jeugd 6-9 jaar

Katie Davies

altDe grote hamstermassamoord
Katie Davies


Het gebeurt nog steeds: als kinderen na hun vakantie weer op school komen, verwacht de leraar dat ze een opstel kunnen schrijven over wat ze allemaal meegemaakt hebben. Anna, negen jaar, betwijfelt of ze iets leuks kan schrijven, ze maakt immers nets mee. Maar volgens haar moeder mag ze best wat verzinnen, niet alles hoeft waar te zijn!


Wat er allemaal gebeurt die zomer is toch heel wat. Haar oudere zus en broer spelen geen rol, maar het jongere broertje Tom wel. En het buurmeisje Suzanne, die een tiran van een vader heeft.  De muren tussen hun huizen erg namelijk dun: ze kunnen alles horen wat er bij de buren gebeurt. Als ze samen willen spelen, komt Suzanne bij Anna, of ze hangen allebei uit het raam. Natuurlijk mag dat niet, ze moeten stiekem doen.
Bij Anna woont ook de oma in, omdat ze ziek is. Als Anne strijd gaat voeren om huisdieren, - ze bidden er zelfs om! - is haar oma een medestander. Maar ja, ze heeft weinig te zeggen, en bovendien gaat ze dood. Toch is dat misschien de aanleiding tot de toegeeflijkheid van Anna’s moeder: Tom en Anna mogen mee om twee hamsters uit te zoeken.
Na een paar weken zijn er echter geen twee, maar negen hamsters. Hoe kan dat nou? Het waren toch twee vrouwtjes?
Maar dan gebeurt het erge: op een dag vindt Anna alle kleintjes dood, en die ene die dan toch de vader moet zijn, die is weg! Bij de overgebleven hamster is een pootje afgebeten.
Wie is de moordenaar? Wie heeft dit bloedbad aangericht?
Het wordt een heuse moordzaak, compleet met lijst van verdachten en eventueel motief. Met de hulp van een van de buren kunnen ze hun onderzoek afronden. Maar ja, de Nieuwe Kat is lastig te ondervragen, en die andere hamster is nog steeds niet teruggevonden. En de vader van Suzanne is ook niet erg behulpzaam. Zal de moord ooit opgelost worden?


De titel doet het niet verwachten, maar dit is een hartstikke leuk verhaal! De humor druipt van de pagina’s, versterkt door de leuke tekeningetjes.
Anna schrijft het verhaal in een schrift, je ziet de ringband zitten. Als ze woorden niet kent, zoekt ze die op in een woordenboek, en schrijft  dat op. Ze schrijft op wat haar vader voorleest over hamsters, en ook de lijstjes die ze maakt om te helpen bij het moordonderzoek staan erin. Dat is meteen een probleem: in het hele verhaal staan geen taal- of stijlfouten, een negenjarig kind kan zo goed niet schrijven natuurlijk. Maar vooruit, niet muggenziften: het is een erg leuk boek!
Ik heb begrepen dat er nog meer van dit soort verhalen komen, dit was het eerste boek van Katie Davies. En ze heeft er de Waterstone's Book Award 2010 mee gewonnen!


ISBN 9789025748708 | hardcover | 191 pagina's | Gottmer | september 2010
Illustratrice: Hannah Shaw, Vertaald door Janneke Blankevoort  Leeftijd: vanaf acht jaar

© Marjo, 24 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER