jeugd 6-9 jaar

André Kuipers

Missie Onmogelijk
3. De Kleine Astronautjes
André Kuipers


André en Valentina, de twee kleine astronauten, zijn in het ruimtestation. Een paar weken eerder kregen ze een brief dat ze naar de astronautenschool mochten om een reis te maken. Zes weken lang mogen ze proefjes doen met professor Korolov.
Laika en Muis zijn er natuurlijk ook bij. Voor de dieren is het heel leuk om brokjes en nootjes uit de lucht te happen. Want ja, alles zweeft natuurlijk.


De professor vertelt over het belang van water. Alles wat gebruikt wordt wordt weer opgevangen om opnieuw drinkwater van te maken.  Het water dat ze zelf uitademen, het water uit de handdoeken en ook het water dat ze uitplassen.
Jasses, denkt Valentina. Maar de professor legt het uit: het is niet vies. En het is gewoon noodzakelijk, iedere druppel telt!


En op de aarde houdt André֖ Kuipers de boel in de gaten in het Mission Control Center. Hij kan zien wat de kinderen eten bij het ontbijt want er zijn overal camera’s!
Maar van wat de professor van plan is, mogen ze op aarde niets weten! Dus ineens vertonen de camera’s storingen…


‘André en Valentina, ‘ gaat hij fluisterend verder. Zijn stem klinkt heel serieus. ‘Ik sta op het punt om een GROOTSE ONTDEKKING  te doen. Een ontdekking waar de hele mensheid iets aan heeft. Maar daarvoor moet ik een GROOT EXPERIMENT uitvoeren. Iets wat nog NOOIT gedaan is!’


Dat is wel heel bijzonder, vindt André. Maar kan dat wel, iets wat zo supergeheim is dat ze het op aarde niet mogen weten? Is het niet te gevaarlijk?
Dan gaat ook nog het alarm af. Een stuk ruimtepuin veroorzaakt schade. Kan dat wel gerepareerd worden? En hoe moet het nu met het experiment van de professor?


Spannend hoor, zo’n avontuur in de ruimte! Dat alleen al maakt het de moeite waard om dit boek te lezen, maar je steekt er ook nog een heleboel van op: als het te pas komt worden er allerlei dingen verteld over reizen naar de ruimte en hoe dat dan gaat in een ruimtestation.
Het boek staat boordevol illustraties, gewoon leuk, of ook ter verduideljjking van de tekst.


André Kuipers (Amsterdam, 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.


ISBN 9789493236547| Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | juni 2023 |
Illustraties van Paco Vink | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER