jeugd 6-9 jaar

Oirik

https://www.oirik.com

 

Owen en de dingen die niemand zag
Oirik


Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Maar het zit Owen nu al een tijdje tegen en het verbaast hem. Waarom overkomen hem nu steeds die ongelukjes? Hij zal al gauw ontdekken waar het aan ligt, en dat kost hem een pijnlijk hoofd…


Hij ontdekt dat hij dingen ziet die een ander niet ziet. Hoe kan dat nou? En wat is het dan precies wat hij ziet? Het lijken mensen, en dieren ook. Maar ze zijn niet zichtbaar zoals bijvoorbeeld zijn vriend Jack, of zijn vader. Hij kijkt dwars door deze figuren heen! En ze schrikken als hij ze recht aankijkt! Het was helemaal niet de bedoeling dat Owen hen kon zien! Want zij zijn de hoeders, en zij horen onzichtbaar te zijn terwijl zij de persoon van wie ze de hoeder zijn beschermen. Maar: waarom heeft Owen de laatste tijd zoveel ongelukjes gehad? Waar was die hoeder van hem dan?


Hij ontmoet Antje, die voor hem moet zorgen, maar inderdaad nog niet echt bedreven is in het hoeden. Ze doet het nog maar pas.
Ze zal hem nog wel vertellen hoe dat komt.


Intussen maakt Owen zich zorgen om zijn vader die sinds de dood van zijn moeder steeds somberder wordt. Hij was ooit een grote, stoere man, die er overdag was voor Owen. Hij werkte namelijk in de avond als uitsmijter in de plaatselijke kroeg. Dat doet hij nog wel, maar als hij nu thuis is ligt hij maar wat te liggen op de bank. Owen heeft gelukkig een vriend, Jack, met wie hij veel tijd doorbrengt, maar toch: hij zou zijn ‘echte’ vader graag weer terug hebben.
Het is de vraag of Antje daarbij kan helpen, want zij is natuurlijk niet de hoeder van Owens vader. Maar voorlopig heeft hij maar weinig tijd om aan zijn vader te denken...


In de wereld der onzichtbaren heb je net als in iedere andere denkbare wereld ook figuren die slechte plannen hebben. Tegen zo’n akelig ‘persoon’ moeten Antje en Owen het opnemen, en dat wordt een avontuur waarin ook Jack een rol krijgt.


Een apart verhaal dit, erg leuk vooral ook om voor te lezen. Er zit fijne humor in, vooral die Jack is me een figuur! Het verhaal over de trieste vader staat voor de emotionele kant. Het is een enigszins romantisch verhaal over verlies en rouw. Spannend ook. Alles wat een goed kinderboek nodig heeft, zit hier in.


Oirik is de schrijver en tevens illustrator van dit boek. Eerder schreef hij de serie Dickie & Giga, het prentenboek ‘Jan, de Onderjebedkijkman’ en illustreerde hij de serie Simon de Schaker. Oirik werkt onder andere voor de Kinderboekenweek, het Sinterklaasjournaal en de Nationale voorleesdagen.


ISBN  9789048864676 | Hardcover| 304  pagina's | Uitgeverij Moon | september 2022

© Marjo,  17 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER