jeugd 6-9 jaar

J. A. White

http://jawhitebooks.com

 

Alex M. en de boeken van de nacht
J A White


Alex heeft zijn besluit genomen. Hij is nu lang genoeg gepest met zijn hobby. Als zelfs de juf op school vindt dat hij (psychische) hulp moet krijgen, is het nu over en uit!


Midden in de nacht sluipt hij naar beneden, om daar zijn boeken van de nacht te verbranden. Dat zijn een paar schriften volgeschreven met griezelverhalen. Dat is namelijk zijn hobby: griezelige verhalen schrijven. Maar de lift blijft steken en Alex bevindt zich niet op de onderste maar op de vierde verdieping. Hij wil verder met de trap, als hij muziek hoort. Dat is filmmuziek van zijn favoriete griezelfilm! Hij kan niet anders: hij gaat er op af. Even later staat hij oog in oog met een ongeveer dertigjarige donkere vrouw, die hem uitnodigt met haar naar de film te kijken.
Alex stapt over de drempel…


Later zal hij niet kunnen verklaren hoe het kwam dat hij zo makkelijk bij een vreemde binnen is gegaan! En nog wel midden in de nacht. Maar dan weet hij al dat de vrouw – Natascha heet ze - een heks is en dat de flat betoverd is. En dat er nog meer kinderen binnen zijn gelokt. Maar wat wil ze van hem?


Verhalen eist ze. Eigenlijk wil ze dat niet voor zichzelf, maar dat ontdekt hij pas later. Nu moet hij iedere avond een griezelverhaal voorlezen. Wat er zal gebeuren als hij geen verhalen meer heeft, dat wil hij niet weten. Dus doet hij zijn best om nieuwe verhalen te schrijven. Hij zou inspiratie op kunnen doen in de enorme bibliotheek, maar het lukt niet zo erg. Hij moet een manier zien te vinden om te ontsnappen!


Hij staat er niet alleen voor: er is ook een meisje, Yasmin. Zij moet koken voor de heks en voor de uitgebreide plantenverzameling zorgen. Natuurlijk wil ze net zo graag als Alex weg uit de akelige flat, maar de heks is slim, en heeft magische krachten die de kinderen niet hebben. En als ze weg is, bespioneert de kat Lenore hen, zodat ze niets stiekem kunnen doen.  Maar dan besluit de kat de kinderen te steunen, en dat is een grote hulp!
Zal het de kinderen nu lukken om uit de klauwen van de heks te ontsnappen?


'Ik wilde normaal zijn', zei hij. 'Ik wilde niet meer Alex Miller zijn, die zware nerdy jongen die weet hoe je nepbloed moet maken en die alle acteurs kan opnoemen die in de Halloween-films Michael Myers gespeeld hebben. Ik wilde erbij horen, ik wilde zoals andere kinderen zijn, en ik dacht dat het een stap in de goede richting zou zijn als ik mijn nachtboeken vernietigde.'
(-)
'Alex, Alex, Alex,' zei Natascha. 'Door een paar schriften te vernietigen word je echt niet zomaar een ander mens, hoor.'
'Kom, vertel me eens een verhaal,' zei ze. 'Maar nu wel iets griezeligs, graag.'


Je merkt wel aan de toon van dit stukje dat het wel meevalt met het griezelgehalte. Er zitten elementen in die de lezer ook kan kennen uit andere griezelige verhalen. Duidelijk is de vergelijking met het duistere sprookje Duizend-en-een-nacht waarin Sheherazade ook iedere avond een verhaal moest vertellen. Het huisje van Hans en Grietje speelt een rol en er is de plantenkas, zoals die ook in De Magische Apotheek voorkomt.
Al is het inderdaad een beetje eng, en is het dus niks voor watjes, het leest vooral spannend avontuur over twee slimme kinderen versus een heks.
De griezelverhalen die Alex vertelt staan ook in het boek. En echt: het zou zonde zijn geweest als hij er in geslaagd zou zijn de schriften te verbranden…


J. A. White woont in New Jersey. Hij is een leraar met een grote fantasie, van wie we vast nog meer zullen horen.

ISBN 9789401468176  | Hardcover | 392 pagina's | Uitgeverij Lannoo | juni 2020
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 8 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER