jeugd 6-9 jaar

Arno Bohlmeijer

www.arnobohlmeijer.com

 
Minnie & Flo - Per ongeluk

Je kan mij geen groter plezier doen dan met een leuk kinderboek. En dit is er weer een.
Minnie en Flo zijn twee zusjes. Flo is de oudste en brutaalste en dendert overal op af. Minnie is wat rustiger en vaak ook ietsje verstandiger. Naast zusjes zijn ook nog elkaars beste vriendinnen, ze doen alles samen.
De verhalen zijn goed apart te lezen maar haken wel op elkaar in.


Het eerste verhaal is al erg grappig. Minnie en Flo zijn in een flauwe bui en mam roept op gegeven moment: "Word nou een béétje volwassen!" Maar... hoe gedraag je je volwassen in een bubbelbad? Nou... met hapjes en een wijntje natuurlijk. Flo haalt stiekem een fles wijn uit de keuken en in bad nemen ze om beurten een slok, eigenlijk vinden ze het maar vies. Ze worden ook zo slaperig en gaan op een handdoek op de grond liggen met hun zonnebril op want dat nare licht is ook zo fel...
Pap ziet water op de trap, hij schrikt zich naar en gaat gauw naar boven...
In de volgende verhalen gebeuren er allerlei dingen en steeds hebben Minnie en Flo kleine ongelukjes doordat ze soms een beetje dom deden, maar van gemaakte fouten leer je veel en daar word je volwassen van.
Het verhaal "Ren voor je leven' is best spannend, wat doe je als er een vrachtwagen heel dicht achter je rijdt en de chauffeur heel kwaad is omdat je niet aan de kant gaat? Dan wordt je helemaal zenuwachtig, en dan...
Of wat doe je als iemand zegt dat je neus te klein is? Hoe krijg je je neus groter?
In het laatste gedeelte van het boek gaan de verhalen over één onderwerp. Minnie en Flo zijn er achter gekomen dat een fabriek heel nare proeven met dieren doen om dierenvoer te testen. En in de dierenwinkel verkopen ze dat voer! Daar moet iets aan gedaan worden, maar ook hier gebeuren ongelukjes.
Het laatste gedeelte van het boek is iets serieuzer dan het begin.


De verhalen zijn met veel humor geschreven en Arno Bohlmeijer kan heel beeldend vertellen. Het lijkt me ook erg geschikt om voor te lezen.
Er worden allerlei onderwerpen behandeld, bang zijn, lef hebben, dierenleed, goede en slechte dingen, enz. Het zijn echt verhalen waarover je kan napraten met kinderen.
De leuke tekeningen van Helen van Vliet die verspreid door het boekje staan zijn een mooie toevoeging.
Eerder verscheen Minnie & Flo/ Beesten en meisjes, hopelijk volgt er nog een deel.


ISBN : 978-90-8568-042-0 | Fictie 7 - 9 jaar Verschijningsdatum : 01-03-2007 Afwerking : Gebonden Aantal pagina's : 120 Uitgave : Uitgeverij Lannoo

© Dettie, maart 2008

Lees de reacties op het forum, klik hier!
 
Per ongeluk

Het begint al goed, Minnie en Flo, twee 'olijke' zusjes, hebben de slappe lach aan tafel. Hun ouders zeggen er wel wat van, maar onder hun vermanende toon klinkt door dat ze het ook wel grappig vinden. Als dan de meiden naar de badkamer gaan en daar met een fles wijn notabene de boel op stelten zetten, krijg ik de kriebels, van hun gedrag en van vaders reactie nog meer.


Wat zijn dit voor kinderen? Wat is dat voor een opvoeding? Maar dit boekje zal niet opvoedkundig bedoeld zijn, en wie weet vinden kinderen dit leuk. Ik niet...
Daarom was ik blij dat de toon van het verhaal verderop toch wat serieuzer wordt. Flo en Minnie hebben wat schermutselingen met hun buurjongen, ze beleven een spannende avontuur en doen nog wat goeds ook.
Zonder die eerste scènes zou ik dit boek zeer geslaagd vinden. Het stukje met de Franse vriendin bijvoorbeeld is heel leuk verteld, en daar zijn de reacties van de meiden niet zo buitensporig.


ISBN : 978-90-8568-042-0 | Fictie 7 - 9 jaar Verschijningsdatum : 01-03-2007 Afwerking : Gebonden Aantal pagina's : 120 Uitgave : Uitgeverij Lannoo

© Marjo, april 2008