jeugd 6-9 jaar

Anka Jacobs

Een kameel op de stoep
Anka Jacobs


‘Buitensluiten is een vreselijk gevoel. Zowel voor mensen als voor dieren. Buitensluiten omdat iemand anders is dan jij is jammer, want je kan juist veel leuke dingen van elkaar leren.’

Bij het voorstelrondje weet je als volwassene meteen: dit gaat een heel leuk boek worden! Kinderen zullen de verwijzingen niet allemaal door hebben, maar er is ook voor hen genoeg humor in het verhaal te vinden. Bobik  bijvoorbeeld is een Russische straathond, een wereldberoemde bokser die altijd een jojo bij zich heeft. En Bokt, het miniatuurpaard uit Saoedi-Arabië, is getrouwd met Frans de Flamingo uit Aruba!


Dat Alli, de Duitse adelaar een trots hart heeft en een grote snavel, dat zal kinderen niet zo veel doen, maar dat Ferrari de schildpad uit Griekenland een skateboard gebruikt om overal op tijd te zijn, ha ha, deze is wel de leukste! Dan is er Holy, de koe uit India. Ook voor haar is de naam zeer goed gekozen, en dat ze een hekel heeft aan leren tassen en schoenen is te begrijpen. Kamelia, de kameel uit Oman, is de mooiste van de dieren die in het boek voorkomen, en zij gaat trouwen! Met Nomaad, ook uit Oman. Maar eigenlijk is Nomaad een dromedaris, hij heeft maar één bult! Is Kamelia dan misschien ook een dromedaris? Op geen enkele tekening geeft zij zich bloot, we zien alleen haar mooie koppie.
Nog meer dieren: Lola, de kangoeroe uit Australië; Red, de panda (!) uit China, die altijd en overal zijn eigen eetstokjes meeneemt; De twee stinkdieren, Tinka en Eva, die Amerikaanse geheim agenten zijn, en Bobik moeten bespioneren. Er is een corgi uit Engeland: Abel, en Appie, de neusaap uit Borneo, met die grote neus waarmee hij iedereen wil begroeten.
Is er geen dier uit Nederland? Jawel hoor, dat is VIP (Very Important Pig), een miniatuurvarken, de baas van de boerenbank!


Al deze dieren zijn vrienden van Carlos de cavia, die in Mexico woont en de Allerbeste Mais teelt: Tacokoning is hij, en via de tacohandel heeft hij de vrienden leren kennen.
Als Nomaad een mailtje stuurt naar Carlos, of ze een weekje vakantie mogen komen houden, omdat ze moe zijn van het huwelijksfeest dat een week geduurd heeft, ziet Carlos een reden om een feest te organiseren. ‘Maak van een cavia geen kameel’ schreef Nomaad, maar Carlos pakt flink uit.


Je hebt het voorstelrondje gevolgd? Dan weet je dat de vrienden allemaal heel verschillend Inderdaad is er de nodige verwarring, zijn er kleine en grotere ergernissen en zelfs ruzies, maar het ergste is dat Carlos een grote muur om zijn haciënda heeft staan, en… daar kunnen Nomaad en Kamelia niet door.
Vandaar de titel: een kameel op de stoep!

Natuurlijk wordt het opgelost, en kan er feest gevierd worden. Hoewel, gaat dat wel lukken? Alli zegt:


‘Ik vind dat VIP een kaaskop is. Appie is lui. En Tinka en Eva zijn een stelletje luidruchtige Amerikanen. Eros of Ferrari, hoe hij ook mag heten, is gewoon een onbetrouwbare Griek die niet wil werken, Abel denkt dat hij als koninklijke Brit beter is dan de rest, Red is een poepchinees, Bobik een Russische zuipschuit en Holy komt uit India en die is dus arm en leeft in viezigheid.
Allí heeft niet door dat de beestenboel heel stil is geworden. Hij is niet te stoppen. ‘Bokt denkt dat vrouwen niets waard zijn en Frans is een roze uitslover.’
‘Nee hoor,’ roept Bokt boos. ‘Ik ben een minipaard en jij een grote pestkop.’


Dit is een knotsgek en toch heel serieus boek met heel veel verwijzingen naar de multiculturele samenleving waar immers ook niet alles op rolletjes loopt. In dit boek worden zowat alle vooroordelen op de hak genomen, en de boodschap is dat zoiets niet hoeft te verhinderen om goede vrienden te worden.
Als je dit boek voorleest kan je daar nog eens extra aandacht aan besteden.


En dan de illustraties van Ellen Hooghoudt. Die zijn een feest op zich! Er is heel veel te zien op de fleurige soms twee pagina’s vullende tekeningen. Ook in die tekeningen worden de stereotypen aangedikt, maar de dansende Holy, of het bruidspaar, die tekeningen zijn zo ontzettend leuk!


Anka Jacobs (47) woonde en werkte zestien jaar in Amerika, waar zij kopstukken uit de internationale politiek en zakenwereld adviseerde over hoe ze zich het beste kunnen gedragen in internationale situaties. Weer terug schreef zij studieboeken tot ze besloot zich eens aan een kinderboek te wagen. Met succes denk ik!


ISBN 9789463132183 | Hardcover | 112 pagina's | Memphis Belle International Amsterdam B. | september 2018| 
Illustraties van Ellen Hooghoudt | Leeftijd: 6+

© Marjo, 26 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER