jeugd 6-9 jaar

Jacques & Lise

Viktor
Jacques & Lise


De foto waarop de Amerikaanse tandarts Walter Palmer triomfantelijk zijn eigenhandig neergeschoten leeuw toont, deed veel stof opwaaien. Dit kan niet, dit mag niet riep iedereen - hoewel er ook voorstanders waren - . Het is ook triest om te zien dat zo'n prachtig dier het slachtoffer wordt van een sensatiebeluste jager, die alleen uit is op zijn eigen plezier.
Wat heeft dat met dit boek te maken? kun je je nu afvragen. Alles! Is het antwoord. Dit boek gaat namelijk over zo'n plezierjager.


Al op de binnenkant van het voorplat zien we de jager, Viktor, lopen, zijn geweer gericht op wegrennende cheeta's. Op de volgende (titel)pagina zien we hem staan bij de in een plas bloed liggende cheeta. Best wel schokkend omdat je dit totaal niet verwacht in een kinderboek.
Slaan we de bladzijde om dan lezen we:


Viktor houdt van jagen.
Al jarenlang droomt hij ervan
om een cheeta te schieten.
Vandaag is het hem gelukt.
Trots pronkt de jager met zijn
prachtige nieuwe aanwinst.


Bij deze tekst zien we een prachtig gestileerde, getekende afbeelding van de enorme Viktor, zeer tevreden liggend op de grond, op zijn jachttrofee, het cheetavel. De stoel is ook nog voorzien van een cheetakussentje, zelfs de muren zijn voorzien van cheeta-afbeeldingen. Viktor kan zijn geluk niet op en stapt zeer tevreden zijn bed in.

Gelukkig komen de cheeta's hem in zijn droom plagen. Hij ziet de zeer verdrietige vrienden van 'zijn' cheeta en voelt zich plotsklaps schuldig. Hoe kan hij het verlies weer  goedmaken?
Hij bedenkt een wereldplan. Hij hult zichzelf in het cheetavel en voegt zich bij de cheetavrienden. Deze zijn dolgelukkig dat hun vriend weer terug is. En Viktor voelt zich geweldig, eindelijk ervaart hij ware vriendschap. Hij leert van alles en is eindelijk niet meer alleen.
Helaas is het maar een droom, toch heeft Viktor er veel van geleerd, hij besluit daardoor nooit meer op cheeta's te jagen. Je slaat opgelucht de pagina's om... en dan... slaat de schrik opnieuw toe!

Jacques & Lise zijn voor dit boek bekroond door de Global Illustrations Awards, dat zijn de "Oscars" van de illustratiewereld, ze ontvingen voor Viktor in de categorie kinderboekillustratie De Exellence Award. Voor hetzelfde boek kregen ze ook de overkoepelende Grote Prijs. Dat is heel goed te begrijpen want de illustraties, die elk verspreid over twee pagina's afgedrukt zijn, zijn adembenemend mooi en heel verrassend. Elke afbeelding is een kunstwerk op zich. Wat dat betreft verdient het boek inderdaad een dikke tien.

De inhoud is wat anders. Hoewel het wel de waarheid is, -  er zijn inderdaad mensen die voor hun lol, pronkzucht of uit winstbejag olifanten, tijgers, leeuwen en cheeta's neerschieten - is het voor kinderen denkelijk vrij schokkend om te zien wat Viktor doet, ook al is het getekend. Vooral het eind veroorzaakt een schrikreactie in negatieve zin. De boodschap is natuurlijk wel duidelijk. Misschien blijft deze ook langer hangen door dit eind 'dat lang blijft nazinderen' zoals de flaptekst vermeldt. Als het Jacques en Lisa's bedoeling was mensen wakker te schudden dan is dat gelukt, toch vind ik het persoonlijk, gezien de kunstzinnige afbeeldingen en inhoud meer een boek voor volwassen die zo goed als zeker zowel de boodschap als de illustraties beter op de juiste waarde kunnen inschatten.


Dit alles neemt echter niet weg dat het een prachtig boek is, het is ook een trofee, maar dan voor in de boekenkast.

Zie ook het inkijkexemplaar op de website van Jacques en Lise

ISBN 9789461319180 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Van Halewyck | september 2018
Formaat 33,9 x 23,5 cm | leeftijd 6+

© Dettie, 25 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER