jeugd 6-9 jaar

Oliver Scherz

http://www.oliverscherz-autor.de

 

Niemand houdt Don Carlo tegen
Oliver Scherz


Carlo is het helemaal zat. Hij wil zijn vader zien en wel NU. Sinds vijf maanden, twee weken en zes dagen wil hij al naar Palermo. Want dat is precies de tijd die verstreken is nadat mama zijn - Italiaanse - papa de deur uit gegooid heeft. Al die tijd wacht Carlo al.


"Ik wacht en wacht. Op school, in bed, tijdens het eten. Ik kan het wachten op papa niet uit mijn hoofd zetten. Maar mama wil niet daarheen en papa komt niet hierheen. Dus moet ik alleen proberen. Papa verrassen. Gewoon voor zijn deur staan en hem terughalen. Maar zonder treinkaartje kom ik er nooit!"


En toch vertrekt de elfjarige Carlo, vanuit zijn woonplaats Bochum in Duitsland, zonder treinkaartje, mèt al zijn spaargeld, in het mooie pak wat ooit van zijn vader is geweest. Zo ziet hij er net uit als de Italiaanse Don Carlo, de gangsterbaas, vindt hij.
Papa zei altijd: 'Als je iets wilt bereiken, Carlo, moet je doorzetten. Alles is mogelijk! Maar je moet het wel echt willen. Gewoon volhouden!' en dat is precies wat Carlo van plan is. Hij zal en moet naar zijn vader!  Mama weet gelukkig van niets.  Niemand houdt hem tegen!


Onderweg ontmoet de dappere Carlo heel lieve mensen die hem verder willen helpen, die zo'n ondernemende jongen eigenlijk wel leuk vinden. Aan iedereen vertelt hij zijn verhaal. Hij is onderweg naar papa! Helemaal alleen. Maar niet iedereen is aardig met het gevolg dat Carlo berooid, zonder geld en koffer, midden in Italië aan de kant van de weg staat. Wat nu? Gewoon volhouden! denkt Carlo, en dat doet hij.


Het wordt uiteindelijk een geweldig avontuur dat Carlo beleeft. - Soms heeft het toeval wel een erg grote vinger in de pap maar dat maakt het verhaal er niet minder om. - En dan eindelijk, eindelijk, eindelijk is hij bij papa, zijn grote, enorme, luidruchtige, hartelijke, lieve, geweldige papa! Papa is blij, door het dolle heen, zijn zoon is er! Papa met zijn vele, vele vrienden showt hem trots aan iedereen.
Maar eenmaal bij papa ziet en hoort Carlo veel en langzaam dringt het besef door dat mama misschien niet voor niets papa wegstuurde... Papa belooft veel maar beloftes nakomen is zelden aan de orde en dan wordt de stoere, dappere Carlo boos, héél boos! En papa? Papa zal eindelijk eens moeten handelen zoals papa's horen te doen!
Nu is de beurt aan papa. Hij zei toch 'Alles is mogelijk! Maar je moet het wel echt willen.' Dat mag hij nu eens laten zien. En zo is dat!


Het is een hartverwarmend, met veel humor verteld, verhaal over een onverschrokken jongetje dat in al zijn naïviteit een gevoelige snaar bij iedereen die hij tegenkomt weet te raken - op één na -. Je hoopt van harte dat de reis zal lukken en dat Carlo zijn einddoel, het verre Palermo, zal halen en halverwege niet teruggestuurd zal worden naar huis. Sommige dingen moeten jongens gewoon doen, en niemand moet hen dan tegenhouden...


ISBN 9789025113247 | Hardcover | 103 pagina's | Uitgeverij Holland | maart 2106
Vertaald uit het Duits door Marieke Hoogland | NUR 282 | Leeftijd 8+

© Dettie, 4 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER