jeugd 6-9 jaar

Mo O’Hara

https://moohara.co.uk

 

Mijn dikke vette zombiegoudvis
Mo O’Hara


'Een nogal schokkend verhaal'. Zo staat te lezen op de eerste pagina. Dan begint het echte verhaal:


‘Gisteren is mijn oudere broer Mark veranderd in een levensechte kwaadaardige professor.’


Dan weet je al heel wat over wat je gaat lezen. Zeker als je die vis gezien hebt die op de omslag staat afgebeeld! Wat een akelig uitziende vis!
Maar tegelijk maakt het je nieuwsgierig: wat is dat voor raar beest?
Een zombiegoudvis? Wat is dat?


De personages zijn dus twee broers: Tom, groep 8, en Mark, eerste klas middelbare school.
Het is niet echt dikke mik tussen de broers, Tom werd altijd al gepest en afgesnauwd, maar de laatste tijd is het nog erger geworden.


'Ik vertelde aan mam dat Mark kwaadaardig was geworden, maar volgens mam kwam het doordat  Mark stoormonaal is. Ik denk dat hij daarom thuis ieders rust loopt te verstoren. Ze zei dat hij niet expres kwaadaardig is (oké, ze zei niet letterlijk kwaadaardig, hoewel ze dat wel had moeten doen), maar dat het komt doordat er allemaal stoormonen door zijn lichaam gieren.’


Omdat zijn ouders dus niet inzien hoeveel last Tom heeft van Marks hormonen, moet hij het zelf oplossen Gelukkig heeft hij steun van een vriend die in eenzelfde situatie zit. Pradeep heeft ook zo'n broer, die wel op een kostschool zit, maar om te pesten graag even thuiskomt.


Maar nu heeft Mark een laboratoriumset gekregen voor zijn verjaardag van hun opa en oma! Voor de gemene Mark een schot in de roos: nu kan hij echt akelige dingen gaan doen. Maar de gulle gevers hebben er geen moment bij stilgestaan – hoe konden ze dat ook weten! – wat dit voor Tom zou betekenen.

Toch begint het niet echt bij Tom. Als Mark thuiskomt met een schoolopdracht: onderzoek naar de effecten van vervuiling op zeedieren, gaat hij eerst experimenteren met een vis. Een onschuldig visje! Dat kan Tom niet aanzien, en hij probeert in te grijpen. Dat gaat niet zoals het plan was, en dan is daar Frankie... Een bijzondere vis: hij weet wat Mark van plan was (en nog steeds is). Frankie heeft krachten! Hij kan springen, groeien, en hypnotiseren. Het eerste slachtoffer is het zusje van Pradeep:

‘Sami hield de zak nog steeds vast, maar ze was een stuk stiller geworden. Het enige wat ze achter elkaar bleef fluisteren was ‘wriemelvisje’. Frankie staarde haar aan met zijn grote, bolle groene ogen en Sami staarde alleen maar voor zich uit. Wat was dit voor goudvis? Hij overleefde giftige troep, kon uit ramen springen en nu kreeg hij het lawaaiigste kind op aarde stil. Ik keek naar Frankie en het was alsof er een lampje aanging ergens in mijn achterhoofd. Frankies oplichtende, groene ogen.


‘Frankie is een zombiegoudvis! Gelukkig heeft hij het niet gemunt op Sami, of op Tom en Pradeep, maar hij is vastbesloten wraak te nemen op Mark en doet daar veel voor.

Foei, wat een verhaal! Hoe je dit bij elkaar verzint! Maar het is een heel grappig verhaal. Natuurlijk haalt Frankie streken uit, maar Mark verdient het!
Er is een leuke rol weggelegd voor de kantinejuffrouwen, want ja, het verhaal speelt grotendeels op school. De dikke, vette zombievis steelt je hart! En laten er nu al meer boeken over Frankie zijn! Ze moeten alleen nog vertaald worden.
En kijk ik nog eens zie ik iets leuks: onderaan de pagina's staat steeds een afbeelding van een vis in een kom. Dat dacht ik dus. Maar het blijken verschillende tekeningetjes te zijn. Als je fladdert met de pagina's zie je het visje er in en er uit springen!


Mo O’Hara is een Amerikaanse schrijfster van kinderboeken. Zij woont in Londen, waar ze behalve schrijfster ook actrice is.


ISBN 9789048860418 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2021
Illustraties van Marek Jagucki | Vertaald uit het Engels door Anne Douqué | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 18 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER