jeugd 6-9 jaar

Henk Joosen

http://www.henkjoosen.nl

 

Dup vangt een staart
tekst: Henk Joosen
illustraties: Milja Praagman


Dups moeder gaat naar oma maar Dup heeft helemaal geen zin om mee te gaan. Hij is al bijna tien en kan best alleen blijven vindt hij. Zijn moeder aarzelt even maar vooruit als Dup belooft om geen gekke dingen te doen dan hoeft hij niet mee. Natuurlijk belooft Dup dat en Dups moeder vertrekt. Ze zal straks nog wel bellen...
Eigenlijk verveelt Dup zich een beetje maar dan ziet hij de postbode wegfietsen... hij kan de post gaan ophalen. Hij neemt de trap. Twaalf trappen naar beneden, vierennegentig treden, maar halverwege hoort hij iemand.  Dup drukt zich plat tegen de muur... Niemand mag de geheime brievenophaler zien.


"Tussen de spleetjes van zij ogen ziet hij een man voorbij lopen. Een man met een telefoon tegen zijn oor. Hij heeft een kort staartje en platte, natte haren. 'Daar heb ik niks mee te maken,' zegt de man. 'Je zou me helpen, dus je verzint maar wat. Je bent er over tien minuten. Geen gezeur!' "


Dup vindt het maar een griezelige man. Hij achtervolgt hem naar buiten. Daar hoort hij de man zeggen dat hij op de bovenste galerij moet zijn. Daar woont hij! En hij heeft de voordeur op een kiertje laten staan! Dup moet heel snel weer naar boven! Maar de benedendeur is in het slot gevallen en hoe komt hij nu weer binnen? De buren doen niet open voor hem, ze geloven niet dat hij er woont. Dan maar via de berging waar de flatgek net naar binnen gaat. Dup is heel bang voor de flatgek, hij schreeuwt en is altijd boos. Stiekem volgt Dup de flatgek, gelukkig ziet hij Dup niet. Dup gaat heel snel naar boven en kan na allemaal gedoe eindelijk het huis in, gelukkig staat de deur nog steeds open... maar er is iemand in huis! De deur van de koelkast staat open en daarnaast, op de grond, zit iemand cola te drinken, een man...


Wat volgt is een heel leuk en heel spannend verhaal waarin de flatgek, de staartman en de man in Dups huis een grote rol spelen. Gelukkig is een van deze mannen heel aardig en helpt hij Dup heel goed, maar welke man dat is moet je zelf maar lezen.


Henk Joosen weet de spanning goed op te voeren. Elke keer als er weer wat nieuws gebeurt, houd je even je adem in. Maar het is niet alleen heel spannend, de aardige man is ook heel grappig en lief voor Dup.
Het verhaal wisselt steeds van plaats. De ene keer ben je bij Dup en de man, de andere keer ben je bij de oma en moeder van Dup die zich ongerust maakt omdat Dup de telefoon niet opneemt. De andere keer ben je bij de staartman of de flatgek. Als lezer weet je dus wat er allemaal gebeurt, maar dat weet Dup niet. Maar Dup is wel heel erg slim!
Het is een heerlijk boek om te lezen, je kunt haast niet meer stoppen als je eenmaal begonnen bent.  Vraag het cadeau of koop het zelf, daar krijg je echt geen spijt van.


(Nog een leuk nieuwtje... in januari 2011 komt er een nieuw boek over Dup uit getiteld  'Dup in de Bramenstraat'!)


ISBN 978-90-5838-654-0 Hardcover 96 pagina's Uitgeverij De Eenhoorn november 2010
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Dettie, 13 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer. klik HIER

 

Dup in de Bramenstraat
illustraties: Milja Praagman


Dup is een vriendelijke, zachtaardige jongen die niet gauw bang is.
Als zijn vriend Robbert hem vraagt naar zijn geheime plek in de Bramenstraat nr 57 te komen, doet hij dat ook. Het blijkt een nieuw huis dat nog niet af is. Boven op zolder vinden ze een grote kist precies op de plek waar op het bouwplan die Robbert gevonden heeft een X staat. Maar al gauw blijkt dat meer mensen het huis gebruiken als geheime plek en dat zijn niet twee jongetjes maar een paar mannen! Zij hebben ook iets met de kist te maken... maar wat?
Op school is het ook al zo vreemd. De vreselijke meester Bronkhorst maakt steeds rare opmekringen in de klas, net of hij weet dat de jongens in dat huis komen. Dup vindt nog iets anders heel raar, er wordt steeds ingebroken in de buurt en volgens hem heeft meester Bronkhorst er iets mee te maken.
Robbert en Dup schakelen de hulp van Frans in, Dups grote vriend, en dat is maar goed ook. Frans bedenkt een heel goed en spannend plan...


Na Dup vangt een staart is dit het tweede boek over Dup. Dit boek is anders qua stijl dan het eerste boek. Het lijkt of het verhaal bewust in eenvoudiger taal is geschreven. In Dup vangt een staart gebeuren ook spannende dingen met boeven maar dat werd iets volwassener gebracht en meer vanuit de beleving van Dup. In dit boek is het verhaal afstandelijker. Toch is het eveneens een lekker spannend verhaal ook als zit je niet op het puntje van je stoel. Daarvoor is het net iets te simpel gehouden, je weet, als volwassene, al snel hoe het allemaal in elkaar zit.
Maar de kinderen, voor wie het boek uiteindelijk bedoeld is, zullen er zeker van genieten, want ook dit is evengoed een leuk en af en toe grappig verhaal over de avonturen van Dup.

Beide delen zijn heel goed afzonderlijk te lezen.


ISBN 9789058386663 Hardcover 144 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | februari 2011
Illustraties Milja Praagman Leeftijd vanaf 9 jaar

© Dettie, september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER