jeugd 6-9 jaar

Rindert Kromhout

http://www.rindertkromhout.nl

 

Boris en het woeste water
Rindert Kromhout


Niet een erg adequaat verslag want ik zie dat dit boekje het kinderboekenweekgeschenk van 2002 was. Blijkbaar heb ik het toen even gemist, en deze week kwam het op mijn pad. Toevallig nu de Kinderboekenweek weer op beginnen staat.


Boris is op de vlucht, althans dat was hij, tot hij in een eethuis terecht komt waar Tante Jo en Dunne Dirk zich over hem ontfermen. Zonder al te veel te vragen verwelkomen ze hem als een eigen zoon. Zo gaat dat in het eethuis, als je praten wilt is dat goed, maar als je niets vertellen wilt ook. Daarom komen de mensen er ook zo graag.
Maar het eethuis gaat failliet en Tante Jo en Dunne Dirk vinden het leven zonder al die gasten maar erg saai. Ze willen avontuur, en ter afleiding laten zie iedere dag de plaatselijke veerman schrikken en varen daarna naar de overkant van de rivier om te kijken of dáár wat te beleven valt, maar daar is het zo mogelijk nog saaier. 
De veerman heeft een idee, hij heeft een boek gekregen in een taal die hij niet lezen kan en stelt voor dat Tante Jo en Dunne Dirk naar het verre land gaan om daar te onderzoeken wát er in het boek geschreven gaat. Boris gaat ook mee, met grote tegenzin, want Boris is bang voor water. Er is iets gebeurd, hij heeft een geheim, maar hij durft niemand te vertellen wat er gebeurd is. En zo gaan ze met zijn drieën op stap, met zijn vieren eigenlijk want Neus, het varken, gaat ook mee. Sáái is het vanaf dat moment geen ogenblik meer, ze beleven het ene na het andere avontuur, en Boris durft uiteindelijk ook nog zijn geheim te vertellen. Maar wie is toch het geheimzinnige meisje met het rode haar die hen de hele reis achtervolgt, en wat heeft zij  met het verleden van Boris te maken?


Dit boek loopt goed af, iets té goed bijna, al heeft een volwassenen vermoedelijk iets meer moeite met het onverwachtste happy end dan een kind. Maar al met al een heerlijk lees- en voorleesboek. Smaakt zeker naar méér van deze schrijver.


ISBN 9789074336758 Paperback 95 pagina's | CPNB 2002
Illustraties Sylvia Weve Vanaf ca. 8 jaar

© Willeke, 3 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

altHet geheim van de afgebeten vingers
met tekeningen van Annemarie van Haeringen


Het verhaal dat in dit kleine boekje wordt verteld is een legende. Het heeft te maken met een kerk die in Rome staat. In het portiek staat een stenen masker, een enorm rond gezicht met de mond wijd open. Het verhaal gaat dat als je liegt en je hand in die opening steekt, je vingers eraf gebeten worden. Het heet de Mond van de Waarheid, La Bocca del Verita.
Onder de kerk liggen zes grotten, waarvan er vijf gevuld zijn met botten. In de zesde grot ligt niets. En in de vijfde grot hangt het geraamte van Anna Barberini, met in de hoek drie kleine geraamten.
Met deze feiten heeft Rindert Kromhout een spannend griezelverhaal gemaakt. Alleen al het feit dat de personages dus geen mensen zijn van vlees en bloed, maar rammelende geraamtes, dat is al griezelig! En Anna krijgt ook nog de opdracht om die zesde lege grot te vullen met beenderen. Anders zullen haar broertjes nooit rust vinden… en daar komt dan dat stenen masker bij te pas.


Het is speciaal voor de wat moeilijk lezende kinderen, want Rindert Kromhout vertelt zijn verhaal in korte makkelijke zinnen, die meestal niet meer dan een regel lang zijn. Die regels zijn al korter omdat er om de tekst op iedere pagina een raster zit. Waarom dat is weet ik niet.
In een nawoord beantwoordt Rindert ook nog wat vragen die hem in de loop der jaren steeds gesteld werden, als hij een school bezocht. Bijvoorbeeld: van wie zijn de botten in de andere grotten? Dat is allemaal geschiedenis, die hij graag even vermeldt.
En Annemarie van Haeringen heeft mooie illustraties gemaakt, die goed passen bij de sfeer.


ISBN: 9789025850029 | hardcover |82 pagina's| Uitgeverij Leopold | 7-9 jaar|heruitgave: 2006

© Marjo, 8 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ellie en Nellie in gevaarEllie en Nellie zijn tweelingzussen, ze zien er lief uit maar ze zijn heel erg gemeen...  dat hebben we kunnen lezen in "Erge Ellie en nare Nellie" en in "De wraak van Ellie en Nellie". Ze pestten en pikten en schopten, het waren gewoon valse, nare rotmeiden. Ze hebben moeten beloven dat ze deze gemene dingen nooit meer zouden doen want anders... moet één van de twee naar oma in Spanje en dát willen ze niet.

Ellie en Nellie zien Wim lopen met heel veel snoep, hij is jarig en gaat trakteren. Ellie en Nellie zweten en krijgen de kriebels maar ze laten Wim rustig voorbij lopen en doen niets. 's Avonds gaat de bel en staat de moeder van Wim voor de deur. Wim is overvallen en al zijn snoep is gepikt! Ellie en Nellie krijgen de schuld maar ze hebben het écht niet gedaan. Papa belt gelijk oma, volgende week moet Nellie weg.
De volgende dag wordt weer een kind overvallen en wéér krijgen Ellie en Nellie de schuld. De zusjes snappen er niets van en besluiten op onderzoek uit te gaan, iemand moet die overvallen doen, maar wie?

Erg leuk boekje, lekker spannend en een héél onverwacht eind. De taal is duidelijk en er staan grappige zwart-wit tekeningen bij. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.


Hardcover | 60 Pagina's | Zwijsen Uitgeverij | 1999 ISBN: 9027641986 tekeningen Annemarie van Haeringen

© Dettie, oktober 2006

Reageren? Klik hier!