jeugd 6-9 jaar

Chinouk Thijssen

https://chinoukthijssen.com

Zie ook de Leestafelrecensies over een aantal boeken van Chinouk Thijssen voor 15+

 

Lúcia Flores en de mysterieuze cadeautjesfabriek


Lúcia Flores heeft na haar eerdere fantastische avonturen zin in een volgende reis met de magische trein, maar voorlopig moet ze proberen de les te volgen op school. Maar eigenlijk interesseren die Romeinen haar niet zo, ze wil naar haar grootvader, abuelo Hugo.
Iedereen zou haar voor gek verklaren, want is haar opa immers niet al lang overleden? En ja, dat klopt, maar hij is in een nieuw universum, een magische wereld, en daar kan hij zijn kleindochter ook naar toe halen!


En dan voelt ze tintelingen, en als ze de gang op rent hoort ze de stem van abuelo Hugo.
Enthousiast gaat ze naar de plek waar de stem vandaan komt: daar staat een pakketje, een cadeautje! Op het moment dat ze in de gaten krijgt wat ze met die doos moet duikt ineens Dion op. Dion, die vervelende jongen uit haar klas! Hij wil weten wat ze aan het doen is…


Voor ze het weet is Dion met haar op weg naar de trein, ze moet hem wel vertellen wat er aan de hand is, want Johannes Groen de Heer de Conducteur zegt dat hij hem niet terug kan brengen. Maar misschien is Dion toch wel handig, als Lúcia een raadsel op moet lossen?
Eenmaal in het land van Donum aangekomen, hoort ze namelijk dat de grote cadeautjesmaker vermist wordt en dat binnenkort dé feestdag voor alle kinderen, Internationale Kinderdag, er aan komt. Op die dag krijgen alle kinderen een cadeautje, maar het ziet er naar uit dat het nu niet zal gebeuren. Maar het mag natuurlijk niet gebeuren dat de kinderen niets krijgen! Lúcia en Dion zullen hun best moeten doen om de cadeautjesmaker terug te vinden.
En dat wordt natuurlijk weer een knotsgek avontuur. Dit keer met heel veel cadeautjes en snoep, dus het zal zeker in de smaak vallen…


De vondsten van Chinouk Thijssen zijn weer reuze vermakelijk en spitsvondig: DJ Droppie, de bonbonnetjes en de hoofd-Bonbon, een dropveterpoort, Babbelende Schommels en nog veel meer. Het is weer genieten!
En hoe dat nu afloopt met die vervelende klasgenoot? Lees zelf maar…


Chinouk Thijssen (1983) is de auteur van Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie. Naast het schrijven van youngadultthrillers werkt Chinouk als freelance corrector en geeft ze lezingen op school.


ISBN 9789044847208 | Hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Clavis | oktober 2022
Illustraties van Stefan Yamá Cab | Leeftijd 8+

© Marjo,6 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lúcia Flores en de behekste kermis
Chinouk Thijssen


Wie het eerste boek over de tienjarige Lúcia Flores heeft gelezen, weet dat we bij dit meisje doldwaze avonturen kunnen verwachten. Avonturen waarbij je zegt: dat kàn helemaal niet.
Dat vindt Lúcia zelf ook, maar ze is een moedig meisje dat in zichzelf gelooft. Als ze denkt dat ze het toch kan, dan kan ze het ook. Hoe gek het ook is.
Ze houdt veel van abuelo Hugo. Haar opa is wel overleden maar zoekt contact met haar, omdat zij, zegt hij, als enige in staat is om bepaalde problemen op te lossen.


‘Ja, nu wist ze het zeker! Het zat niet in haar hoofd. Ze hoorde het toch echt. En ze moest en zou ontdekken waar dat geluid vandaan kwam.
Lúcia zette nog een paar stappen verder de gang in, en toen hoorde ze het nog duidelijker. Het kwam vanuit het toilet!
‘HA!’ riep Lúcia hardop toen ze de deur opendeed en het druppelen luider en luider werd. Ze had het eindelijk gevonden. Het moest de kraan zijn die uitmondde in een kleine wasbak. Maar toen Lúcia van dichtbij keek, was daar niets te zien.’


En dan hoort ze de stem van abuelo. Het avontuur gaat beginnen. Met oude bekenden als Johannes Groen de Heer Conducteur, want Lúcia stapt weer de Welkbefaamde Betoverde Limotrein is. Haar doel is het land van Sensorium, waar zich een bijzondere kermis bevindt.


De bijzonderheid is nu evenwel akelig geworden. De kermis is betoverd door vier kwaadaardige heksen en het is nu helemaal geen leuke kermis meer. Een slakkenachtbaan, niks aan. Of de botsautootjes, die veranderd zijn in akelige neushoorns. Schorpioenen in de grijparmmachine en echte vervaarlijk uitziende knuffels! Om over het spookhuis nog maar niet te spreken.
Lúcia moet het opnemen tegen deze heksen…


Dit is een verhaal voor kinderen die nog niet geleerd hebben om hun tomeloze fantasie aan te passen aan de werkelijkheid. Voor kinderen die al of niet stiekem nog denken dat alles kan of moet kunnen. In deze serie over Lúcia Flores kunnen ze hun heil vinden. Hier kan alles. ‘De ontzettend onzichtbare doorzichtige coupé’ in de limotrein is een verhaal op zich! Fantastisch, hoe verzin je het!
Chinouk Thijssen is er goed in, dus laat onze dappere avonturierster nog maar veel problemen oplossen.
De enkele illustraties zijn wederom van Stefan Yamá Cab. Jakkes, hoe hij de vier heksen vorm geeft!


Chinouk Thijssen (1983) debuteerde met Fataal spel ; daarna verschenen o.a. de Truth or Dance-trilogie, Je hebt één nieuwe volger en Gegijzeld.


ISBN 9789044844191 | Hardcover | 144 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers
Chinouk Thijssen

Lúcia wil graag een dagje thuisblijven, na die spannende maar vreemde droom. Als ze blijft volhouden dat ze abuelo Hugo heeft gezien is het niet vreemd dat Lúcia’s moeder de thermometer haalt. Deze opa is namelijk overleden.


De tienjarige Lúcia heeft inderdaad een beetje koorts, dus de dokter wordt erbij gehaald. Ze hoeft niet naar school, dat is wel fijn. Maar is ze misschien echt ziek?  Ze slaapt namelijk de hele dag!
Als ze ’s avonds wakker wordt liggen haar ouders al in bed. Lúcia sluipt naar de keuken, ze heeft dorst.
En dan hoort ze een stem in de koelkast? Hè? Hoe kan dat? Het is onmiskenbaar de stem van abuelo.
Ze kruipt bijna in de koelkast om te zoeken (beetje raar dit, maar ze is vast een beetje verward).
Als ze de achterwand aanraakt, hoort ze abuelo zeggen:
‘Ja, het is je gelukt, Lúcia! Tot zo!’


Wat gebeurt er toch? Ze wordt helemaal de koelkast in getrokken, schiet razendsnel door een buis en zit dan ineens op haar billen. Maar niet thuis op haar kamer! Ze is in een treinstation! Er staat een trein te wachten, de Welbefaamde Betoverde Limotrein, die zijn naam absoluut waar gaat maken.
Een eigenaardige man spreekt haar aan. Hij lijkt haar gedachten te kunnen lezen! En hij weet wie zij is. Spring erin, zegt de man die zich voorstelt als Johannes Groen de Heer de Conducteur.


Ze gaat mee naar het Land van Coleoptera want daar is abuelo. Maar eerst zijn er de wonderbaarlijke avonturen in de trein, die diverse coupé heeft. Eentje herbergt wappies: ‘De illustere coupé voor ontkenners’. En er is ‘de magische coupé voor beheksingen en anderzulks’. De avonturen in ‘De Doldwaze Carrouselcoupé’ zijn inderdaad doldwaas.
Bijzonder zijn ze zeker, de avonturen die Lúcia mee zal maken als ze onderweg is, maar ook als ze eenmaal gearriveerd is. Niemand is wie of wat hij of zij lijkt. Grappige dwaze gebeurtenissen of gevaarlijke en angstaanjagende voorvallen.
Hinnikende paardenbloemen; een haai met twee koppen, die als eenling aangesproken wil worden; spiegels die niet spiegelen. Bang zijn mag Lúcia niet. En ze moet geloven in zichzelf. Vertrouwen in zichzelf. Want wie ze verder kan vertrouwen, dat is heel erg lastig.


Wie zijn de aaskevers en wat is hun taak?
Waarom heeft hun leider, koningin Polyphaga, een vloek uitgesproken? Ze doet heel akelig tegen Lúcia, want die is volgens de voorspellingen enige die de vloek kan opheffen en dat wil de koningin natuurlijk niet.


Vooral de avonturen in de trein, maar ook de verdere bizarre avonturen doen denken aan Lemony Snicket! Fans van zijn boeken genieten hier absoluut ook van.
Wie weet is Chinouk Thijssen op weg om ook zelf een schare fans te verzamelen, want er wordt in het boek gehint naar meer avonturen. Dus mocht je denken dat het eigenlijk allemaal een koortsdroom is en dat Lúcia gewoon in haar eigen bed ligt, dan ga je daar toch aan twijfelen.


Waar je niet aan hoeft te twijfelen, is dat verdere avonturen net zo leuk en spannend zullen zijn! Chinouk Thijssen beheerst niet alleen de kunst om jong volwassenen te boeien, ook jongere kinderen kan ze aan. Acht jaar is misschien wel wat jong, gezien de lastige woorden die er in dit boek staan. Niet in het verhaal zelf, maar de namen van de personages en de treinwagons. De Oceanische Coupé der Fabeldierachtigen, toch een hele kluif om te lezen. Een uitdaging!


Een magische verhaal dat op een bijzondere manier het thema rouw behandelt. Abuelo Hugo is immers overleden, en Lúcia mist hem vreselijk. Rouw en geloven in jezelf, belangrijke thema’s verwerkt in een kleurrijk magisch avontuur dat is een mooie entree op kinderboekengebied.
De illustraties zijn ook absoluut geslaagd. Ze passen er goed bij!


Chinouk Thijssen (1983) is bekend van de succesvolle young-adultthrillers Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie. Ook is zij corrector en geeft ze lezingen op school.


ISBN 9789044841176 | hardcover | 118 pagina's | Uitgeverij Clavis| mei 2021
Illustraties van Stefan Yamá Cab | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 27 juli  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER