jeugd 6-9 jaar

Erwaseens tijdschrift

Erwaseens
Verhalentijdschrift voor kinderen
Erwaseens Nr 1


Lezen is gewoon hartstikke leuk. Maar veel kinderen lezen niet graag (denken ze!). En dat is balen, want lezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Kinderen die met plezier lezen, gaan vanzelf beter lezen, schrijven en spellen. Ze leren ook nog eens een berg nieuwe woorden. Allemaal voordelen van lezen!


Dit bovenstaande staat op de site te lezen van het nieuwe verhalentijdschrift Erwaseens voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Het blad is gestart in Groot Britannië en daar bleek het een succes. Mogelijk is voor kinderen een tijdschrift ook minder 'beladen' dan een heel boek. Het houdt makkelijker vast, is niet zo zwaar en in een tijdschrift staan veel meer illustraties. De verhalen zijn lekker kort en makkelijk voor te lezen en voor de oudere kinderen prima zelf te lezen.


Het blad is opgezet door Jacqueline Harris, zij is onderwijsadviseur met meer dan 25 jaar ervaring in lesgeven en leesbevordering. Ze heeft altijd bepleit om goede verhalen in te zetten als lesmateriaal.
En ook Rikky Schrever levert haar deel voor het tijdschrift. Zij is kinderboekenredacteur van beroep. Zij is ook gecertificeerd leesbevorderaar bij Leestijd, een samenwerkingsverband van websites die lezen belangrijk vinden. Rikky probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op scholen. Ze is van mening dat als je plezier in lezen hebt, het vanzelf goed komt met (technische) zaken als AVI-niveau en leessnelheid. Zo werkte het bij haar eigen kinderen in elk geval wel!
Al met al ontbreekt het bij beide vrouwen niet aan enthousiasme en goed wil. Dat is een ding wat zeker is!


En nu het blad zelf...
Het is gedrukt voor Haloween, dus daar begint het openingsverhaal in rijmvorm mee. Via het verhaal kun je de afgebeelde figuurtjes ook herkennen en daardoor heb je gelijk een soort zoekspelletje te pakken. Altijd leuk!


En dan belanden we bij Assepoester. Nee hè, denk je misschien, dat verhaal heb ik nu al zo vaak gehoord. Maar deze keer gebeuren er heel andere dingen met Assepoester. Ze geeft namelijk samen met haar prins een prachtig pompoenfeest, het is tenslotte herfst. Maar met al die feeën in de buurt loopt het niet helemaal goed, en zo wordt het toch nog een grappig verhaal. Op de bijbehorende afbeeldingen kun je allerlei andere sprookjesfiguren herkennen.


En zo staan er allemaal verschillende verhalen in, sprookjes, wereldverhalen, gedichten, nieuwe verhalen, fabels, mythen en legenden etc.
De verhalen gaan over een tovenaarsleerling, over sterren die huilen, over een broer en zus waarvan de een heel groot is en de ander heel klein wat soms best handig kan zijn... Er is een spannend verhaal over prins Rama en prinses Sita die aangevallen worden. Sita wordt zelfs ontvoerd! En we kunnen een heel leuke versie van de rattenvanger van Hamelen lezen!


Bij al die verhalen staan grote gekleurde afbeeldingen die door verschillende illustratoren gemaakt zijn.
De ene afbeelding is een beetje Disney-achtig, de andere lekker stoer en/of heel vrolijk of een beetje griezelspannend.
Zie ook https://erwaseens.nl/tijdschrift

Bij deze vertellingen staan ook allerlei opdrachtjes die je uit kunt voeren. Aan het eind van het blad zijn verder nog puzzels, woordzoekers, speurtochtjes etc te vinden én er is een prijsvraag. Kinderen zullen het denkelijk allemaal helemaal fantastisch vinden!


ISBN 9789083082202 | Tijdschrift | 50 pagina's | Redactiepakhuis/erwaseens Assendelft | oktober 2020
Vertaald door Marcella Rijntjes en Rikky Schrever | Afmeting: 28,5 x 22 cm | Leeftijd 4-9 jaar

Dettie, 10 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER