jeugd 6-9 jaar

Ted van Lieshout

De allerliefste jongen van de hele wereld
illustraties: Sylvia Weve
tekst: Ted van Lieshout


Tijm is een stille piekeraar, hij piekert de hele dag door. De laatste tijd piekert hij vooral  over later. Hij zal dan net als papa, die pas overleden is, geld moeten verdienen voor zijn vrouw en kinderen. Hij bedenkt dat hij beter nu al kan beginnen dan heeft hij alvast een spaarpotje voor later. Maar wat moet hij gaan doen? Zijn zus weet wel wat ze worden wil maar wat kan hij, Tijm, nou helemaal?
Hij is gek op slakken en weet er best veel van, maar niet genoeg. Maar mama zegt altijd dat hij de allerliefste jongen van de hele wereld is, dat is toch ook wel wat? Dat is toch heel bijzonder? Daar kan hij vast geld mee verdienen.
Met een hoed voor zich op de grond en een briefje ernaast met daarop 'De allerliefste jongen van de hele wereld' gaat hij op de stoep bij het drukke kruispunt zitten.
Later komt de aap uit de mouw en lezen we de échte aanzet voor het plan van Tijm.


Op zich is dit natuurlijk al ontroerend, zo'n klein jochie dat zich nu al druk maakt over zijn latere vrouw en kinderen en helemaal als we lezen hoe het écht komt dat Tijm daar met die hoed is gaan zitten. Maar Ted van Lieshout heeft ook nog eens die speciale gave om zich helemaal te kunnen verplaatsen in dat kleine piekerende jongetje waardoor het een heel fijngevoelig verhaal is geworden dat je beetpakt en vasthoudt. De gedachtengang, het gepieker van Tijm is zo begrijpelijk maar ook zo vreselijk lief. Je zou Tijm wel even willen knuffelen en zeggen dat hij echt de allerliefste jongen van de hele wereld is. Je zou hem van zijn zorgen en zorgjes af willen helpen. Dat kleine jongetje verdient het zo.
Gelukkig is mama er ook nog en zij helpt hem van een heel grote piekerzorg af. Je bent dan gewoon helemaal blij voor Tijm.

Doorheen het boek staan ook nog mooie sfeervolle gekleurde afbeeldingen van Sylvia Weve en onderaan de pagina's vertellen zwart-wit getekende slakken hun eigen erg leuke verhaal.


Dit boek is al eerder, in 1988, uitgegeven maar is nu opnieuw uitgebracht en terecht, het boek verdient het om een klassieker te worden.


ISBN 9789025753863 Hardcover 64 pagina's Uitgeverij Gottmer juni 2013
Leeftijd 8+

© Dettie, 18 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER