jeugd 6-9 jaar

Beverley Naidoo & Piet Grobler

http://www.beverleynaidoo.com

http://www.pietgrobler.com

 

Wie is de koning?
Tien magische verhalen uit Afrika
illustraties: Piet Grobler
tekst: Beverley Naidoo


Afrika is het werelddeel waar de schrijfster geboren is. Ze is daardoor opgegroeid met mooie Afrikaanse verhalen. "Sommige van deze dierenverhalen zijn wel duizenden jaren oud," vertelt ze ons in het voorwoord. Gelukkig zijn nu tien van deze verhalen opgeschreven en van prachtige illustraties voorzien.

"De dieren in deze verhalen zijn net mensen. Soms zijn ze dom, soms zijn ze slim, ondeugend of aardig, jaloers of juist gul. Ze maken fouten en moeten soms heel dapper zijn om uit de problemen te raken." schrijft Berverley Naidoo en dat blijkt al in het eerste, tevens titelverhaal...


De leeuw loopt stoer in het rond en vraagt aan iedereen 'Wie is de koning van alle dieren?' Want hij wil even laten zien dat hij de baas is en niemand anders. 'Dat bent u Majesteit', zeggen alle dieren onderdanig, maar dan komt de leeuw bij Olifant en stelt hem ook zijn vraag. Voor hij het weet vliegt de leeuw door de lucht. Daarna trompettert Olifant hard in het rond, nu weet iedereen wie de échte koning is!
Bij dit verhaal zie je naast de tekstpagina een uitermate verveeld kijkende olifant afgebeeld, die de leeuw de lucht in slingert, een Vos kijkt grijnzend  toe. Onderaan schuift een bontgekleurde slang voorbij en een mooie blauwe kraanvogel vliegt rond met een kroon in zijn bek. Fantastisch om te zien!


Bij elk verhaal staat vermeld uit welk deel van Afrika het oorspronkelijk komt. De verhalen wisselen qua lengte, het ene verhaal beslaat één pagina, het andere zo'n vijf pagina's. Toch hebben ze allemaal een bijzondere gebeurtenis te melden waar prachtig naartoe wordt gewerkt. De verhalen wisselen ook qua teneur. Het ene verhaal is liefelijk en het andere is, net als in sommige sprookjes, vol list en strijd die niet zo zachtaardig is.


Zo hebben we bijvoorbeeld het grappige verhaal 'Hoe Olifant een slurf kreeg' waarin heel beeldend wordt weergegeven hoe de oorspronkelijke korte snuit, die handige slurf werd. - Ook hier zijn de afbeeldingen geweldig bij, je zou ze wel aan je muur willen hangen. -
Dan hebben we het mooie verhaal over de lieftallige molenaarsdochter de kwaadaardige sultan te slim af is en daarna nog lang en gelukkig leefde.
En 'Unanana en Een-tand' is een soort Roodkapje waarin de boze wolf dit keer een olifant is. Deze olifant heeft nog maar één slagtand dankzij mensen, vandaar dat hij zo'n hekel heeft aan 'zo'n wezen op twee benen'. Hij eet dan ook de mooie kindertjes van Unanana op maar gelukkig weet  Unanana via een list haar kinderen te bevrijden. We zien ze opgelucht uit de opgesneden buik van de olifant stappen.
Het meest leuke verhaal vond ik echter 'Waarom Haan Kraait' maar dat moeten jullie zelf maar lezen.

Achterin het boek staat over elk verhaal nog een korte toelichting over de herkomst en gebruik ervan.

Prachtig boek waarin ook de fanatasievolle, humoristische illustraties van Piet Glober niet ongenoemd mogen blijven.


ISBN 9789047707509 | Hardcover | NUR 277 | 69 pagina's | Lemniscaat | oktober 2015
Afmeting 27,7 x 22,2 cm | vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 7+

© Dettie, 19 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER