jeugd 6-9 jaar

Jeroen van Berckum

https://jeroenvanberckum.com

 

De Magische Metronoom
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 2
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


Sofie gaat een spreekbeurt houden over Mozart, jawel DE Wolfgang Amadeus Mozart...
In haar klas is niemand geïnteresseerd in deze man en zijn muziek, zo'n oude muzikant, dat is toch saai! Maar Sofie is gek op de muziek van Mozart en wil laten zien dat hij wél heel mooie muziek gemaakt heeft.

Ze heeft achteraf gezien enorm geluk dat ze van haar pianolerares een metronoom aan moet schaffen om zo beter de maat te kunnen houden. Sofie weet gelijk waar ze naartoe moet om zo'n ding te halen. Naar Meneer Musi Mago! En deze zonderlinge man zorgt natuurlijk voor een heel bijzondere metronoom. Er staan namelijk jaartallen op in plaats van maataanduidingen.
En als Sofie de metronoom op 1765 zet, flitst ze naar... het huis van Mozart! Dat zal toch niet waar zijn?


Mozart staat onder druk van Frau Von Schnapps, zij beveelt hem steeds te spelen en Mozart vindt het... saai!
Als Sofie vertelt wat haar overkomen is, wil hij wel mee naar haar tijd, naar de toekomst. En hup daar gaan ze, terug naar het heden.


Mozart kijkt zijn ogen uit en vindt veel dingen leuk maar ook eng. Hoe kan bijvoorbeeld Sofie's oma in een apparaat zitten? En zo zijn er heel veel dingen die hij niet begrijpt.
Maar saai is het niet! Sofie weet wel dat ze geheim moet houden dat Mozart zelf in haar kamer zit. Maar hoe lost ze dat op? Helemaal als haar broer Sven erachter komt dat Wolfie er is. Sofie krijgt dan ook de schrik van haar leven als ze Wolfie met Sven ziet voetballen, want van voetballen had Wolfie ook nog nooit gehoord.


Helaas gaat niet alles helemaal goed en Sven, Sofie en Wolfie moeten nog heel wat hindernissen overwinnen, voordat Sofie haar spreekbeurt kan houden, mét een heel bijzondere pianist...

Jeroen van Berckum heeft zijn fantasie weer helemaal de vrije loop gelaten. We reizen als vanzelfsprekend heen en weer van 1765 naar nu en weer terug. De muziek van Mozart speelt natuurlijk een grote rol maar op een heel speelse, vlotte manier, net zoals Mozart zelf was. En Meneer Musi Mango houdt stiekem een oogje in het zeil...
Opnieuw een lekker boek met een mooie spanningsboog.

Zie ook het filmpje op YouTube


ISBN 9789078718291 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | 14 september 2018
Leeftijd 8-11 jaar

© Dettie, 27 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Klos
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 3
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


De tweeling Derk en Lucas lijken uiterlijk heel erg op elkaar maar hebben een totaal ander karakter. Derk is sportief, altijd buiten en een echte flapuit, hij doet vaak dingen die niet mogen en zegt gelijk wat hij denkt. Lucas zit liever binnen met een boek en houdt van regels.
Over een week zijn ze jarig en Derk wil een keyboard van zijn verjaardagsgeld kopen.

Die dag fietsen ze toevallig langs een nieuwe muziekwinkel, Musi Mago's Muziekinstrumenten staat op het uithangbord te lezen. Derk is dolblij! Ze gaan samen gauw binnenkijken en het aanbod aan keyboards is overweldigend. Zovéél en zo mooi! Ze worden geholpen door Meneer Musi Mago zelf, die erg aardig is.

Maar halverwege hun gesprek komt een zeer veeleisende klant hen storen. Het is een erg akelige vrouw met net zo'n akelige dochter. De jongens zijn blij als ze eindelijk weg is en meneer Mago weer naar hen toe komt. Natuurlijk kan Derk zijn mond niet houden 'Wat zou ik dat mens graag een lesje willen leren! zegt hij. En dat is voor meneer Musi Mago het startsein om Lucas een heel bijzonder keyboard te laten zien die zo groot is als een lineaal! 'Maar,' zegt Meneer Mago geheimzinnig, 'er zit een streken-uithaal-knop op!' Daarmee kunnende jongens mensen zoals die akelige klant een lesje leren. Derk mag het instrument hebben, zomaar, voor niets!


Natuurlijk wil Derk gelijk uitproberen maar de behoudende Lucas wil eerst de beschrijving lezen en dat is maar goed ook, want anders hadden ze veel gemist. Er blijkt namelijk een strekenlijst bij te zitten waar vijftig streken op staan. - Ze staan ook achter in het boek vermeld - en elke streek heeft een eigen nummer. Ook moeten ze een speciale bril opzetten of wax op hun eigen bril smeren, daarmee kunnen ze de rode straal, die uit het keyboard komt richten naar mensen die vervelend zijn.

Iedereen begrijpt daarna gelijk dat dit een heel bijzonder verhaal gaat worden. De jongens grijpen nu steeds onmiddellijk in als mensen arrogant, boosaardig enz zijn. Die mensen worden de klos van hun eigen vervelende gedrag. De streken zijn heel verschillend maar om te lachen zijn ze wel! Zoals de streek waardoor een vrouw denkt dat ze een kat is. Bij een andere vrouw groeit haar haar ineens heel snel, het groeit zo de winkel uit, de straat op! En een man moet plotseling steeds windjes laten...
Het is echt een boek waar je vreselijk om kunt lachen maar het is tegelijkertijd ook heel spannend, want er is een gemene vrouw die het keyboard ook wil hebben om heel valse streken mee uit te halen...


Al met al is het een heerlijk, vlot geschreven verhaal. Kinderen gaan dit helemaal geweldig vinden!


Het boek is het derde deel uit de zevendelige serie over Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten.  'Zeven kinderen vertellen ieder hun wonderbaarlijke verhaal. Wat ze gemeen hebben? Hun ontmoeting met Meneer Musi Mago!'


ISBN 9789078718406 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | december 2020
Leeftijd 8-11 jaar.

© Dettie, 1 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk uit wat je wenst!
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 1
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


"Mijn vader heeft mij vroeger van alles wijsgemaakt. Fabeltjes. Leugens. Noem het wat je wilt. Zo vertelde hij eens dat er een draak bij de waterput bij onze boerderij woonde, of, als je liegt, je oren rood worden.'


Nu was Linde ook wel een nieuwsgierig aagje, altijd wilde ze weten hoe het werkte of hoe het gemaakt was. Haar vader verzon er dan ter plekke een heel verhaal bij. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat onder die berg een reus lag te slapen. Linda vond het toentertijd maar wat eng. Het hele landschap leek gelijk veranderd. Ze dacht zelfs dat ze de berg langzaam op en neer zag gaan. Nu ze ouder is, weet ze dat hij alles bij elkaar verzon, maar toch mist ze dat gegriebelgriezel wel een beetje, het was zo lekker spannend!
En dan gebeurt het...

Met mama is Linde op zoek naar een cadeautje voor papa en ze belanden in de muziekwinkel van Musi Mago. Meneer Mago is een heel aparte man, hij lijkt met zijn witte haren en snor wel een beetje op Albert Einstein denkt Linde. Aan meneer Mago vertelt ze de fantasieverhalen van haar vader en hij vindt het geweldig! Hij waarschuwt Linde zelfs... 'Volwassen worden is een val! Trap er niet in meisje.' zegt hij. Hij geeft Linde een stel snaren voor papa's gitaar. Hij zegt er o.a. bij: 'Wees maar niet bang, er kan niemand wat overkomen.' Ook duwt hij een briefje in haar hand, daar staat iets opgeschreven waar ze niets van snapt.


© Wilma van den BoschDe snaren blijken een magische kracht te hebben. Als ze later met haar vader onderweg is naar oom Rudolf, ziet ze een berg, en hij beweegt! Net zoals papa vroeger vertelde! Haar vader ziet het gelukkig ook. Ze weten nauwelijks wat ze moeten doen! Zou papa hem durven wegjagen? En is de reus eigenlijk wel zo akelig als papa verteld had?


Die hele verdere dag staat hun wereld totaal op zijn kop. Alle fantasieverhalen worden werkelijkheid! Soms is het heel eng. Soms voelt Linde een gilgiechel van het lachen opkomen. Soms is ze blij, soms is ze bang. En papa? Papa is heel bang, al zijn verhalen zijn écht geworden, had hij ze maar nooit verteld! Later, na alle griezelspannende, fantastische avonturen snapt Linde het briefje van meneer Mago eindelijk...


Het is een heerlijk verhaal, vol fantasie natuurlijk. Het is grappig eng, je ligt er dus niet wakker van. Het laat zien, hoe mooi fantasie gebruiken is en wat voor bijzondere dingen je daarmee allemaal kunt beleven. Het is een boek dat je gewoon moet lezen om zelf te ervaren hoe heerlijk je kunt genieten van alle dingen die in het hoofd van Jeroen van Berckum tevoorschijn kwamen.
De afbeeldingen vullen het verhaal mooi aan... Verwacht het onverwachte. Want niets is wat het lijkt.


Het boek is een deel uit de nieuwe zevendelige serie over Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten. 'Zeven kinderen doen ieder hun wonderbaarlijke verhaal. Wat ze gemeen hebben? Hun ontmoeting met Meneer Musi Mago!'
Het is te hopen dat àlle delen zo leuk zijn als deze!


ISBN 9789078718345 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | maart 2020
Leeftijd 8-11 jaar.

© Dettie, 16 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>