jeugd 6-9 jaar

Bies van Ede

http://www.biesvanede.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over het boek Sprong in het Duister (deel 1 uit de serie De Gave) Leeftijd 10+

 

Verdwijnkind
Bies van Ede

‘ik heb een jongen in de klas
Een jongetje dat er nooit was
Vandaag was hij er ook weer niet
En niemand anders die hem ziet’


Deze tekst staat voorin het boek van Bies van Ede. Ik dacht de auteur er van te kennen, en ja hoor:


As I was walking up the stair
I met a man who wasn’t there
He wasn’t there again today
I wish, I wish he’d stay away


Hughes Mearns is die auteur. Een Amerikaans pedagoog die vond dat je kinderen moest stimuleren in hun creativiteit.
Bies van Ede zal dit tekstje toch niet voor niets in zijn boek zetten, dus waar gaat het verhaal over?


Biko is de helft van een tweeling, maar zelfs zijn ouders weten dat niet. Hij viel niet op, niemand zag hem. Alleen Jabba, de schoonmaker in het ziekenhuis zag dat er een baby lag, waar niemand naar om keek. Dus deed hij het maar. Hij geeft het jongetje ook de naam Biko, ‘geluksvogel’ in het Tswangi, Jabba’s taal. Hij is erg blij met zijn ‘zoon’.
Maar nog steeds ziet bijna niemand Biko. De leidsters op het dagverblijf niet, de juffen op school niet. Waarom ziet Jabba hem wel? En Loekie, een meisje op het dagverblijf, ziet hem. En wat is er zo speciaal aan de agent die verderop in het verhaal de jongen ook ziet? Daar komen we niet achter.
Natuurlijk heeft een volwassenen wel ideeën, maar het is een kinderboek.
Biko  beleeft avonturen dankzij zijn onzichtbaarheid, het verband met dat gedichtje is niet meer dan dat: een jongen die je niet ziet. Jammer.


Het is een mooi verhaaltje. Een verwaarloosd kind wordt opgenomen en verzorgd door een man die zelf als vluchteling  de nodige ellende heeft meegemaakt. De magie van het gegeven is leuk, maar… Tja, er is een maar, over de magische dingen zeg ik niets, die kloppen per definitie niet. Het verhaal over de file is daar een voorbeeld van.
Maar een vluchteling die in een garage woont, die voor zijn levensonderhoud moet werken en dan toch in z’n eentje een baby grootbrengt? Dat vind ik niets magisch hebben, dat het goed gaat als je een kind de hele dag alleen laat. En later, als Biko zijn broer tegenkomt, en niemand hen uit elkaar houdt terwijl de een een wit shirt draagt en de ander een oranje, dat is prima wat betreft die domme juffen en blinde ouders, maar dat Jabba dat niet doorheeft, dat klopt niet met het verhaal. Vind ik.
Maar eerlijk is eerlijk: het gegeven is leuk,  en de humor van Van Ede is aanstekelijk. Het avontuur met de dieven zit lekker komisch in elkaar, en het gezin van Loekie is ook grappig.


‘de Vlaamse reus tegen zijn haren instrijken’


‘Schoolpleinen zijn voor kinderen hetzelfde als een voetbalwedstrijd voor een supporter: ze worden er knettergek van’


ISBN 9789049924379 Hardcover 128 pagina's Uitgeverij Pimento oktober 2010
Vanaf 9 jaar

© Marjo, 21 februari  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER

 

Verdwijnkind
Bies van Ede


Biko werd twee dagen na zijn tweelingbroer Jaap geboren. Zijn moeder wist niet eens dat ze twee kinderen verwachtte. In het ziekenhuis hadden ze het niet gezien op de echo's.
Biko werd in een vloek en een zucht geboren. Zó stil dat zijn moeder er geen erg in had. Zij had het te druk met Jaap, die al haar aandacht opeiste. Ook de zusters waren al twee dagen volop in de weer met Biko's oudere tweelingbroer. Jaap maakte dag en nacht zoveel kabaal, dat ze Biko apart legden. Eerst die herrieschopper verzorgen, daarna kwam het stille kindje wel besloten ze. Ze vergaten hem.


Een verhaal dat zo begint moet wel een bijzonder verhaal worden. Biko huilt wel maar het valt niemand op. Alleen een schoonmaker, Jabba, hoorde hem. Hij vond het zielig en verzorgde de baby. Hij gaf de baby te drinken en verschoonde zijn luier en zong een lief Afrikaans liedje. Verder keek niemand naar het kindje om.  Na een week ging de schoonmaker maar eens vragen hoe het zat met die baby. Maar niemand kon hem iets vertellen. Na drie weken vragen begreep de schoonmaker dat het kindje van niemand was. Dat mocht niet, Jabba was zelf ook van niemand. Hij nam het jongetje mee naar huis en noemde hem Biko, wat geluksvogel betekent in de taal van Jabba. Het huis van Jabba was een garage omdat hij stiekem in het land woont. Waar hij vandaan kwam, ging iedereen dood door oorlog, honger en ziektes. Jabba was gevlucht voor alles.
Biko was een lieve, rustige baby. Hij sliep de hele nacht en overdag lag hij lief in de box rond te kijken. De radio stond altijd aan zodat het niet zo stil was als Jabba naar zijn werk was.
Jabba ontdekt dat Biko heel bijzondere gaven heeft, hij kan zich o.a. onzichtbaar maken. Hij kan zichzelf laten verdwijnen! Dat komt later nog goed van pas. Jabba leert Biko zijn taal, het Tswangi, dat klinkt als het zingen van merels.
Het Nederlands leerde Biko via de radio... En dan komt de dag dat Biko naar de opvang moet. Hij is zo stil en onopvallend dat de juffen nauwelijks op hem letten, alleen één meisje, Loekie, ziet hem. Zij vindt het heerlijk dat Biko zo rustig en stil is. Bij haar thuis is het heel druk en er is altijd lawaai.
Loeki speelt altijd bij Biko thuis na de opvang. Loeki ontdekt ook dat Biko zich onzichtbaar kan maken. Gelukkig maar want soms gebeuren er rare dingen.

Heerlijk boek waar ik echt van genoten heb. Het is een heel fantasievol en liefdevol verhaal maar ook af en toe gewoon lekker spannend. Jabba is een lieve schat die alles voor Biko over heeft. Biko heeft in feite heel weinig bezit maar is heel gelukkig bij Jabba en met Loeki. Iedereen die Biko leert kennen gaat van hem houden. Jaap heeft alles maar is helemaal niet gelukkig, hij wil steeds meer en meer en meer. Iedereen heeft een hekel aan dat schreeuwkind. Gelukkig voor Biko en Jabba kunnen ze later ook in een echt huis wonen, opnieuw dankzij Biko.
Als je eens een heel bijzonder, apart, beetje magisch verhaal wilt lezen dan moet je dit boek kiezen.
Het is echt heel erg leuk! Begin 2011 verschijnt deel twee 'Vergeetman' Daar kan ik nu al naar uitkijken want dan kom ik te weten hoe het verder gaat met Biko en Loeki.


ISBN 978-90-499-2437-9 Hardcover 128 pagina's Uitgeverij Pimento oktober 2010
Vanaf 9 jaar

© Dettie, 26 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER

 

altHet verdwenen verhaal
Bies van Ede

Omdat ik de televisieserie van Teleactv nooit heb gezien kan ik daar niet over oordelen, maar ik hoop dat het zien van zo’n verhaal beter overkomt dan het geschreven verhaal zoals ik dit zojuist heb gelezen.


Het verhaal gaat over een stroomstoring die er voor heeft gezorgd dat er computers kapot zijn gegaan. Tenminste: hun harde schijven zijn volledig gewist. Eigenlijk zijn de computers niet kapot, alleen de gegevens die erop stonden zijn helemaal weg. Jammer voor al die vakantiefoto’s, de werkstukken, de liedjes en nog veel meer.
Ook bij Paul van Loon, de bekende boekenschrijver, is de schade groot: hij is heel zijn nieuwste boek kwijt. Griezelomnibus deel 10. Sanne is een fan van Paul van Loon en baalt stevig dat  ze die omnibus nu nooit meer kan lezen.


Op school zit Sanne in de klas bij Bram en Glenn. Zij proberen de juf uit te leggen dat het eigenlijk helemaal niet klopt dat je door een stroomstoring je gegevens kwijtraakt. Die staan immers op een server? Zoals wanneer je online een spel speelt: je scores worden niet in je eigen computer opgeslagen, maar staan elders.  Na school gaan de jongens naar huis, met Brams jongere zusje Jasmijn.  Als Glenn thuis komt staat zijn moeder daar. Ze moppert omdat het huishouden zoveel werk is en dat ze die middag zoveel moet doen. Maar als Glenn op school buikpijn heeft en eerder naar huis gaat, is het niet zijn moeder die in de keuken bezig is, maar een vreemde vrouw, die zegt dat ze de werkster is.Glenn snapt er niets van en besluit zijn moeder de volgende dag te volgen.Zo ontdekt hij haar geheim, dat hij samen met Sanne en Bram probeert te ontrafelen. Dat zij al spionerend, op hun beurt bespioneerd worden, dat merken ze niet, zo spannend is het. Wel sturen ze Jasmijn steeds weg, als zij ook mee wil doen.


Tja, ik vind het een verhaal van niks. Het zit vol clichés, zoals die figuur in het zwart. De juf die niets van computers weet. Er zijn nogal wat losse draadjes, het is allemaal veel te makkelijk, te ongeloofwaardig. Ja hoor, een moeder die zo aan het werk wordt gezet!  Een staatsgeheim dat zo makkelijk toegankelijk is, en nog veel meer van die dingen.


Ik weet dat het een kinderboek is, maar kinderen willen toch ook serieus genomen worden. Dit is een veel te kinderlijk verhaal.  De enige figuur die goed uit de verf komt en wel geloofwaardig is, dat is de kleine Jasmijn. Zij is een echt karakter te midden van nietszeggende figuren.
Misschien leren kinderen iets over de werking van internet, maar dat had veel beter gekund.


ISBN 9789049923815 | Hardcover | 127 pagina's | uitgeverij Pimento | oktober 2009
Vanaf ca. 9 jaar

© Marjo, 20 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het verdwenen verhaal
Bies van Ede


In januari 2007 kwam het honderdste boek van Bies van Ede uit. Inmiddels is hij alweer een heel stel boeken verder en is ook dit boek verschenen. Het is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van SchoolTV.  Het is een spannend verhaal waarin de schrijver Paul van Loon ook een rol speelt.


Na een stel stroomstoringen blijkt een paar dagen later pas  hoe groot de schade is: de harde schijven van alle computers zijn gecrasht. Weg familiefoto's, weg vakantiefilmpjes, weg e-mails, spelletjes, adressen...
Ook het verhaal De Griezelbus 10 van de kinderboekenschrijver Paul van Loon is verdwenen. Daar heeft hij zes jaar aan gewerkt! Net toen de schrijver het verstuurde naar zijn uitgever viel de stroom uit. Glenn en Bram vinden het maar raar. Een harde schijf kan niet gewist worden door stroomuitval.  Sanne, Glenn en Bram zijn vrienden en de twee jongens vinden het rot voor Sanne dat Griezelbus 10 ook weg is. Ze weten dat Sanne een grote Griezelbus-fan is. Op school wordt er ook druk over gepraat.


Glenn is die middag helemaal niet lekker, hij heeft erge buikpijn, juf stuurt hem naar huis en daar ontdekt Glenn iets raars. Zijn moeder is er niet maar er is wel een werkster, waarvan hij niets wist. Als hij vraagt waar  zijn moeder is, vertelt deze hem dat ze naar haar werk is. Ook dat is raar want Glenn wist niet eens dat ze werk had! Die avond doet zijn moeder net of zij  alles schoongemaakt heeft en vertelt niets over haar werk. Glenn snapt er niets van. Hij bedenkt een plan en bespreekt dat via msn met Bram.
De volgende dag is hij nog 'ziek'. Zo gauw zijn moeder 's ochtends de deur uit gaat fietst hij achter haar aan en zo ontdekt hij dat zijn moeder een gebouwtje binnen gaat op het verlaten bedrijvenpark De Punt. Wat hij niet weet is dat hij gefotografeerd wordt... Glenn is weer helemaal beter zegt hij tegen z'n moeder als ze thuiskomt en 's middags gaan  Glenn, Bram en Sanne naar het bedrijvenpark en gaan op zoek naar het gebouwtje waar Glenns moeder in verdween. En dan botsen ze bijna tegen haar op en moet ze wel vertellen wat ze daar doet. Ze is geheim agent! Ze werkt voor de regering! Ze moet iets belangrijks zien te vinden wat door de computerstoring verdwenen is.


'Weten jullie nog, die stroomstoring? Heel veel mensen zijn toen op internet en op hun computer belangrijke dingen kwijtgeraakt. Iedereen denkt dat die voorgoed weg zijn. Maar dat is niet helemaal zo.'
Ze liep naar de kast met knipperende lampjes en haalde en schakelaar over. Het beeldscherm lichtte op. Een lange reeks teksten en tekens schoof langs.
Glenns moeder ging in de speciale stoel zitten en drukte op een knop. Het scherm kwam tot rust. Rijen en rijen cijfers, letters en vreemde tekens.
'Dat is computertaal, hè? vroeg Bram.
'Ja, min of meer. Dit zijn codes van allemaal dingen die op internet zijn kwijtgeraakt.'


De kinderen moeten Glenns moeder beloven niets verder te vertellen want het is supergeheim wat ze doet. Jasmijn, het kleine zusje van Bram, fietst altijd op haar driewielertje achter het drietal aan en roept de hele tijd dat Bram op Sanne is, tot grote ergernis van Bram. Ook deze keer is Jasmijn de drie kinderen gevolgd en ze heeft gezien dat ze onder het hek van het bedrijvenpark doorkropen. Ze vertelt dat aan die aardige meneer met het fototoestel...
Wat volgt is een heel spannend verhaal.  Er zijn meer mensen die het verloren werk waar Glenns moeder naar op zoek is willen hebben. En Sanne hoop stiekem dat ze ook de tekst  het verdwenen boek van Paul van Loon terugvindt, anders kan ze nooit De Griezelbus 10 lezen...

Een leuk boek dat ook nog allemaal extra's bevat zoals o.a. foto's en interviews met de acteurs van de serie, tips voor het schrijven van een spannend verhaal en een speciale brief van Paul van Loon.


Volgens Biblion: Een boek van deze tijd, met thema's van deze tijd en met verwerkingsmogelijkheden om jonge kinderen aan het lezen en schrijven te krijgen en te houden. Een televisieserie, een website (www.schooltv.nl), lessen voor het digibord, werkboek en een heuse verhalenwedstrijd zijn ondersteunende onderdelen bij dit leesboek. Totaalpakket voor op school, onderdelen zijn ook thuis of op de naschoolse opvang te gebruiken.

En zo is het!


ISBN 978 90 499 2381 5 Hardcover 127 pagina's uitgeverij Pimento oktober 2009
Vanaf ca. 9 jaar

© Dettie, 25 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER