http://www.martineletterie.nl
Zie ook de recensies op Leestafel over de boeken van Martine Letterie voor jongeren van 10-12 jaar
Verboden te vliegen
Martine Letterie
Voor de Tweede Wereldoorlog hielden veel mensen duiven. Ze werden gefokt om er wedstrijden mee te winnen, maar ze belandden ook wel in de pan als een duif niet goed kon vliegen of als er te veel waren. Ook in het gezin van Fietje, die net als haar oudere broer Marius en hun vader dol op de duiven is.
Het gezin is vrij groot, acht kinderen zijn er al en eentje onderweg, heel normaal in die tijd. Ze wonen in een dorpje vlak bij de Belgische grens.
‘Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. 'Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,' heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?’
Fietje weet zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Dat maakt het allemaal wat makkelijker. Ze heeft een speciale band met de duif Charlie. En Charlie met haar. Dat lezen we in de stukken tekst die vanuit het perspectief van Charlie geschreven zijn. Dan hebben de duiven het over de Pet en de Kuif…
Onder aan de pagina staat dat aangeduid met een tekeningetje van een duiventil.
Maar dan breekt de oorlog uit. Hun vader – op zijn Brabants ‘onspap’ - wordt opgeroepen. Fietje bedenkt een plan om daar een stokje voor te steken, maar zij kan de oorlog natuurlijk niet tegenhouden, evenmin als de maatregelen die de Duitsers nemen.
Het begint kalm, maar wordt steeds erger. Spullen inleveren, fietsen en radio’s, heel vervelend, maar waar Fietje vooral kwaad om wordt is dat de Duitsers ook duiven meenemen. En omdat er boodschappen mee overgebracht kunnen worden, mag er natuurlijk niet meer mee gevlogen worden. Dat mag niet gebeuren, vindt Fietje. Ze zorgen voor een schuilplek, waar de meest dierbare duiven opgeborgen worden. Ze krijgen een bandje om hun keel – krop – om er voor te zorgen dat ze niet kunnen koeren.
Tot haar grote schrik ziet Fietje op een dag dat Marius door de Duitsers wordt opgepakt! Snel geeft ze hem Charlie mee, die kan dan terug komen vliegen met een boodschap.
Het verhaal is opgebouwd uit vier delen: voor de oorlog; oorlog; het begin van het einde; vrijheid. Het is jammer dat het lettertype zo klein is, dat maakt het zelf lezen wat lastiger. Maar Letterie vertelt in eenvoudige taal en om voor te lezen is het in ieder geval uitstekend.
De duiven hebben een zelfde positie in de oorlog als de joden hadden: registreren, allerlei verboden, en tenslotte ‘vervolging’.
Op een heel leuke manier lezen kinderen hoe het leven in de oorlog was: een compleet andere tijd, dus best lastig dat duidelijk te maken. Maar Letterie slaagt daar wel in. En natuurlijk leren ze ook hoe het allemaal werkt in de duivensport.
De tekeningen van Rick de Haas zijn mooi om naar te kijken.
Martine Letterie won met dit boek de Thea Beckmanprijs 2020.
ISBN 9789025876777 | Hardcover | 140 pagina's | Uitgeverij Leopold | april 2019
Met illustraties van Rick de Haas. | Leeftijd vanaf 6 jaar
© Marjo, 12 maart 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het geheim van de jongste ridder
Martine Letterie
Wat doe je als je in een omgeving woont met negen kastelen? Dan schrijf je daar een verhaal over! Tenminste dat is wat Matine Letterie heeft gedaan. Niet zo verwonderlijk overigens want ze heeft al veel mooie historische kinderboeken op haar naam staan.
Dit boek is er een uit de serie Het geheim van en dit keer is het het geheim van Berend van Hackfort, de zoon van de heer van Vorden en Hackfort.
Hij woont met zijn zusje Mechteld en zijn vader en moeder afwisselend in kasteel Vorden en kasteel Hackfort. Maar op 2 november van dat jaar is hij in Vorden en daar zijn de voorbereidingen aan de gang voor St Hubertus, de dag van de jacht, die de volgende dag gevierd zal worden. Dan komen alle ridders uit de omgeving voor de jacht en dit jaar wordt er zelfs een toernooi gehouden. Berend is blij want dan zal hij zijn broer Hendrik eindelijk weer zien. Hendrik werkt namelijk al een paar maanden als schildknaap bij de heer van Brockhorst, de machtigste man van het hele Graafschap.
Die dag gaat Berend nadat hij meegeholpen heeft met de voorbereidingen voor de jacht en het toernooi nog gauw naar Jan, de valkenier. Want daar is Falco, de jonge valk, waarmee hij stiekem oefent. Stiekem omdat zijn vader niet wil hebben dat Falco met de valk in de weer is, Berend is nog veel te jong om met een roofvogel om te gaan, vindt hij. Maar Berend kan het niet laten, hij is gek op Falco en een ridder moet toch een roofvogel hebben! Want dat Berend ridder wordt, staat voor de jongen vast.
Het toernooi is geweldig en de jacht begint ook goed. Jammer genoeg mag Berend niet mee, ook daar is hij nog te klein voor vindt vader. Achteraf maar goed ook want daardoor kan Berend heel dapper en daadkrachtig optreden als de akelige roofridders van Wildenborch toegeslagen hebben.
Daar moet hij voor beloond worden, vindt vader...
Zoals altijd verstaat Martine Letterie de kunst om het verleden tot leven te wekken. De beschrijving van de kleding, gebruiksvoorwerpen, omgangsregels, gewoontes en formaliteiten zijn allemaal zeer levensecht.
De personages zijn ook prettig. De goedmoedige valkenier Jan, de aimabele vader, het pittige zusje, allemaal figuren die tot de verbeelding spreken. Berend zelf is ondanks zijn hoge afkomst een vriendelijk joch die geen onderscheid maakt tussen bijvoorbeeld zijn broer en Dirk, de man die voor zijn vader op het land werkt. Berend is gek op zijn jonge hond Bruin, die altijd met hem mee gaat, en natuurlijk op Falco. Heel mooi wordt weergegeven hoe voorzichtig Berend met de mooie vogel omgaat en hoe hij het dier leert wat hij moet doen tijdens een jacht.
Doorheen het boek staan grappige zwart-wit afbeeldingen van Rick de Haas
Het leuke is dat ik de omgeving waar Berend woonde goed ken en dat geeft altijd iets extra's. Berend van Hackfort zelf heeft ook echt geleefd en de kastelen Vorden en Hackford bestaan nog steeds. Jammer genoeg bestonden de roofridders van kasteel De Wildenborch ook. Als je de kastelen in het echt wil zien dan kan dat, vertelt Martine Letterie achterin haar boek. Bij Vorden kun je de kinderfietsroute (18 km) In de sporen van Berend fietsen. Dan kom je nog iets meer te weten over Berend.
Fantastisch, boeiend boek. Grote aanrader voor kinderen die houden van vlotte verhalen met een historische achtergrond.
ISBN 9789025869564 | Hardcover | 66 pagina's | NUR 282 | Uitgeverij Leopold |
Dit boek is eerder verschenen onder de titel 'Een valk voor Berend' (2001). Leeftijd 8+
© Dettie, 11 juni 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER