jeugd 6-9 jaar

Tom Llewellyn

http://blog.tommyllew.com

 

altHet huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren
Tom Llewellyn


Josh is helemaal niet blij met de verhuizing. Maar als kind heb je niets te vertellen, dus daar staat hij dan, met zijn ouders en jonger broertje Aaron. En wat een raar huis is dat waar ze gaan wonen. Het heet Huis Hinkel, en alles loopt scheef!
De muren zijn vol gekliederd - later ontdekt hij dat het woorden, getallen, grafieken en schetsen zijn - en op zolder wonen ratten. Daarom was het huis goedkoop, en kon zijn vader het betalen.


Maar alles went, ook een scheef huis. Alleen die ratten!! Ze praten, en ze stinken erger dan je je kan voorstellen. En John Daga, opperhoofd van de ratten kan het leven behoorlijk verzieken, dat ontdekken de ouders en de jongens ook snel. Er wordt dan ook al gauw besloten dat de familie rat - waar ‘steeds maar kleintjes worden uitgepoept!’- verhuizen gaat. Het buurhuis staat gelukkig leeg.


De broers sluiten vriendschap met een meisje uit de straat, Lola en met z’n drieën ontdekken ze  allerlei geheimen die met het huis en de vorige bewoner te maken hebben. Maar een van die geheimen is niet zo leuk! Ze kunnen het zelfs niet tegen hun ouders vertellen.
John Daga weet echter nog veel meer over het huis, en de overbuurman, die de hele dag op de veranda in zichzelf zit te praten heeft er ook al mee te maken.

Dit is een ontzettend leuk avonturenverhaal! Humor volop, spanning ook, dingen die niet goed gaan maar dan toch weer ten goede keren. Zo’n avontuur waar alles ten slotte goed afloopt, maar heel anders dan je dacht.
De omslag is superleuk. De titel, die helemaal afgedrukt staat op het huis – zoals de binnenmuren in het verhaal ook helemaal beschreven zijn! – is meteen intrigerend, en als dat het verhaal ook nog zo leuk is, dan denk ik dat de naam Tom Llewellyn onthouden moet worden.
Hij bewijst dat een leuk boek echt niet voor de helft getekend hoeft te zijn!


Tom Llewellyn blijkt zelf te wonen in Tacoma, Washington, waar hij het verhaal situeert. Toms huis is een oud Victoriaans huis, dat dan ook model stond.


ISBN 9789000344635| Hardcover |160 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorff | oktober 2015
Vvertaald uit het Engels door Esther Ottens | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 4 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER