jeugd 6-9 jaar

Carry Slee

https://www.carryslee.nl

 

Juf Braaksel en de gigantische ontploffing
Carry Slee


Groep 7 verheugt zich erop: ze gaan met de hele klas naar Texel. Met juf Evie natuurlijk!
Maar ze krijgen een grote schok te verwerken: Juf Braaksel staat ineens in de bus!
Hoe kan dat nou? Van haar waren ze toch af?
Maar niet dus. Die akelige juf Braaksel heeft opnieuw gemene plannetjes. Het begint er al mee dat ze juf Evie de bus uitstuurt, en de conciërge roept. Hij moet de bus rijden.
Als die arme meneer van Dongen zegt dat hij dat echt niet kan, stapt juf Braaksel zelf wel achter het stuur. En dan rijden ze helemaal niet meer naar Texel, ze gaan de verkeerde kant op. Een poging om hun ouders te waarschuwen maakt de juf er alleen maar op attent dat ze hun mobieltjes af moet pakken.
Met Lucas heeft de juf nog gemenere plannen! En dat heeft alles te maken met zijn superintelligentie, en met de op handen zijnde nieuwe verkiezing voor de liefste juf van het land.


‘Kijk nog maar eens goed naar jezelf.’ zegt Braaksel.
‘Als we dit kasteel weer verlaten zul je jezelf niet meer herkennen. En ook je vrienden niet. Je zult als je vrienden verliezen. Niemand zal meer met je om willen gaan. Alleen ik, hahaha…’ Ze lacht gemeen.’


De kinderen kunnen geen kant meer op. Ook Lucas niet, al doen zijn vrienden hun best om hem te laten ontsnappen. Maar geen mens die de kinderen gelooft, ze denken dat juf Braaksel echt de liefste juf van het land is!
De reis gaat naar een kasteel in Zuid-Limburg. Wat moeten ze daar?
Als ze het kasteel zien, slaat de schrik hen om het hart:
Tussen brandnetels en ander onkruid staat een vervallen gebouw: kasteel Drakenei. De spinnen hebben er vrij spel gehad, net als muizen en nog meer ongedierte.
Wat is daar gebeurd? Het is nog volledig ingericht, maar alles ligt onder duimendik stof! Vooral de keuken, daar staat zelfs de afwas nog! Natuurlijk moeten de kinderen zelf de boel schoonmaken…


‘Als iedereen er is, houdt Braaksel plechtig de deur open. ‘Welkom allemaal, in dit prachtige kasteel. Dit schoolreisje zal jullie voor altijd bijblijven.’


In het avontuur dat volgt komen we een zwerver tegen die in een boomhut woont; een helderziende in het dorp vlakbij, waar ook een verliefde burgemeester woont. Lucas is nieuwsgierig en wil eigenlijk niet meer ontsnappen. Hij wil weten wat er gaande is in dat geheimzinnige kasteel. Zijn vrienden Lotte, Thijs en Milou helpen hem natuurlijk.
Zal het hen dit keer lukken echt definitief af te rekenen met die akelige juf?


Carry Slee is de bekendste kinderboekenauteur van Nederland: hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Van haar werk werden meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.


ISBN 9789048868629 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2023
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Braaksel en de woeste achtervolging
Carry Slee


Gelukkig, die akelige juf Braaksel is weg! Groep zeven is extra blij omdat hun juf Evi de nieuwe directeur van de school is geworden. Ze wil meteen een feest organiseren. Dat zou bij juf Braaksel ondenkbaar zijn geweest! Het leven is weer fijn.
Maar: is dat wel zo?
Lucas weet er meer van. Hij heeft in de computer van de uitvinder gelezen dat het misschien maar tijdelijk is dat de juf weg is. Hoe lang ze dan wèl wegblijven zal, hij heeft geen idee.


Juf Braaksel is dus door het magische kompas veranderd in een wolk, maar ze is zo kwaadaardig dat ze ook als wolk nog kwaad kan doen. Ze doet flink haar best om het feest van juf Evi te verstoren.
Dat blijft niet onopgemerkt, en een beroemde professor gaat zich over het probleem buigen.
Lucas besluit zijn vrienden toch maar in te lichten, want hij kan het probleem van ‘de geheimzinnige wolken’ niet in zijn eentje oplossen. Ze willen echt juf Braaksel niet terug, maar of ze dat voor elkaar krijgen?


Intussen zit op een andere plek in de stad een jongen zich zorgen te maken over zijn oma. Hij woont bij haar omdat zijn ouders artiesten zijn en vaker ergens optreden dan dat ze thuis zijn. En nu oma ziek is, dreigt er een akelige toekomst voor Sebastiaan. Een tehuis? Bij vreemden? Nee, dat mag niet gebeuren. Maar het dreigt toch te gebeuren als oma naar het ziekenhuis moet.
Nu heeft Sebastiaan bij oma een dagboek gevonden, van een vriend van haar. Die vriend is de uitvinder! Sebastiaan is nieuwsgierig, en neemt het dagboek mee. Hij leest daarin over een uitvinding die dingen kan veranderen:


‘zowel vloeistoffen als vaste stoffen slechts één keer naar wens.’


Hoe dat zit, hij heeft geen idee, maar hij heeft daar een zaklamp bij nodig, en die heeft hij immers niet.


Het idee van die wolken is erg leuk! Je ziet het voor je: die akelige juf en haar trawanten die machteloos  in de lucht zweven. Alleen is juf Braaksel erg slim. En gemeen!
Of Lucas slimmer zal zijn?


Carry Slee (1949, Amsterdam)  werd docent drama in het middelbaar onderwijs, maar schreef al als kind de verhalen op die in haar opkwamen. Met als gevolg zeer veel verhalen waar kinderen van allerlei leeftijden van genieten.


ISBN 9789464101454 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2022
Illustraties van iris Boter | Leeftijd 9+

© Marjo, 2 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning
Carry Slee


De zomervakantie is voorbij, onze vrienden gaan weer naar school. In groep 7 zitten ze nu. Wel jammer dat ze nu juf Evi niet meer zullen hebben. Maar als Lotte, Thijs en hun klasgenoten naar binnen gaan, staat daar toch juf Elvi! Komt ze even goedendag zeggen?
Wat een fijne verrassing: juf Elvi zal ook in groep 7 hun juf zijn! Niet zo slim van de directeur, die weet toch dat de kinderen van groep 6 en juf Elvi dikke vrienden zijn! Toch zal haar rol in dit vierde deel niet veel meer dan een bijrol zijn.


Juf Braaksel, zoals juf Brakel genoemd wordt, heeft het hoofd in de wolken, ze is immers verkozen tot de liefste juf! Dat heeft als gevolg dat er nu heel veel ouders voor de school staan met hun kinderen. Allemaal willen ze op deze school! Dat kan natuurlijk niet. Vol is vol.


Juf Braaksel vindt het prachtig al deze belangstelling. Ze belooft de laatste plaats aan het kind dat de hersenkraker op kan lossen.
Een instinker is dat, en Milou, met wie we al even kennis hebben kunnen maken, is de enige die het goede antwoord heeft. Toch lijkt het even dat de laatste plek voor Lucas zal zijn. Want ja, Lucas is plotseling terug! Zijn ouders wonen weer in het stadje en al geeft Lucas duidelijk aan dat hij het niet wil: zij willen wèl dat hij op deze school komt. En juf Braaksel wil nog steeds wraak nemen, dus zij ontvangt hem met open armen. Juf Elvi zet hem naast het nieuwe meisje die al snel aansluit bij Lucas, Lotte en Thijs.
Maar Milou heeft een geheim. En daar wil ze echt niet over praten.


Lucas ontdekt een nieuw magisch voorwerp, dat zich bevindt in het stadsmuseum. Helaas hoort juf Braaksel hen praten. Zij moet en zal dat kompas – want dat is het – hebben. Daarmee kan ze mensen laten verdwijnen! En de formule wil ze en die heeft Lucas.
Dan wordt het kompas uit het museum gestolen en wordt de - onschuldige - vader van Milou opgepakt. Ook daar wil Milou niet over praten, maar als zij op zoek gaat naar de echte dief, loopt ze tegen de vrienden aan, die ook op zoek zijn.
Zoals gezegd is juf Braaksel wel gemeen, maar echt niet dom! Gelukkig ontdekken de kinderen wat haar zwakke plek is. En van een zwakke plek moet je gebruik maken…


Wie de eerdere verhalen heeft gelezen weet dat deze akelige juf nergens voor terugdeinst. Lotte, Thijs, Lucas en Milou zijn echter met z'n vieren, als zij hun krachten bundelen dan zijn ze sterk. Helaas zijn er al die  geheimen. Dat is een belemmering voor de vriendschap. Het loopt op een gegeven moment zelfs helemaal uit de hand!


De verhaallijnen wervelen om elkaar heen, raken soms, of kruisen. Het zit erg goed in elkaar allemaal. En je ziet het allemaal voor je als in een spannende film.
We komen nog meer oude bekenden tegen: Daan en Bram die nog steeds verliefd zijn op Anna en Zoë. De conciërge die machteloos is tegenover zijn baas. En de gemene vriendinnen – nou ja, vriendinnen waren ze ooit – van juf Braaksel: Alie Cyaankali en Greta Granaat, zitten nu in de gevangenis, maar ze hebben toch een rol.
Natuurlijk is ook de hond Max van de partij.


Spannend is het absoluut, en het magische element dat er knap in verwerkt is, maakt het geheel  bijzonderder.
Grappig is de verwijzing naar het mondkapje dat we nu allemaal kennen: er is sprake van een mondsluiter. Wat zou dat nu zijn?
Het is alleen maar aan te raden om de eerdere delen ook te lezen, maar als je dat niet gedaan hebt, is dit boek ook goed te volgen. Dan zul je wel nieuwsgierig worden naar de eerdere boeken!


Carry Slee (1949, Amsterdam) werd docent drama, maar haar grote liefde was schrijven, verhaaltjes verzinnen. Inmiddels is zij fulltime auteur en verschenen er al meer dan 85 boeken van haar hand.
Iris Boter (1972) is illustrator en schrijfster van inmiddels meer dan 150 boeken. Ook zij won inmiddels diverse prijzen.


ISBN  9789048861897 | paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2021
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd 9+

© Marjo, 8 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Braaksel en de geniale ontsnapping
Juf Braaksel deel 3
Carry Slee


Dat stinkdier! Die wrattenkoningin! Dat stuk spinrag! Die gifkikker! Die kotszak! Dat rotte ei! Dat geniepige stekelvarken!
Wie zou hier bedoeld worden?


Gelukkig hoort die dit niet, want het is natuurlijk die intens gemene juffrouw Brakel die ermee bedoeld wordt! Zijn het Lotte en Thijs die haar zo noemen? Dat zou je toch tegenvallen van die twee aardige kinderen!
Zij zijn het dan ook niet: er zitten nog anderen achter die lintworm aan: de dames – nou ja, dàmes, Alie Cyaankali en Greta Granaat hebben namelijk nog een appeltje met de juf te schillen. Door haar zijn zij in de gevangenis beland! Ze willen wraak.!


Dat is niet alleen voor de juf geen goed nieuws, ook voor Thijs is het heel vervelend, want ze willen hem gebruiken voor hun akelige plannetjes. En Thijs heeft het al zo zwaar: op school bedenkt hij met zijn klasgenoten nog steeds hoe ze Juf van Brakel weg kunnen pesten, maar voorlopig is zij degene die pest. Ze wil dat de schoolprestaties beter worden en daarom moet het niet mogelijk zijn dat vrienden of vriendinnen maast elkaar zitten. Ze heeft een heel schema opgesteld welke kinderen naar een andere klas moeten. Buiten spelen is ook nergens voor nodig, dat kost maar tijd, die ze anders aan rekenen kunnen besteden. Ook wil ze dat de kinderen een uniform dragen. Als dat nu nog een leuk uniform was! Niet natuurlijk.


Terwijl juf Evi van alles probeert om het gezellig te houden in de klas is zij onbedoeld toch ook degene die nog een probleem voor Thijs naar voren brengt. Voor haar babyproject zoeken de kinderen allemaal naar foto’s uit hun babytijd. En Thijs doet een schokkende ontdekking, waardoor hij helemaal van slag is.


Het is raadzaam om eerst de andere boeken over Juf Braaksel te lezen, omdat er elementen uit die verhalen terugkomen in dit derde deel. Dan verrast het ook niet dat er ineens ongeloofwaardige = magische dingen gebeuren.
Ook komt er een hoofdpersoon uit eerdere delen terug.
Het is wel een superspannend verhaal, er gebeuren dingen die best gevaarlijk zijn. De drie vrouwen met hun akelige plannen beheersen een deel van het verhaal. Het andere is gereserveerd voor Thijs.
En ja, er komen naast de hoofdthema’s ook allerlei kleinere thema’s aan bod, we hebben hier wel te maken met Carry Slee. Dat betekent dat er heel veel aan de orde komt!


Het deel dat gaat over hoe de vriendschap tussen de twee kinderen deuken krijgt, en hoe ze daarmee omgaan, is goed verwerkt in het geheel. Het is misschien welk de achterliggende boodschap: vriendschap is het belangrijkste wat er is!


Het blijft lang de vraag of het plan van Thijs en Lotte dit keer zal slagen: zal de directeur eindelijk haar heil elders gaan zoeken? Maar ja, dan komen er niet meer van dit soort spannende verhalen! En al moet er natuurlijk een einde aan een serie komen, zodat er weer wat nieuws uit de pen kan vloeien – daar is Carry Slee heel goed in – de vraag is of de jonge lezer dat wel wil!
Iris Boter vrolijkt de boel nog eens op met haar leuke tekeningen!

ISBN  9789048858415  | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2020
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 29 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Braaksel en het meesterbrein
Carry Slee


In het eerste deel over Lotte en Thijs lazen we hoe hun school compleet veranderde met de komst van een nieuwe directeur. Juf Brakel werd al snel de bijnaam Braaksel gegeven, en dat was niet voor niets. Alles wat een beetje leuk is aan school werd weggehaald: geen aquarium meer, geen feestjes, alleen presteren is nog belangrijk. Scoren! En dan niet met voetbal, want dat vindt ze ook geen goede tijdsbesteding. En toen de kinderen van groep zes hun best hadden gedaan om hun eigen juf Evi uit te laten roepen tot de liefste juf van de provincie, wist Braaksel het zo te draaien dat zij met de prijs ging lopen! Maar er is iets heel bijzonders wat juf Braaksel niet weet. En Lotte en Thijs weten dat wel!  Hun juf Evi is in het bezit van een magische ring. Door er aan te draaien maakt ze iets onzichtbaar.


In dit tweede verhaal ontdekken we meer over de maker van die ring. Er komt een nieuwe jongen op school. Een bijzondere jongen: Lucas is pas zeven, maar komt al in groep zes, en eigenlijk is hij daar ook nog te knap voor. Hij is superintelligent, hij heeft een meesterbrein!
Lotte ontdekt dat hij eigenlijk ook een gewone jongen is die graag met de andere kinderen wil omgaan. Maar juf Braaksel geeft hem die kans niet. Zij wil dat Lucas meedoet aan de wedstrijd voor de knapste leerling, en gebruikt hem om de school meer aanzien te geven.


Kunnen Lotte en Thijs hun nieuwe vriendje helpen te ontsnappen aan de klauwen van de vreselijke juf? En dan in een moeite door er voor zorgen dat juf Brakel weg gaat? Dat is heel moeilijk omdat iedereen – behalve de leerlingen van de school - denkt dat zij echt de liefste juf is!
Lucas kan gelukkig ook een steentje bij dragen: hij is technisch ook heel goed en maakt de meest bijzondere dingen. Er is een link met de maker van de magische ring…


Het worden wilde avonturen die de drie kinderen mee maken, zoals we dat kennen van Carry Slee: allemaal net een beetje over de rand. Maar dat maakt jonge lezers natuurlijk niets uit, het is lekker spannend! Iedere lezer wil die akelige juf een lesje leren!
Ook Bram en Daan zijn er weer, met hun malle fratsen maken ze het verhaal extra grappig.
Het serieuze thema is er natuurlijk ook: Lucas is niet zomaar bij hen op school gekomen: zijn ouders liggen in scheiding. De jongen vindt dat vreselijk natuurlijk, al snapt hij wel waarom. Maar moet zijn moeder nou zo nodig gaan daten?


Het is duidelijk: een boek met heel veel inhoud. En Iris Boter heeft er hele leuke tekeningen bij gemaakt. Kijk maar eens naar de omslag, brrr…waar zou die tekening betrekking op hebben?
Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren en is daar opgegroeid. Als je leest over haar leven snap je meteen waar ze de inspiratie vandaan haalt voor haar vele boeken.


ISBN 9789048850884 | hardcover| 286 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2019
Illustraties van Iris Boter | NUR 282 | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 13 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Braaksel en de magische ring
Carry Slee


Op school waar Lotte en Thijs in groep zes zitten komt een nieuwe directeur: juf Brakel. 
Juf Brakel schaft verjaardagvieren af, laat het leuke aquarium met de vissen weghalen, en vindt het ook absurd dat er in groep 6 nog voorgelezen wordt. Er moet gerekend worden!
Het is duidelijk hoe ze aan de naam komt die in de titel staat!


Omdat Lotte en Thijs al heel lang dikke vrienden zijn hebben ze geen geheimen voor elkaar. Maar dat verandert als de stiefvader van Lotte haar inschakelt bij zijn plannen. Haar moeder moet hard werken om het gezinnetje rond te laten komen - Fred heeft geen baan en geen uitkering - en nu zegt hij dat hij een bedrijf wil beginnen in alarmsystemen. Natuurlijk wil Lotte ook dat haar moeder het wat rustiger krijgt dus dan wil ze Fred wel helpen. Maar ze begint al snel te twijfelen of het allemaal wel in de haak is wat Fred doet.


Lotte zou met Thijs een vlot bouwen, maar verzint nu iedere keer een smoesje, omdat ze met Fred mee moet. Ze kan niet anders, Fred dreigt dat hij Lottes hond iets aan zal doen! Thijs baalt ervan, ze zouden het toch samen doen! Maar hij heeft ook een geheim. Hij heeft op school iets gezien wat hij zelf eigenlijk niet kan geloven – iets wat er eerst was, was er ineens niet meer! Lotte zou hem voor gek verklaren, denkt hij. Maar als hij het nog een keer ziet, gaat hij toch eens navragen bij de juf.
Ook vraagt Thijs zich af waarom Lotte niet meer zingt.


Als de kinderen actie gaan ondernemen om juf Evi tot de beste juf te laten uitroepen, en juf Brakel de papieren afpakt, weten de kinderen: Juf Brakel moet weg!
Of dat gaat lukken? Zelfs met een magische ring valt het niet mee…


Als iemand weet hoe ze kinderen kan meenemen in een spannend verhaal is het Carry Slee wel. Eigenlijk is het wel veel van hetzelfde, maar dat vinden jonge lezers geen probleem.


Het boek over Juf Braaksel speelt op school, de kinderen zijn herkenbaar, als ook de maatschappelijke achtergrond in de vorm van een eenoudergezin en kleine criminaliteit.  De vriendschap van Lotte en Thijs komt op het spel te staan, er zijn leuke bijfiguren - bijvoorbeeld Bram en Daan -  die de nodige humor in het verhaal brengen. De tegenstelling van een lieve juf en een kreng van een juf dat kennen kinderen ook wel, al is het maar van het verhaal over Matilda.


En dan het verhaal van Lotte die worstelt met haar gevoelens: het is fout wat Fred doet, maar haar moeder is zo verliefd op die man. Het dilemma kwelt haar.
De tekeningen zijn erg leuk, vullen het verhaal prima aan. En natuurlijk dat tikje magie, ook leuk.


Carry Slee (1949, Amsterdam) is haar hele leven bezig geweest met boeken, en verhalen schrijven. Ze was docent drama in het middelbaar onderwijs. Haar kinder- en jeugdboeken zijn al jaren een succes. Misschien is dit boek over Juf Braaksel wel het begin van een nieuwe serie.


ISBN 9789048843299 | hardcover| 256 pagina's | Uitgeverij Overamstel | september 2018
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 4 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hebbes/Vals
tekst: Carry Slee
illustraties: Philip Hopman


Vals

Vals gaat over een heel gemene valse juf met een heel lieve naam, ze heet namelijk juf Suikertoetje. Maar ondanks haar aardige uiterlijk is het gewoon een loeder, een akelig, gemeen vals kreng. Het liefst jaagt ze de kinderen de stuipen op het lijf en elke dag zit de hele klas te bibberen omdat ze bang zijn dat zij die dag de volle laag van haar krijgen. En nu is er een monster in de stad! En juf Suikertoetje geniet. Nu is iedereen bang, niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen. De enige die weet waarom het monster er is en waarom juf Suikerzoetje zo'n valse rotjuf is, is Kai.
Hij probeert van alles om de juf weg te krijgen of te veranderen maar niets lukt, want ondanks dat de juf zo gemeen is weet hij dat zij gevaar loopt en dat wil hij niet...
Want het monster is er dankzij Kai. Kai vond de juf zo naar dat hij een verhaal schreef waarin een monster een heel gemeen mens moet opeten.  Het monster kon zich in dat verhaal 13 x veranderen van uiterlijk zodat niemand ziet dat het een monster is, pas als hij in slaap valt verandert hij weer  terug in een monster. Maar Kai heeft pech, een verhalenaanblazer heeftt zijn verhaal tot leven geblazen. In het echt is  juf Suikertoetje de allergemeenste van de stad en het monster zit daarom achter haar aan en niemand kan hem vangen omdat hij zich kan veranderen.
Maar Kai ontdekt dat de juf ook uit een verhaal komt dat aangeblazen is door de verhalenaanblazer. En in dat verhaal wordt ze verliefd op een... monster!
Het wordt een heel spannend verhaal en Kai piekert zich suf hoe hij er voor moet zorgen dat alles toch nog goed afloopt... Maar of dat lukt?


Hebbes

De vader van de tweeling Poeke en Pieke is teleurgesteld in zijn dochters, ze presteren niets. Hun broertje Wilbert is wél geweldig, hij leert heel hard en weet alles. De tweeling noemt hem wel De boekenkast. Omdat ze toch graag willen dat hun vader ook trots is op hun hebben ze een plan bedacht. Ze zullen allemaal bekers winnen en pas  als de kast helemaal vol is zullen die aan hun vader laten zien.
Alleen... die prijzen hebben ze niet echt gewonnen, het zijn namelijk heel vervelende meiden die altijd plagen en liegen en bedriegen. Poeke en Pieke weten namelijk wanneer iemand een prijs gaat winnen. Hun neus gaat kriebelen als ze voor een winnaar staan, vaak pikken ze dan het winnende object in en doen net alsof zij iets gemaakt of bedacht hebben. Nu hoeven ze nog maar één beker te winnen en dan is de kast eindelijk vol. Er is een verhalenwedstrijd uitgeroepen en de prijs is een beker, die moeten ze hebben natuurlijk. Ze snuffelen aan iedereen en hun neus gaat kriebelen bij Noël, hij heeft een prachtig verhaal wat de meiden hem laten vertellen. Ze schrijven het op en leveren het onder hun naam in, en ze winnen! De burgemeester reikt de prijzen uit en zo gauw hij de tweeling ziet is hij stapelverliefd op ze. Maar Noël pikt het niet en vertelt steeds dat ze zijn verhaal gestolen hebben. Noël ontdekt ook dat de tweeling wel vaker vals gespeeld heeft en zet alles op alles om ze te ontmaskeren. Niemand gelooft hem natuurlijk...


Het zijn twee boeken in één band. Als je het ene verhaal uit hebt dan draai je het boek om en kun je aan het andere verhaal beginnen.
Beide verhalen zijn erg fantasievol en humoristisch. Hebbes vind ik persoonlijk wel een stuk leuker dan Vals. Juf Suikertoetje was wel héél vals. In Hebbes zit ook meer humor. daar komt een juf in voor die zulk lang haar heeft dat de kinderen met haar haar mogen touwtje springen, en als ze het opsteekt lijkt het een kooitje zodat er een vogeltje in komt wonen. Dat vogeltje wordt trouwens nog een grote hulp voor Noël.
Ook de tweeling is vrij vals maar minder erg dan juf Suikertoetje. Ook breit een van de tweeling steeds maar door, zodat ze soms mensen aan een stoel vastgebreid heeft! De verliefde burgemeester is ook grappig, de tweeling wordt helemaal daas van hem.
Philip Hopman heeft erg leuke en humoristische zwart-wit tekeningen bij de verhalen gemaakt.
Kortom, een lekker dik vakantieboek voor kinderen vanaf 7 jaar


ISBN  9789049925512 paperback 460 pagina's | Carry Slee | maart 2012
Beide delen zijn al eerder apart verschenen in 2002 (Hebbes) en 2003 (Vals) Leeftijd 7+

© Dettie 27 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het grote leesplezierboek
van Carry Slee


Twee succesverhalen van Carry Slee gebundeld in dit fraaie boek:


Ridder Schijtebroek

Het eerste verhaal gaat over Bo en Michiel, ze zijn acht jaar en heel goede vrienden van elkaar. Samen helpen ze altijd Theo die op de kinderboerderij werkt. Ze zijn heel benieuwd of de kuikentjes van kip Sofie al geboren zijn dus die zaterdag gaan ze meteen na het ontbijt kijken. Maar als ze bij de kinderboerderij aankomen zien ze geen kippenhok maar een hoopje verkoold hout. Theo staat met twee agenten te praten, ze hebben helaas geen idee wie het gedaan kan hebben. De eieren zijn verbrand maar met kip Sofie is alles goed.
Bo en Michiel zijn heel erg boos, ze gaan op zoek naar de daders.
Michiels vader wil maar steeds dat Michiel een stoere jongen wordt. Michiel vindt het bijvoorbeeld eng dat zijn vader heel erg hard over de snelweg rijdt. Hij rijdt dan wel 160 in plaat van 80. Als Michiel er wat van zegt dan noemt zijn vader hem Schijtebroek. Michiel wordt er elke keer heel verdrietig van want hij kan er niets aan doen dat hij bang is. Maar nu er elke keer hokken van dieren in brand worden gestoken is Michiel heel boos.
Zelfs zo boos dat hij niet meer bang is als de daders een zwijntje in het water gooien...
(Eerder uitgegeven in 1994, 1997, 2002, 2003 en 2007)


Meester Paardenpoep

Het tweede verhaal gaat over wat oudere kinderen, Abdoul en Pleun. Pleun is helemaal gek van paarden maar Abdoul heeft helemaal niets met dat 'paardengedoe'.  Toch vindt hij het wel naar dat Pleun zo verdrietig is dat de oude pony Bianca naar het pension moet. Bianca is haar lievelingspony.
Maar dan ontdekt Pleun dat Bianca naar de slachter gebracht gaat worden en dat wil ze natuurlijk niet. Bianca moet gewoon in het weitje voor oude pony's komen. Die vervelende meester Paardenpoep ook. Werkte oom Henk nog maar op de manege, die zou nooit goed vinden dat Bianca naar de slachter gaat. Ze proberen oom Henk te vinden maar die is op vakantie. Hoe kunnen ze Bianca nu redden? Abdoul en Bianca bedenken een heel gewaagd plan...
(Eerder uitgegeven in 1998, 2003 en 2007)


In beide verhalen zijn de kinderen de helden. Zij zorgen er voor dat de slechteriken opgepakt of weggestuurd worden. Natuurlijk gaat dat allemaal niet even makkelijk en moeten de kinderen heel erg hun best doen om alles voor elkaar te krijgen. Maar ze zijn allemaal heel slim en dapper.
Carry Slee zou Carry Slee niet zijn als er niet meerdere thema's in haar boeken zaten. In deze verhalen komen ook, naast aandacht voor en verzorging van dieren, de onderwerpen bang zijn, pesten en discriminatie aan de orde.
Carry Slee heeft een vlotte pen, de verhalen hebben vaart en zijn heerlijk  leesvoer.
Het boek is een mooi verzorgde hardcover met prettig ogende bladverdeling en aangenaam lettertype.
De zwart-wit afbeeldingen zijn van Kristel Steenbergen.


ISBN 978904992490 Hardcover 144 pagina's Uitgeverij Pimento/Carry Slee september 2011
Leeftijd 7+

© Dettie, 5 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER