jeugd 6-9 jaar

Alexander Kirkwood Brown

Bzzz
De kleinste bankoverval ter wereld
Alexander Kirkwood Brown


De omslag van dit niet al te grote boek trekt je onmiddellijk: dit boek moet open!
Als je dat doet denk je: wat! Dit gaat over muggen! Die akelige beestjes die je ’s nachts wakker houden met hun gezoem, en die van die jeukende bultjes veroorzaken! Wil je daar een boek over lezen? Maar dat ga je dus echt doen, want de manier waarop de schrijver uitlegt waarom muggen je steken, maakt nieuwsgierig. Je wordt als lezer aangesproken, en de zinnen zijn kort en het lettertype duidelijk.


‘Het probleem is dat het heel, heel gevaarlijk is om een mug te zijn. Er zijn ontzettend veel muggen die het niet overleven. Je moet hard werken als je een mug bent.
Tenminste, dat geldt voor de vrouwtjesmuggen, want zij zuigen bloed op. Inderdaad, terwijl de mannetjes op het huis passen, gaan de vrouwtjes naar hun werk.
Nu weet ik wat je denkt: als alleen de vrouwtjesmuggen bloed opzuigen, wat doen de mannetjesmuggen dan?’


Maakt dit nieuwsgierig of niet? Bovendien heeft de schrijver heel handig het perspectief verlegd: het gaat niet meer om de ergernissen die een mug veroorzaakt, maar om het diertje zelf.
En het verhaal begint, een erg humoristisch verhaal over mug 93.


‘Als je 113 broertjes en zusjes hebt, is het gewoon gemakkelijker om getallen te gebruiken’.


De vrouwtjes komen in opstand: die mannetjes, die mogen ook wel eens wat doen. Die schrikken als ze ontdekken hoe gevaarlijk het is om op zoek te gaan naar bloed, en ze bedenken een plan…
Jawel, hier komt de bankoverval in zicht.


Wil je weten hoe dat allemaal zit, nou, lees dan dit boek, en je zult zeker plezier hebben om die idiote mannetjes met hun rare plannetjes. Spanning en sensatie in muggenwereld!
En als je het verhaal uit hebt, en je wilt meer weten, lees dan ook de informatie die daar staat.
De tekeningen zijn ook erg leuk, soms blad vullend, precies passend bij het verhaal. Ze zijn zwart-wit met af en toe een rood of groen element. Op iedere pagina een extraatje: een bloeddruppeltje…


Alexander Kirkwood Brown is een jonge Noorse schrijver (1983). De samenwerking met Andreas Iversen is geslaagd. (https://www.andreasiversen.com)


ISBN 9789401458047 | hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Lannoo | februari 2019
Illustraties van Andreas Iversen | Vertaald uit het Noors door Corry van Bree | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 8 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER