jeugd 4-5 jaar

Géwout Esselink

Vlinder zonder vleugels en de stinkende muis
Géwout Esselink


Vlinder droomt ervan te kunnen vliegen, maar helaas, ze heeft geen vleugels, alleen een lijfje, zes pootjes en twee voelsprieten op haar hoofdje, en dat is best een vreemd gezicht. Maar ze vindt zichzelf niet zielig. Het is nu eenmaal zo.

Op een dag ontmoet ze een heel vieze muis. We zien dat er allemaal vliegjes om hem heen dansen. Maar ondanks zijn viezigheid is hij wel heel lief want hij wil Vlinder aan vleugels helpen. Al snel komt hij aanlopen met vleugels van bladeren en bindt ze aan Vlinders pootjes vast.
Ze lopen naar een afgrond en Vlinder vindt het doodeng, maar ze probeert het toch...
Helaas, ze ploempt zo het water in.

Vlinder vindt het heel erg maar Eend stelt haar gerust, de een kan dit goed, de ander dat, wat maakt het uit? En ook Vos zegt heel wijze en lieve dingen tegen Vlinder waardoor Vlinder weer helemaal haar eigen positieve zelf is.
En dan komt Koolmees langs voor een babbeltje en verandert alles.

Een boek over geloven in jezelf en er voor gaan als je écht iets wil. Vlinder doet dat ook. Ze probeert tenminste wel om te vliegen, totdat ze weet dat zij het écht niet kan, maar dat geeft niet. Net als Eend zegt, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Eend kan bijvoorbeeld niet zingen maar wel kwaken. En Vlinder staat altijd voor iedereen klaar en helpt waar ze kan, daar is zij weer goed in. Ook moet je niet op iemands uiterlijk afgaan, want ondanks dat muis stinkt en vies is, probeert hij wel oplossingen te zoeken voor Vlinder en dat is mooi. Samen kom je een heel eind.

De illustraties, verspreid over twee grote pagina's, zijn mooi van kleur en redelijk realistisch ondanks dat de dieren menselijke trekjes hebben.
Opnieuw een mooi boek van deze Levendige uitgeverij.

Géwout Esselink kennen we al van de illustraties die hij voor vele kinderboeken gemaakt heeft. Vlinder zonder vleugels en de stinkende muis is naast 3 andere boeken; Wat een geluk, Banjo wil naar de zee, Hidde en de witte kraai het vierde boek waarvan hij ook de tekst schreef. Dat mag hij nog veel vaker doen!

ISBN 9789083222226 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Levendig | 10 oktober 2022
Afmeting 21,6 x 30,3 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 20 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER