jeugd 6-9 jaar

Fleur Doornberg-Puglisi

https://exlibrisfleur.com

https://www.arondijkstra.nl

 

Nout en ik in de Razende Ruimte
Fleur Doornberg-Puglisi

Twee kinderen beleven spannende avonturen, zonder moderne technologie, ze gebruiken ook geen speelgoed, want dat hebben ze niet nodig.
Wat ze wèl hebben is hun fantasie, waarmee ze hun wereld betoveren.


‘Als jij nou hiervan af springt, dan vlieg je zo de Razende Ruimte in,’ zegt Nout. Hij klopt met zijn vlakke hand op de grote rots waarop ik sta. ‘De Razende Ruimte?’ vraag ik. ‘Ja! De Razende Ruimte!’ roept Nout. Hij spreidt zijn armen uit. ‘Daar kan alles, écht alles!’


Ze wonen met hun moeders, de Zweedse Freya en Margot, die de kinderen ook veel vrijheid geven. Natuurlijk moeten ze af en toe tot de orde geroepen worden: de moeders hebben bijvoorbeeld liever niet dat ze pannen gebruiken als helmen. Als de kinderen op zoek gaan naar een helm – en waar anders dan bij die buurman die motor rijdt? – ontmoeten ze meer mensen uit de straat. Met buurman Frans zijn ze heel blij als ze diens bijzondere zolder vinden! Ze mogen ook de hond van buurman Arush uitlaten.
Maar als de buurman een nieuwe riem heeft, zo'n hele lange lijn, gaat alles fout! Kwispel ontsnapt! Bovendien raken ze zelf de weg kwijt! O jee, wat nu?


Een erg leuk verhaal dat vooral bijzonder is omdat de kinderen lekker buiten spelen en de wereld omvormen tot wat ze er in willen zien. Maar gelukkig zien ze de werkelijkheid ook als dat moet! Wie Nout is, dat is wel duidelijk, maar wie de ik-figuur is niet. Ook hun leeftijd blijft onduidelijk. Er blijft wel meer open dat de lezer zelf kan invullen. Dus ook de lezer kan zijn of haar fantasie gebruiken! Leuk!
En wat nu die Razende Ruimte is?


Korte hoofdstukken met grappige tekeningen - die ook niet echt de vragen die rijzen beantwoorden! Hier willen we meer van, gewoon een fijn leesboek over kinderen met een heerlijke fantasie!


'Ik kijk langs de trap omhoog. Het is een steile trap. Daarboven staat Nout te zwaaien.
'Is daar een klein  kamertje?' vraag ik. 'En twee krukken?'
'Ja. Maar nog iets anders,' zegt Nout. 'Iets veel leukers!'
'De ingang naar de Razende Ruimte? vraag ik. Ik ren nu de trap op. De houten trap. Er is hier geen tapijt.
'Ja! Of, misschien! Ik weet het niet! Maar het zou kunnen!' Nout springt en danst.'


Fleur Doornberg-Puglisi (Curaçao, 1983) is basisschoolleerkracht en reisde ze de wereld rond. Inmiddels woont ze samen met haar man en kind in Zweden. Ze werkt daar als library teacher op de internationale school.


Aron Dijkstra (Sneek, 1992) is Illustrator en schrijver Hij studeerde illustratie de Willem de in Rotterdam en debuteerde als auteur en illustrator met met zijn prentenboek Ridder Roel de drakenvechter, dat in meer dan 10 talen werd vertaald.   


ISBN 9789025884116 | Hardcover | 112 pagina’s | Uitgever Leopold | april 2023 |
Leeftijd vanaf 8 jaar, voorlezen vanaf 5 jaar | Illustraties van Aron Dijkstra

© Marjo, 4 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER