jeugd 6-9 jaar

Cecile Aubry

altBelle en Sébastien
Cecile Aubry


Velen die iets ouder zijn kennen deze klassieker uit de Franse kinderliteratuur van die ontroerende televisieserie uit de jaren 1965-1972. Voor diegene die nog nooit van die speciale vriendschap tussen een weesjongetje en een grote Pyreneese herdershond gehoord hebben, is er nu de herziene uitgave van het boek.


In een dorp hoog in de Franse Alpen kent iedereen iedereen. Als op een dag een hoogzwangere vrouw, met het uiterlijk van een zigeuner, zich de berg op sleept, om daar boven haar kind te baren, weet iedereen daarvan. César, een oudere man, die in zijn eentje zijn twee kleinkinderen Angélina en Jean opgevoed heeft, ontfermt zich over de baby, wiens moeder bij de geboorte overlijdt.


Sébastien blijft het liefst in de hut in de bergen. In het dorp wordt hij gepest omdat zijn moeder een zigeuner was. Men doet allerlei pogingen om de jongen, die nu zes is, naar school te krijgen, maar of dat zal lukken? Vooral de dokter uit het dorp, Guillaume, doet er moeite voor. Guillaume heeft een huishoudster, een vrouw die als een akelig mens wordt neergezet. Zij wil dat de dokter trouwt met de dochter van de burgemeester, maar Guillaume heeft zijn oog op een ander laten vallen: Angélina.


Als er op een dag een waarschuwing komt voor een hond die rondzwerft in de bergen, omdat hij gevaarlijk zou zijn, ontstaat er een tweedeling in het dorp: zij die op het dier willen gaan jagen, en zij die daar absoluut tegen zijn. De huishoudster hoort tot de voorstanders, en zij probeert iedereen op te jutten. Zij vindt het onverantwoord dat César die jongen vrij door de bergen laat zwerven. Sébastien is dus ook de eerste die de hond ziet, en al snel beschouwt hij het dier als zijn vriend. Maar de hond blijft wel hoog in de bergen…


Belle en Sébastien is een prachtig verhaal over kameraadschap, vertrouwen, avontuur en vrijheid.
Het lijkt een kerstverhaal: rond die tijd speelt het, en het is hartje winter. Maar natuurlijk kan dit verhaal altijd en door iedereen gelezen worden.


Cécile Aubry (1928-2010) was een Franse actrice, schrijfster en regisseuse. Naast haar filmcarrière had Aubry een succesvolle carrière als schrijfster van kinderboeken, die ze aanpaste voor televisie. In 1965 schreef ze het innemende Belle et Sébastien. Net als het boek werd ook de televisieserie een internationaal succes. In 2013 werd het verhaal verfilmd door Nicolas Vanier.


ISBN 9789492068118 | Hardcover | 180 pagina's | Uitgeverij Oevers | oktober 2017 | Leeftijd 8+
Vertaald uit het Frans door Lidewij van den Berg

© Marjo, 31 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER