jeugd 6-9 jaar

Chinouk Thijssen

https://chinoukthijssen.com

Zie ook de Leestafelrecensies over een aantal boeken van Chinouk Thijssen voor 15+

 

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers
Chinouk Thijssen

Lúcia wil graag een dagje thuisblijven, na die spannende maar vreemde droom. Als ze blijft volhouden dat ze abuelo Hugo heeft gezien is het niet vreemd dat Lúcia’s moeder de thermometer haalt. Deze opa is namelijk overleden.


De tienjarige Lúcia heeft inderdaad een beetje koorts, dus de dokter wordt erbij gehaald. Ze hoeft niet naar school, dat is wel fijn. Maar is ze misschien echt ziek?  Ze slaapt namelijk de hele dag!
Als ze ’s avonds wakker wordt liggen haar ouders al in bed. Lúcia sluipt naar de keuken, ze heeft dorst.
En dan hoort ze een stem in de koelkast? Hè? Hoe kan dat? Het is onmiskenbaar de stem van abuelo.
Ze kruipt bijna in de koelkast om te zoeken (beetje raar dit, maar ze is vast een beetje verward).
Als ze de achterwand aanraakt, hoort ze abuelo zeggen:
‘Ja, het is je gelukt, Lúcia! Tot zo!’


Wat gebeurt er toch? Ze wordt helemaal de koelkast in getrokken, schiet razendsnel door een buis en zit dan ineens op haar billen. Maar niet thuis op haar kamer! Ze is in een treinstation! Er staat een trein te wachten, de Welbefaamde Betoverde Limotrein, die zijn naam absoluut waar gaat maken.
Een eigenaardige man spreekt haar aan. Hij lijkt haar gedachten te kunnen lezen! En hij weet wie zij is. Spring erin, zegt de man die zich voorstelt als Johannes Groen de Heer de Conducteur.


Ze gaat mee naar het Land van Coleoptera want daar is abuelo. Maar eerst zijn er de wonderbaarlijke avonturen in de trein, die diverse coupé heeft. Eentje herbergt wappies: ‘De illustere coupé voor ontkenners’. En er is ‘de magische coupé voor beheksingen en anderzulks’. De avonturen in ‘De Doldwaze Carrouselcoupé’ zijn inderdaad doldwaas.
Bijzonder zijn ze zeker, de avonturen die Lúcia mee zal maken als ze onderweg is, maar ook als ze eenmaal gearriveerd is. Niemand is wie of wat hij of zij lijkt. Grappige dwaze gebeurtenissen of gevaarlijke en angstaanjagende voorvallen.
Hinnikende paardenbloemen; een haai met twee koppen, die als eenling aangesproken wil worden; spiegels die niet spiegelen. Bang zijn mag Lúcia niet. En ze moet geloven in zichzelf. Vertrouwen in zichzelf. Want wie ze verder kan vertrouwen, dat is heel erg lastig.


Wie zijn de aaskevers en wat is hun taak?
Waarom heeft hun leider, koningin Polyphaga, een vloek uitgesproken? Ze doet heel akelig tegen Lúcia, want die is volgens de voorspellingen enige die de vloek kan opheffen en dat wil de koningin natuurlijk niet.


Vooral de avonturen in de trein, maar ook de verdere bizarre avonturen doen denken aan Lemony Snicket! Fans van zijn boeken genieten hier absoluut ook van.
Wie weet is Chinouk Thijssen op weg om ook zelf een schare fans te verzamelen, want er wordt in het boek gehint naar meer avonturen. Dus mocht je denken dat het eigenlijk allemaal een koortsdroom is en dat Lúcia gewoon in haar eigen bed ligt, dan ga je daar toch aan twijfelen.


Waar je niet aan hoeft te twijfelen, is dat verdere avonturen net zo leuk en spannend zullen zijn! Chinouk Thijssen beheerst niet alleen de kunst om jong volwassenen te boeien, ook jongere kinderen kan ze aan. Acht jaar is misschien wel wat jong, gezien de lastige woorden die er in dit boek staan. Niet in het verhaal zelf, maar de namen van de personages en de treinwagons. De Oceanische Coupé der Fabeldierachtigen, toch een hele kluif om te lezen. Een uitdaging!


Een magische verhaal dat op een bijzondere manier het thema rouw behandelt. Abuelo Hugo is immers overleden, en Lúcia mist hem vreselijk. Rouw en geloven in jezelf, belangrijke thema’s verwerkt in een kleurrijk magisch avontuur dat is een mooie entree op kinderboekengebied.
De illustraties zijn ook absoluut geslaagd. Ze passen er goed bij!


Chinouk Thijssen (1983) is bekend van de succesvolle young-adultthrillers Fataal spel en de Truth or Dance-trilogie. Ook is zij corrector en geeft ze lezingen op school.


ISBN 9789044841176 | hardcover | 118 pagina's | Uitgeverij Clavis| mei 2021
Illustraties van Stefan Yamá Cab | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 27 juli  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER