jeugd 6-9 jaar

Ineke Kraijo

http://www.inekekraijo.nl

Zie ook de recensie op Leestafel over het boek Kate van Ineke Kraijo (13+)

 

Vlucht
illustraties: Veerle Hildebrandt
tekst: Ineke Kraijo


Anna is tot haar grote schrik in slaap gevallen in de klas! Ze is zelfs zo vreselijk moe dat ze bijna flauwvalt. De meester is bezorgd en wil Anna's moeder bellen, dan kan ze Anna ophalen, maar dat kan niet! Dat mag niet!
Anna zegt maar gauw dat er niemand thuis is en zo komt het dat ze even later bij haar klasgenoot Tom achterop de fiets zit. Hij brengt Anna wel naar zijn eigen moeder heeft hij gezegd. Dat zijn moeder ook niet thuis is hoeft de meester niet te weten. Tom snapte dat er iets was, wat Anna niet aan de meester wilde vertellen. En daarin heeft Tom gelijk.


Het komt namelijk regelmatig voor dat Anna 's nachts wakker gemaakt wordt door mama want dan is het weer zover, dan moeten ze vluchten. Maar waarom, dat is een groot geheim. Anna's moeder wil niet dat iemand hun geheim te weten komt.
Maar zo kan het niet langer, en als Anna en haar moeder weer eens gevlucht zijn, knapt er iets bij Anna en vertelt ze het hele verhaal aan Tom en zijn vader.
Gelukkig is dat het begin van het einde. Doordat Anna haar mond heeft opengedaan begint de bal de goede kant op te rollen en kan Anna eindelijk weer lachen en plezier maken en heerlijk doorslapen zonder te moeten vluchten.

Wat een spannend, aangrijpend en ontroerend verhaal! En dat voor een AVI E4 boek waarbij dus opgelet moet worden dat de zinnen en woorden niet te lang zijn. Heel knap gedaan.
Het is een o.a. een verhaal over de enorme loyaliteit van een kind naar haar ouders toe. Liever ellende en vluchten dan akelig gedrag van ouders verraden. Maar dat een kind niet alles alleen kan dragen is duidelijk en het is maar goed dat het stilzwijgen wordt doorbroken. Daardoor komt er eindelijk verandering in een akelige situatie.
Bij het verhaal staan zwart-wit tekeningen waar ik normaal gesproken niet zo van houd, geef mij maar kleur in een jongerenboek, maar voor dit boek was het een goede keus, het maakt het verhaal nóg indringender.
Erg mooi, goed doordacht verhaal.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051162889 Hardcover 60 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken december 2014
formaat: 15,0 x 21,5 cm Een boekje op AVI E4 niveau voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool (vanaf ca. 9 jaar) met leer- en/of leesmoeilijkheden, gedrukt in een speciaal lettertype dat geschikt is voor kinderen met dyslexie.

© Dettie, 15 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER