jeugd 6-9 jaar

Jeroen C. Muts

http://www.jcmuts.nl

https://carryham.wordpress.com

 

Jesse en de groentedraakjes
Jeroen C. Muts


Jesse mag logeren bij opa en oma, maar inplaats van patat, zoals hij gedacht had, krijgt hij 's avonds spruitjes op zijn bord! En die lust hij niet. Omdat hij zijn groente niet opeet moet hij voor straf naar zolder. Nu het daar al donker is, de lamp geeft heel weinig licht, vindt Jesse dat een beetje griezelig, hij is niet bang hoor, maar het is toch wel een tikkeltje spannend. 


Hij kijkt naar alle spullen en ontdekt achterin een spiegel met een heel mooie houten lijst. Onder de spiegel zit een la en de knop van de la heeft de vorm van een draak! Jesse probeert uit alle macht de la open te maken maar wat hij ook probeert, het lukt niet. Totdat hij ontdekt dat de kop van de draak een beetje loszit. Hij draait eraan en klik, de la schiet open. Jammer genoeg is de la leeg. Maar als hij daarna de spiegel aanraakt lijkt die wel vloeibaar, er verschijnt een grote kring, alsof hij een steentje in het water gegooid heeft. En zijn vingertoppen gaan dwars door de spiegel heen! Maar dan hoort Jesse opa de trap op komen. Jesse aarzelt, wat zal hij doen? Al gauw weet hij het... hij stapt de spiegel in!


Jesse is in een prachtig bos beland en geniet van de prachtige omgeving waarin hij terecht is gekomen. Al snel ontdekt hij een boom met allemaal deurtjes en raampjes, het zijn huisjes, maar helaas, er is niemand te zien en alle meubeltjes zijn omgegooid, wat is hier gebeurd? Hij hoort opeens een enorm gedreun, alles trilt en bibbert om hem heen, het wordt buiten heel stil, geen vogeltje is er meer te horen. Wat is dat? Wat is er aan de hand? Waar komt dat gedreun vandaan? Als het weer stil is, loopt Jesse verder en ontdekt hij tussen twee bomen een ingang, maar net als hij erdoor wil lopen grijpen allemaal kleine klauwtjes hem stevig beet...


Het zijn de groentedraakjes die hem te pakken hebben genomen. Ze zijn heel vriendelijk en vertellen hem hoe het komt dat hun huizen overhoop liggen en ze vertellen ook... dat alleen een mens hun kan redden en laat Jesse nou echt wel een mens zijn!
Wat volgt is een lekker spannend, fantasierijk verhaal waarna Jesse ineens zelfs die vieze spruitjes lust!


Het boek is geschreven op AVI-M6 niveau dus kinderen van ca. 9 jaar kunnen dit leuke verhaal makkelijk zelf lezen. Bij het verhaal staan pentekeningen van Carry Ham die ingekleurd zijn met potlood, dat geeft een heel aparte, beetje mysterieuze sfeer aan de afbeeldingen. De tekst is duidelijk leesbaar afgedrukt. Leuk boekje waar de jonge lezers veel plezier aan zullen beleven.


ISBN 9789491777462 | Paperback | 69 pagina's | Uitgeverij Eigenzinnig | 14 mei 2016
Leeftijd ca. 9 jaar AVI - M6 niveau

© Dettie, 27 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER