jeugd 6-9 jaar

Vern Kousky

De blauwe zangvogel
Vern Kousky


Een verhaal dat de oeroude spreuk Oost west, thuis best letterlijk weergeeft. Hoe ver je ook gaat, wat je ook doet, als je weer thuis komt, vind je daar wat je zocht.
Dat geldt natuurlijk niet in alle gevallen maar wel in dit boek.


Het blauwe zangvogeltje van de titel ontdekt namelijk dat zij niet zo mooi kan zingen als haar geelgevederde zussen, wat ze ook probeert, het lukt niet. "Het lijkt wel of er voor mij geen liedjes zijn" verzucht ze. Haar wijze mama stuurt haar op reis.  "Jij moet uitvliegen en een speciaal lied vinden, dat alleen jij kan zingen," zegt ze.
En daar gaat het blauwe zangvogeltje, op zoek naar haar eigen lied.


Bang is het vogeltje niet, ze vliegt op de grootste en soms beetje enge vogels af. Ze vliegt de hele wereld over maar niemand kan haar helpen. Het is de kraai die dé plek weet, waar ons vogeltje kan leren zingen... Maar toen het vogeltje daar aankwam was ze... thuis!
Dat was een teleurstelling, want nu wist ze nog niet wat haar eigen lied was. Of toch wel?


Het is een verhaal over zelfvertrouwen en jezelf zijn maar ook over familie. Je bent allebei, degene waar je vandaan komt en degene die je geworden bent of wil worden.
En ook al ben je anders dan de rest, je zal toch je eigen stem moeten vinden.


De waterverfafbeeldingen zijn mooi en eenvoudig gehouden. De Nederlandse tekst houdt prima de Engelse tekst aan. Toch had het geheel wel een beetje spannender en speelser gekund, er is weinig verrassends in het verhaal te vinden, bovendien is het ook niet erg origineel. Maar ondanks dat vind ik het toch een leuk boek waar je goed uit voor kunt lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000384495 | Hardcover | NUR 274 | 40  pagina's | Van Goor | 23 februari 2023
Vertaald door Tjibbe Veldkamp | Leeftijd vanaf ca.6 jaar

© Dettie, 11 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER