jeugd 6-9 jaar

Marco Kunst

http://www.marcokunst.nl
https://yannickpelegrin.com

zie ook de overige recensies over boeken van Marco Kunst op Leestafel:
Marco Kunst - jeugd 10-12 jaar
Marco Kunst - jeugd 13-15 jaar
Marco Kunst - jeugd 15+
Marco Kunst - romans

 

Offline
illustraties: Yannick Pelegrin
tekst: Marco Kunst


"In het jaar 2037 zijn drones en robots die van alles kunnen helemaal niet zo bijzonder meer. Ze printen hele nieuwe steden en maken alles makkelijker voor de mensen. Toch?
Mike verhuist naar de stad Nieuw Babylon. Hier is iedereen altijd online. De virtuele wereld en de realiteit lopen steeds verder in elkaar over. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Maar dan ontvangt Mike een onheilspellende waarschuwing…"


Dit keer neemt Marco Kunst ons dus mee naar de toekomst.
We lezen dat Mike, om wie het verhaal draait, verrast is als hij van zijn ouders hoort dat ze hun boerderij gaan verlaten, de boerderij zal voortaan helemaal online op afstand bestuurd worden. De robots en machines zullen al het werk doen. Vanuit de stad kunnen ze elektronisch toezicht houden en kopers voor hun spullen vinden. 'Als ze maar een LivePod hebben en verbinding met het net, dan komt alles goed.'


Aan een kant is dat natuurlijk heel spannend en staat het Mike wel aan, Nieuw Babylon moet geweldig zijn maar hij zal Demer vreselijk gaan missen. Zij woont op de Aardelaar, de bewoners daar moeten niets van elektronica en technologie hebben, ook Demer niet. Ze snapt niet wat Mike zo aantrekkelijk vindt aan zo'n bijna virtuele stad. Bijna niets is écht daar.


Eenmaal in Nieuw Babylon neemt Marco Kunst ons mee in de wonderlijke wereld van digitale beelden, de hele stad is 'maakbaar'. Als je de omgeving te druk vindt dan schakel je bijvoorbeeld gewoon de geopende winkels uit, waardoor je rustiger verder loopt. Iedereen die daar loopt ziet in feite een andere stad!
Mike vindt het spannend en overweldigend en geeft constant opdrachten aan zijn VR-bril. Hij kan echt alles instellen zoals kleuren en geuren, het is gewoon fantastisch. Samen met zijn moeder maakt hij ontwerpen voor in het huis, en via de 3D printer worden al deze wensen gerealiseerd. Soms twijfelt Mike wel of wat hij ziet echt is of fake. Daar had hij vroeger geen last van.


Er valt zoveel te ontdekken dat Mike af en toe een andere weg neemt van school naar huis. Zo loopt hij ook op een dag door de hangende tuinen die een schat aan genetisch gemanipuleerde bloemen hebben, en daar ontmoet hij de oude meneer Groman en zijn hond Dex. Meneer Groman lijkt een gewoon oud mannetje in een rolstoel die geniet van de bloemenpracht en Dex is een prachtige, pratende robot. Die honden zijn heel duur weet Mike. Maar meneer Groman vertelt Mike iets wat hem omver blaast. Volgens meneer Groman loopt de wereld een enorm gevaar.
Is de man gek? Of spreekt hij de waarheid. En waarom vertelt hij het aan hem, Mike?


Al snel wordt het allemaal heel erg spannend. Marco Kunst heeft de spanning zelfs in zijn taal zo opgevoerd dat je het gevoel krijgt dat je ook haast moest maken en mee moet rennen met Mike! Je moet gewoon wel doorlezen, want alles is in gevaar. Je wil maar één ding weten. Redt Mike het allemaal wel?
Uiteindelijk sla je met een diepe zucht het boek dicht en beland je weer in 2021 en stiekem ben je opgelucht dat je niet in die waanzinnige digitale wereld leeft.
Wat een fantastisch verhaal!


ISBN 9789025775001 | Hardcover | 144 pagina's met kleurenillustraties | Gottmer | mei 2021
Eerder uitgegeven onder de titel Verbonden met het net | Leeftijd 9+

© Dettie, 10 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER