pauline.


'Ben je echt verliefd op Pauline?' Bart vind het heel vreemd. Wat is nou verliefd. Hij snapt er niets van.
'Echt waar.'
'Wanneer is dat gebeurd?'


Jeroen laat Bart beloven dat hij het niet verder zal vertellen.
En dan gaat hij langs Paulines huis lopen. Zou ze er zijn? Hij wil haar zien, ze is zo mooi.
Maar hij schrikt als Pauline hem aanspreekt, en haar Barbiepop laat zien, en zegt verder niets.
Thuis zit hij wat te zuchten. Zijn oudere zus Vera begrijpt het. Je bent verliefd! Ze wil weten op wie. En dan zegt ze dat zij verliefd is op de broer van Pauline! Ze zal wel wat regelen, zegt ze.
En de volgende dag neemt ze Jeroen mee, naar een plek waar Pauline en Victor ook zullen komen.
Daar worden de eerste onschuldige kusjes gewisseld. Jeroen is nu nog meer verliefd, en des te groter is de schok als hij haar de volgende dag ziet met Rolf, een jongen uit een hogere klas. Hij voelt zich verraden! Hij is
jaloers op Rolf. En ook boos. Dus zint hij op wraak...


Dit boek is goed te behappen voor een achtjarig kind, het is geschreven met korte zinnen, kort maar krachtig.
Voor een aantal kinderen zal het herkenbaar zijn. Dat zijn waarschijnlijk degenen die ook de volgende boeken van de serie gaan lezen.


ISBN 90 6692 130 7 Hardcover 83 pagina's | Leopold B.V. | juni 2003
Leeftijd 7-9 jaar

© Marjo, februari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER