jeugd 6-9 jaar

Netty van Kaathoven

http://www.nettyvankaathoven.nl

http://www.jennybakker.nl

Zie ook de recensie op Leestafel over het willewete boek van Netty van Kaathoven

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Netty van Kaathoven voor jongeren van 10-12 jaar

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek van Netty van Kaathoven voor jongeren van 13-15 jaar

 Kai wil een pony / Kira wil een pony
Tekst: Netty van Kaathoven
Illustraties: Ina Hallemans


Dit boek is het eerste boek dat verschijnt in de serie van Kai en Kira. Het is een boek voor alle paardenliefhebbers en dit keer niet alleen gericht op de meisjes. Het bijzondere aan het boek is dat het een omkeerboek is. Zo heb je het boek “Kai wil een pony” voor je, als het boek omdraait kun je beginnen in “Kira wil een pony.”
Hoewel de titels hetzelfde zijn, is dat niet het geval voor de verhalen. Met dit boek kun je dus twee keer genieten van een heerlijk paardenverhaal. Toch is er wel een overeenkomst in de verhalen: beide hoofdpersonen hebben geen pony, maar willen deze wel heel graag. De vraag is natuurlijk of hun grote wens in vervulling gaat.


Kai wil een pony gaat over een jongen die net verhuisd is en nu in een oude boerderij woont. Wanneer hij naar school fietst, komt hij langs een weiland waarin een lieve pony staat. Kai wil zo graag een pony hebben, dat hij druk is met geld sparen. Maar zolang kan hij niet wachten, dus besluit hij stiekem op de rug van de pony te klimmen en een ritje te maken. Uiteraard gaat dat – zoals verwacht – niet helemaal goed en belandt hij in een hoop paardenmest. De baas van de pony schiet hem te hulp en biedt Kai zijn pony aan als leenpony. Zo kan Kai toch leren paardrijden. Alleen komt Kai er tijdens de lessen achter dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.


Kira wil een pony
gaat over een meisje dat een lange tijd in het ziekenhuis heeft gelegen. Ze heeft een operatie gehad, maar het herstel liet lang op zich wachten. De kinderen uit haar klas hebben veel gedaan om haar wat op te vrolijken de afgelopen maanden. Zo hadden ze geestige filmpjes op YouTube gezet. Daar kon Kira – liggend in haar ziekenhuisbed – dan van genieten. Maar nu mag ze naar huis en wil ze maar één ding: net zoals haar vriendin Laika leren paardrijden. Alleen moet Kira nog herstellen en zal ze haar droom voorlopig nog even in de ijskast moeten zetten. Maar een lieve pony uitzoeken kan natuurlijk al wel…


Mijn dochter is gek op paarden en dus is dit boek bij haar zeker op het goede adres. Ze geniet dan ook volop van het boek en geniet zowel van het verhaal van Kira als dat van Kai. Ze is ook vol lof over het uiterlijk van het boek. Soms pakt ze het boek en gaat ze gewoon heerlijk zitten bladeren om te genieten van de illustraties en foto’s die er in staan.


De twee verhalen zijn geheel anders van elkaar en daardoor heb je dubbel zoveel leesplezier met dit boek. Hoewel de hoofdpersoon de ene keer een meisje is en in het andere verhaal een jongen, zijn het niet echt specifieke meiden- of jongensverhalen. Beide verhalen zijn prima geschikt voor jongens en meiden. Toch denk ik dat het een goede insteek van de auteur is om ook eens een jongen te kiezen als hoofdpersoon. Paardenverhalen zijn over het algemeen erg gericht op meisjes, dus dit is een welkome afwisseling.
De opmaak van het boek is erg speels. De hoofdstukken worden in kleurrijke letters weergegeven en de verhalen zijn voorzien van vrolijke, gekleurde prenten. De lay-out van de pagina’s zijn soms zo leuk versierd met randjes en kleine plaatjes, dat je een beetje het idee van een plakboek krijgt. Leuk detail is dat prenten en foto’s van paarden worden afgewisseld in het boek. De tekst is gedrukt in een duidelijk lettertype en heeft een prettig formaat. Ontspannen lezen dus voor jongens en meiden vanaf zeven jaar. 


Zie ook http://nettyvankaathoven.blogspot.nl

ISBN 9789044816662 ǀ Hardcover ǀ 86 pagina’s ǀ Clavis Books ǀ mei 2013
Leeftijd 7+

© IreneK, 30 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Faiza is mijn held!
Tekst: Netty van Kaathoven
Illustraties: Jenny Bakker


Faiza heeft een beetje ruzie met haar beste vriend Thomas, boos fietst ze naar huis. Ze is zo boos dat ze niet goed uitkijkt en tegen een scootmobiel aan botst. Die botsing zal haar leven een wending geven. Het gekke is namelijk dat het ding midden op het fietspad staat en er zit niemand in, dat is natuurlijk heel raar. Dan hoort Faiza wat bij het kanaal en rent er gauw naar toe. Daar ziet ze een oude man op zijn knieën zitten aan de waterkant, hij heeft een lange stok in zijn hand en prikt daarmee in het riet. Zijn hond ligt in het water en het dier zit vast aan iets. Faiza bedenkt zich geen moment en gaat gelijk het water in. De arme hond is helemaal uitgeput, hij zit verstrikt in een grote kluwen visdraad. Faiza doet wat ze kan maar het draad wil niet stuk. Ze wil niet dat de hond verdrinkt. Wat nu... De oude man moet met haar mobieltje Thomas bellen want die heeft een zakmes! Maar Thomas is ook boos en hangt steeds weer op. Gelukkig krijgt ze een heel goed idee en daardoor kan ze met het zakmes van Thomas de draden om de hond lossnijden en hem redden. Vanaf die tijd zijn Faiza en Thomas heel goede vrienden met de oude man, Harm en zijn hond Spetter.


Wat Faiza niet weet is dat Harm en Thomas de krant en televisie gebeld hebben. De dag na haar heldendaad staat het verhaal al in de krant en mensen van het televisieprogramma De Jonge Helden willen ook langskomen om Faiza te filmen. Van Faiza hoeft dat niet en van haar moeder al helemaal niet, zolang ze niet opvallen mogen ze misschien in Nederland blijven. Als ze in de schijnwerpers komen te staan dan moeten ze misschien terug naar hun dorp in Afrika, waar het nog steeds oorlog is. Haast niemand kent het verhaal van Faiza en zij praat er ook liever niet over, dat is veel te pijnlijk. De programmamakers komen toch...


Toen Netty van Kaathoven dit  boek schreef wist ze natuurlijk niet hoe actueel haar verhaal zou zijn nu al de commotie rond de achttienjarige Mauro uit Angola is ontstaan. In dit boek staat een mooi verhaal over een leuk meisje dat ook de pech had in een deel van, dit keer, Afrika te wonen dat constant in oorlog verkeert en daardoor vluchten moest. Teruggaan is geen optie. In haar dorp woont niemand meer. Alle mensen zijn gevlucht of vermoord. Je hoopt natuurlijk dat Faiza, haar broer en moeder mogen blijven en ik was ook erg benieuwd hoe Netty van Kaathoven dit verhaal zou laten eindigen. Gelukkig koos ze niet voor de makkelijke manier, de afloop van het verhaal is niet positief, niet negatief maar wel realistisch. Het is een pakkend en vooral naar het eind toe erg ontroerend verhaal. Het was af en toe flink slikken. Mooi!


ISBN 9789044816037 Hardcover 96 pagina's  Clavis oktober 2011
Met fraaie zwart-wit illustraties van Jenny Bakker Leeftijd vanaf 7 jaar

© Dettie, 29 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER