jeugd 6-9 jaar

Bianca Nederlof

http://biancanederlof.nl

http://www.madelart.nl

 

Poef!
illustraties: Madeleine van der Raad
Tekst: Bianca Nederlof


Fien logeert bij oom Joep en neef Tim. Als ze samen met Tim wandelt in het bos ziet ze opeens rook en dan, nieuwsgierig als Fien is, moet ze natuurlijk gelijk weten waar dat vandaan komt. Van Tim hoeft dat niet zo, want volgens hem komt die rook uit het huis van de heks die daar ergens woont.

En ja hoor, ze komen bij een bouwval aan met een gat in het dak waar die rook uit komt. Opeens gaat de deur open en zien de twee kinderen een man met een grote gekrulde snor en een puntmuts op het huis uit rennen. Het is Toof, de heks is een man! En nog aardig ook! Hij heeft lekkere soep gemaakt en daar heeft Fien wel trek in. Ze neemt een hap en... poef! Fien is weg!


De heks is verdrietig want dat gebeurt nou altijd, vertelt hij, 'ik maak soep, maar dan is het poef!'
Hij moet nu geen soep maar foep maken want dan kan hij de poef terugfoepen en dan komt alles weer goed... zegt hij... hoopt hij.


Het verhaaltje is op AVI M3 niveau. Dus kinderen van ca. 6 jaar kunnen dit zelf lezen. Hoofdletters ontbreken nog maar er zijn al wel enkele leestekens gebruikt, zoals; aanhalingstekens, punten en komma's, vraag- en uitroeptekens. De zinnen zijn kort en de woorden bestaan uit één lettergreep. Heel knap gedaan.


Bij het verhaal zijn tekeningen van Madeleine van der Raad toegevoegd die helder en vlot zijn. De heks is echt hekserig zonder eng te zijn en in zijn keuken zijn hekseningrediënten te zien zoals een potje spinnetjes en andere griebeldingen. Natuurlijk is de soep en vreemde groene blubberbrij. Grappig is dat de heks zijn muren met keurig grijsblauw behang beplakt heeft waarop mooie witte blaadjes en takjes te zien zijn. Dat verwacht je niet in een bouwvallig heksenhuis!

Fijn en avontuurlijk boekje uit de  Hoera, ik kan lezen! serie.


ISBN 9789051164480 | Hardcover | 45 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | april 2017
formaat: 15,0 x 21,5 cm | Leeftijd 6+ AVI M3

© Dettie, 4 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER