jeugd 6-9 jaar

Joke Reijnders

http://www.jokereijnders.nl

 

altWonderpony
illustraties: Marieke Nelissen
tekst: Joke Reijnders


Floor zit op paardrijles. Ze vindt dat zo leuk dat ze droomt van een eigen pony. Maar ja, dat kan zomaar niet natuurlijk.
Als ze op een dag langs de wei fietst waar de verzorgpony’s staan, staat daar ook een oude man. De pony waar hij bij staat ziet er niet zo goed uit: oud en grijs. Floor stapt af en vraagt de man of de pony iets mankeert. Voor ze weet wat er gebeurt zegt de man dat de pony voor haar is. Haar ouders? Ach, dat regelt hij wel even..
De pony heet Flonker.


‘Wat een rare naam voor een pony.
Sterren flonkeren.
Maar deze pony flonkert niet hoor.
Hij is zo grijs en dof.’


Hij is ook nog dik, en niet aardig tegen Floors vriendin. Maar wat maakt dat uit? De pony is van Floor, en ze verzorgt hem iedere dag. En wat vreemd: het lijkt wel of het dier steeds witter en actiever wordt… het dier heeft heel wat verrassingen in petto voor zijn lieve verzorgster!


Eenvoudige zinnen en geen moeilijk woordgebruik,  zoals dat hoort bij een E4boek.
En dan is het ook nog een leuk verhaaltje, dat misschien wel meer bij meisjes in de smaak zal vallen dan bij jongens. De tekeningen die het boek opfleuren  zijn aansprekend: duidelijke tekeningen met frisse kleuren.


ISBN 9789025861964 | hardcover| 28 pagina’s |Leopold B.V |mei 2013
Leeftijd vanaf 7 jaar (E4) Illustraties van Marieke Nelissen

© Marjo, 28 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Drakenbloed en kamillethee
illustraties: Elly Hees
tekst: Joke Reijnders

Wat is er met Merels moeder aan de hand? Op een dag komt er een wolkje rook uit haar neus!! Merel wil graag denken dat mama verkouden is of zo, maar als ze haar hoort bellen met oma en 's avonds als ze in bed ligt beneden tegen haar vader hoort schreeuwen, is het wel duidelijk dat er meer aan de hand is. Ze vraagt het aan oma, maar die wil niets zeggen. Niemand zegt iets, en Merel maakt zich zorgen. Dat wordt nog erger als ze ziet dat er brandgaatjes in de zakdoeken zitten die haar moeder gebruikt om de rook te verstoppen! Mama zal toch niet doodgaan?
Ze praat er over met Jens, haar beste vriend. Als die het ook gezien heeft, zegt hij dat ze naar de politie moet gaan. Maar Merel weet iets beters: ze gaan nog een keer - en dan met z'n tweeën - naar oma, die hen meteen een kopje kamillethee voorzet.
Wat ze dan hoort stelt haar gerust, maar tegelijk zijn er nieuwe zorgen. Haar moeder heeft drakenbloed, en dat mag niemand weten, want dan komt de DOD: Draken-Opsporings-Dienst.


"Wat moet ik nou met dat drakengedoe?' riep ik. 'Ik wil dit helemaal niet. Ik wil geen moeder met schubben en rokende neusgaten. Ik wil gewoon een moeder met een spijkerbroek en een leuke bloes, desnoods met een plooirok. Ik wil een moeder die naar parfum ruikt en niet naar afgestreken lucifers. Ik wil een moeder die gewoon thee voor me zet en niet een moeder wiens neusgaten je kunt gebruiken om brood en marshmallows te roosteren.' Jens keek me met open mond aan, maar zei niets."


Het verhaal wordt opgefleurd met leuke tekeningen van Elly Hees, en door stukjes geschreven tekst: het lijstje dat Merel maakt om de dingen op een rijtje te zetten. Dat lijstje groeit af en toe.
Het is mooi vormgegeven, met een duidelijk lettertype, niet al te lange zinnen, niet al te lastige woorden, maar ook weer niet te simpel. Lezen blijft ook een beetje leren, maar dan spelenderwijs.
De hoofdstukken zijn lekker kort, maar... Joke Reijnders sluit ze wel af met cliffhangers, en dus wil je eigenlijk doorlezen. Het is zo'n boek om stiekem onder je dekbed te lezen, als het licht al lang uit moet! Spannend, humoristisch, en de informatie die je tussen neus en lippen (zonder rook) meekrijgt over drakenbloed klopt nog ook. Erg leuk boek!


ISBN 978 90 258 5297 9 Hardcover 121 pagina's | Leopold B.V. | november 2008
Vanaf 9 jaar

© Marjo, mei 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER


(Joke Reijnders heeft eerder drie boeken voor het basisonderwijs geschreven)