jeugd 6-9 jaar

Martin Klein & Amber Fuchs

Detectiveburoeau Trio & Co
De dierendiefstal
illustraties: Amber Fuchs
tekst: Martin Klein


Maarten, Lara en Jaro zijn het trio van het detective-bureau Trio & Co, ze zijn de hoofd-detectives. Pepper en Esther zijn de & Co ofwel de hulp-detectives. Pepper is een chinchilla en Esther is Maartens, heel slimme, kleine zus. De pizzeria van Maartens vader is het hoofdkwartier van de speurders en Jaro is deze keer de verteller van het verhaal.

Nadat het detective-bureau het raadsel rond de verdwenen monsterkaarten had opgelost, is nu het wachten op een nieuwe zaak. Natuurlijk is het Esther die ziet dat er een vreemd meisje rondloopt. Het meisje is Karel, haar Griekse landschildpad, kwijt. Hij moet verdwaald zijn, want weglopen doet hij niet. Ze huilt tranen met tuiten. Maar een verdwaalde schildpad is geen zaak, hoewel Maarten in zijn detective-bureau logboek toch melding maakt van de verdwaalde Karel.
Maar het blijft niet bij een verdwaalde schildpad. Freddie de Fret verdwijnt ook, net als Kras de Beo van mevrouw Muts. Het blijkt dat steeds meer dieren verdwijnen. Het trio & Co, begint te vermoeden dat er meer achter de verdwijningen zit. De eerste zaak is een feit.


Ondertussen moet Maarten van zijn vader al zijn bewijsmateriaal opruimen. Het wordt teveel troep. Met bloedend hart geeft Maarten gehoor aan de wens van zijn vader. Gelukkig hebben ze een leegstaand oud huis gevonden waar ze alles naartoe brengen. Daar treffen ze Joep, een zwerver, die allemaal enge verhalen over het huis vertelt. Er is ook één kamer in het huis waar de kinderen en Pepper niet in mogen van de zwerver.
Zou de zwerver misschien te maken hebben met de zoekgeraakte dieren? Inmiddels is namelijk duidelijk geworden dat de dieren ontvoerd zijn, elke keer laat iemand namelijk een briefje achter met daarop de tekst 'Vrijheid voor allen. Allen voor vrijheid.'

De zwerver vertelt aan de kinderen dat hij steeds meer spullen kwijtraakt, nu is zijn slaapzak ook al weg... zaak nummer twee is hiermee aangediend.
Toch vertrouwen de kinderen niet alles wat Joep vertelt, ze moeten uitvinden hoe het zit.
Er wordt een plan gemaakt, iedereen van het bureau krijgt een opdracht tot onderzoek, de zaken moeten opgelost worden!


Het bijzondere van dit boek is dat het verhaal bestaat uit tekeningen met tekst erbij. Toch is het niet echt een stripboek hoewel het er veel van weg heeft. Het is speciaal zo gemaakt voor kinderen die niet zo graag lezen. In deze vorm kost het lezen veel minder moeite en toch is  het geen oppervlakkig stripverhaaltje geworden. Het is een volledig verhaal met een kop en een staart.
De afbeeldingen zijn heel grappig en de teksten in de afbeeldingen zijn kort en in vrij grote 'handgeschreven' letters weergegeven.
Zelfs de echte leeshaters zullen dit boek leuk vinden.


Martin Klein woont met zijn gezin in Berlijn en Potsdam. Hij heeft al veel boeken geschreven en won daarmee diverse prijzen.
Detectivebureau Trio en Co is zijn eerste uitstapje in het genre van graphic novel.


ISBN 9789462340565 Hardcover 116 pagina's Uitgeverij Abimo februari 2014
Vertaald door Merel Leene Leeftijd vanaf 8+

© Dettie, 16 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDetectiveburoeau Trio & Co
De verdwenen monsterkaarten
illustraties: Amber Fuchs
tekst: Martin Klein


Maarten heeft samen met zijn vrienden Jaro en Lara een detective-bureau opgericht. Jaro heeft de beste ideeën en komt altijd meteen met een plan. Lara durft alles en is heel sportief en Maarten is de denker met het logboek en zorgt voor het hoofdkwartier en de mascotte Pepper, de chichilla. Jammer genoeg wil Maartens zusje Esther overal bij zijn. Zij is een enorme kletskous en superdruk.
En nu wachten de detectives op hun eerste opdracht. Ze weten nog niet dat ze zelf voor hun eerste opdracht zullen zorgen.


Op school spaart iedereen namelijk monsterkaarten en bijna alle kinderen hebben een monsteralbum. Er wordt flink onderling geruild maar dat is op school eigenlijk verboden. Ze doen dat dus stiekem en de meeste meesters en juffen vinden het niet echt erg. Alleen meester Vroom heeft een heel erge hekel aan de kaarten. En op een dag pakt hij van alle kinderen in Maartens klas de verzamelalbums af. Alleen Maarten weet zijn album gauw te verstoppen. Ze mogen na schooltijd de albums ophalen bij mevrouw Muts maar als ze dat doen blijken de albums verdwenen, ze zijn gestolen!
Omdat het detective-bureau een opdrachtgever moet hebben, geeft de vader van Maarten de opdracht de albums op te sporen en zo begint de spannende zoektocht naar de verdwenen monsterkaarten... te beginnen bij de kast van mevrouw Muts.


Het leuke van dit boek is dat het geen echt leesboek is als andere leesboeken, het lijkt eerder op een stripboek. Ze noemen zoiets Graphic novels en dat zijn verhalen die hangen tussen een stripboek en een normaal leesboek.
Het verhaal is lekker spannend vooral omdat de kinderen eigen zelf ook niet zo goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Het kleine zusje Esther en de chincilla Pepepr vormen vaak het grappige en verrassende element in het verhaal.
De modern gekleurde tekeningen zitten vol kleine grapjes en de letters in de tekstballonnen zijn goed leesbaar.
Een leuk en apart boek dat lekker wegleest.


Brigit Eschweiler en Sabine Kierzek kregen door hun eigen zonen het idee voor dit boek. Zodra hun zonen namelijk een beetje konden lezen, kochten ze van hun zakgeld stripboeken. Ze dachten toen waarom vinden kinderen die net leren lezen stripboeken nou zo leuk? Ze dachten er over na en bedachten toen dit boek: een leesboek met tekeningen voor beginnende lezers. De schrijver Martin Klein en illustrator Amber Fuchs vonden het gelukkig ook een goed idee en zo kwam dit boek uiteindelijk in de boekwinkel terecht.


ISBN 9789059329584 Gebonden 122 pagina's Uitgeverij Abimo/Kluitman februari 2013

Normal 0 21 © Dettie, 20 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER