jeugd 6-9 jaar

Karla Stoefs

http://www.karlastoefs.be

https://www.harmenvanstraaten.nl

 

Pinguïnpost
Illustraties: Harmen van Straaten
Tekst: Karla Stoefs


De vader van Tuur werkt sinds kort in het onderzoekscentrum van de dierentuin. Daardoor wonen ze nu in het appartement bij het onderzoekscentrum. Papa werkt veel en hard. Daardoor ziet Tuur zijn vader haast nooit en dat vindt hij best lastig, zeker nadat mama overleden is. Tuur praat in zijn hoofd nog regelmatig met mama, hij vraagt vaak wat hij nu moet doen en mama geeft altijd antwoord!
Tuur heeft zo zijn taken, hij verstuurt o.a. pakketjes met sponzen - de diertjes die papa onderzoekt -  naar andere onderzoekscentra. Maar ook Marie, die het huis schoonhoudt, heeft zo haar lijstje opdrachten... sokken in de wasmand bijvoorbeeld.


Met de dierentuin gaat het niet zo goed, er is te weinig geld. De directeur geeft soms zijn eigen dierentuindieren als voedsel aan andere dieren. En nu is de kameel aan de beurt, hij zal als voer voor de leeuwen moeten dienen.


Tuur vindt het verschrikkelijk, net als de vijftigjarige Rob, de man die de dierenhokken schoon maakt. Hij noemt zichzelf de poepschepper. Rob is ook degene die het verhaal over de zwarte pinguïn vertelt, Rob kan zelfs met hem praten!  Tuur zoekt daarna alles over Pinguïns op en hoe meer hij over ze leert - en daardoor wij ook - hoe leuker hij ze vindt. Rob is inmiddels een fijne vriend voor Tuur geworden. Maar dan doet Rob een bekentenis, hij is niet helemaal eerlijk geweest tegen Tuur...


Alles bij elkaar bevat het bovenstaande genoeg ingrediënten voor een origineel verhaal, helemaal als blijkt dat Marie ook al niet de waarheid heeft gesproken. Het is tot op zekere hoogte erg leuk, humoristisch en meeslepend om te lezen. Daarnaast hebt ook te doen met het vrij eenzame jongetje. Het is vooral een boek met een lach en een - kleine - traan. 


Maar na de bekentenis van Rob wordt het geheel wel redelijk ongeloofwaardig. Het was beter geweest als de schrijfster wat meer onderzoek gedaan had naar de  'handicap' van Rob. Wat zij bedacht heeft, hoe leuk en spannend ook, kan gewoon niet.
Gelukkig beseffen kinderen dit vermoedelijk niet. Zij zullen alleen maar genieten van dit aparte verhaal met bijzondere mensen én dieren! Want apart is het zeker!


ISBN 9789002272936 | Hardcover | 93 pagina's | met zwart-wit illustraties | Davidsfonds/Infodok | maart 2021
Leeftijd 8+

© Dettie, 9 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER