jeugd 6-9 jaar

Lida Dijkstra

http://www.lidadijkstra.nl

 
jeugd 8Aangeboden: 1 schoolhond


Op een dag komt Juf Jolijn naar school met een hondje, hij heet Bartje. Het hondje was van Juf Jolijns vader maar die is overleden. Bartje is oud en nogal bang daarom vindt ze het naar om hem thuis te laten. De kinderen vinden het prachtig een hondje in de klas te hebben en allemaal willen ze hem graag in de pauze uitlaten. Ze mogen dat om de beurt doen en zo komt het dat ook Iris en haar beste vriendin Esther Bartje mogen uitlaten.
Iris zou zelf wel een hond willen maar haar ouders zijn net uit elkaar, ze zijn nog niet écht gescheiden maar noemen het een proefscheiding. Haar vader woont nu voorlopig in een flat en als Iris in het weekend naar haar vader gaat ziet ze dat hij niet goed voor zichzelf zorgt. Vanaf die tijd doet Iris' moeder ook heel anders.
Gelukkig kan Iris heel goed hierover met haar vriendin praten. Esther denkt altijd goed na en laat Iris ook de andere kant van dingen zien. Ook kent Esther heel veel gedichten uit haar hoofd, over bijna elke situatie kent ze wel een gedicht.
De vriendinnen vinden het heerlijk om met Bartje te wandelen maar zo gauw ze even niet opletten is Bartje weg, en hij komt terug met een hondenkoekje in zijn bek.
Elke keer opnieuw gebeurt dat. Van wie hij dat koekje krijgt weten ze niet.
Maar dan blijkt dat een jongen uit de klas allergisch is voor honden, hij moet telkens vreselijk niezen. Dus... moet Bartje weg, en de juf kan hem ook niet houden. De kinderen mogen een tekst maken voor een advertentie... Aangeboden: 1 schoolhond.
Zouden ze een goede en lieve nieuwe baas voor Bartje vinden?


Een prettig, hoewel een beetje doorzichtig verhaal. Je vermoedt al snel hoe het verhaal verder zal gaan maar... het is natuurlijk geen verhaal voor volwassenen, kinderen zullen dat misschien minder snel door hebben. Het is wel goed verteld, vooral het gedeelte waarin Esther en Iris over de proefscheiding praten is mooi gebracht. Ook met juf Jolijn praat ze hierover en deze is erg lief voor Iris.
Erg leuk zijn de gedichten die Esther steeds weet, ze zijn soms wijs, soms grappig. De illustraties van Annet Schaap zijn een uitstekende aanvulling op het verhaal.


ISBN: 978 90 437 0331 4 Hardcover  Uitgeverij Maretak, Assen.
Leeftijd: vanaf 8 jaar AVI 6, CLIB 6, Leesniveau: uitdagend.

© Dettie, april 2008

Lees de reacties op het forum, klik hier!