jeugd 6-9 jaar

Amy Novetsky

http://amy-novesky.squarespace.com

http://www.robertoinnocenti.com

 

Mijn Clementine
Illustraties: Roberto Innocenti
Tekst: Amy Novetsky‘Dit is mijn schip, mijn Clementine. Ze zinkt.
Samen hebben we de wereld gezien, mijn meisje en ik.’


Hier kan alleen maar een man aan het woord zijn die met de zee verknocht is, en speciaal met dat ene schip, waar hij zijn leven op doorgebracht heeft.


Het verhaal dat de ik-persoon vertelt over de Clementine begint in de jaren dertig, als een jongen ziet hoe het schip gebouwd wordt. Hij droomt ervan om kapitein te worden en zo geschiedt het.
Als de Clementine klaar is om het water op te gaan, is de jongen aan boord. Hij vertelt over de reizen over de hele wereld, over wat hij allemaal gezien heeft. En ja, hij blijft enthousiast, al is het leven als zeeman zwaar. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt krijgt de Clementine een andere taak. Geen vrachtschip meer, maar een oorlogsschip, met de jongen als kapitein. Dan wordt er oorlogsmateriaal geladen, in plaats van exotisch fruit!


Ze zorgen voor elkaar, het schip en de man, zijn onafscheidelijk tot het einde, als de Clementine de zee van de andere kant gaat bekijken, op de bodem.


Is de man dan nooit aan wal? Jawel, hij heeft tussendoor tijd weten te maken voor een vrouw, zijn Alice, maar die komt duidelijk op de tweede plaats! Ze lijkt er tevreden mee te zijn en zorgt voor hun dochter. Maar haar brieven vinden de echtgenoot waar hij zich ook bevindt!


De tekst van dit verhaal is summier, het wordt vooral uit de doeken gedaan door de fraaie illustraties van Roberto Innocenti. Op die haast fotografische beelden zijn veel details te zien over het leven aan boord van een schip, voor, tijdens en na de oorlog. Het schip zelf krijgt nog extra aandacht in de vorm van een schematische tekening.
Ook is er informatie over de handel die gedreven wordt over de hele wereld, en de reizen die daarbij horen. Clementine komt tot leven! 


Dan wordt toch nog even vermeld dat de Clementine nooit gebouwd is, maar dit soort schip, koelschip of reefer’ bestaat wel degelijk! Een schip van meer dan 90 meter lang, en twaalf meter breed, enorm!


Dit boek heeft alles: een mooi verhaal, dat zowel grafisch weergegeven wordt als in tekst, en bovendien veel informatie bevat.

Op zijn pintrestpagina zie je meer van het werk van Roberto Innocenti (Toscane, 1940)
De samenwerking met de Amerikaanse kinderboekenschrijfster Amy Novetsky is zeer geslaagd.


ISBN 9789044832839 | Hardcover | 38 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2018
Afmeting 25 x 24,9 cm | Leeftijd: 8+

© Marjo, 5 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER