jeugd 6-9 jaar

Alexis Deacon & Viviane Schwarz

http://alexisdeacon.blogspot.nl

http://www.vivianeschwarz.co.uk

 

Ik ben Harry Vink
illustraties: Viviane schwarz
tekst: Alexis Deacon


De vinken woonden
met zijn heleboelen bij elkaar.
Ze maakten voortdurend zo'n vinkenherrie
dat je jezelf niet eens kon horen denken.


Zo begint het licht filosofische boek over Harry Vink.
Hij is een van die heleboel vinken die elkaar elke dag goedemorgen, goedemiddag, goedenavond en welterusten wensen. Veel meer doen ze niet maar de vinken hebben het erg naar hun zin zo met zijn allen. Soms gebeurt er wat anders en wordt hun dagelijks vinkenleventje onderbroken door de komst van het Beest, die graag vinken eet.  Dan vliegen ze snel, snel, snel naar de top van een boom totdat het Beest weer weg is en daarna keren ze weer terug naar hun dagelijkse routine en gekwebbel. En zo gaat het dag in dag uit, maand in maand uit.

Maar op een nacht wordt Harry Vink wakker. Het is doodstil en ineens merkt hij hem op, het is unieks, het is een gedachte!  Hij is er helemaal vol van, ben ik de eerste vink die denkt? Ik ben geweldig! denkt Harry.
De volgende dag komt het Beest aanlopen en Harry zal wel eventjes laten zien hoe enorm geweldig hij is! Hij vliegt recht op het Beest af, hij gaat in de aanval, hij zal het Beest wel eens laten zien wie Harry Vink is! 
Maar voor die actie had Harry net ietsje meer en langer na moeten denken want het Beest eet hem op.


Daar zit Harry dan in het donker en hij krijgt weer een gedachte. Ik ben een sukkel, denkt hij deze keer. Ik ben helemaal niet geweldig. Wie ben ik eigenlijk? Ben ik Harry Vink wel? Ik denk dat ik iets ben...
'Ik ben' is na heel lang nadenken het enige dat Harry Vink bijna zeker weet. Ook al is dat een misschien een enorme ontdekking daarmee verhelpt hij niet dat hij nog steeds in de maag van het Beest zit.
Maar dan hoort hij iets... het zijn de gedachten van het Beest! Daar kan Harry wel wat mee! Misschien kan hij het Beest op àndere gedachten brengen!
De afloop van het verhaal is eveneens... geweldig!


Niet alleen de tekst is vrij uniek maar ook de bijbehorende illustraties zijn heel bijzonder. Harry Vink bestaat namelijk uit een vingerafdruk waar een ogen, snavel en ledematen aan toegevoegd zijn. Vrij symbolisch natuurlijk, een vingerafdruk staat ook op een identiteitsbewijs. De illustratrice lijkt daarmee het 'Ik ben' te willen benadrukken. 
Ook de afbeeldingen - op gitzwarte pagina's - waarop we Harry in de maag van het Beest zien, zijn het bekijken waard. Vooral de weergegeven enorme gedachtenstroom die Harry verwerkt is fantastisch. De hele levensloop, beïnvloed door de zon en maan, en de voedselketen van de vinken en het Beest staat daarop weergegeven.


Een op zichzelf staand verhaal dat je gewoon als erg leuk, grappig en fascinerend prentenboekverhaal kunt lezen.
Maar het verhaal nodigt natuurlijk ook erg uit om er nader op in te gaan met de kinderen die het lezen of voorgelezen krijgen. Je leert een kind, en jezelf, te denken over allerlei zaken die niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken. Je kunt er dankzij de tekst en afbeeldingen zelf van alles bij verzinnen. Of gewoon een beetje verder filosoferen over het leven in zijn algemeen.
Bij het boek zijn ook  lessuggesties ontwikkeld die te downloaden zijn via kleuteruniversiteit.nl


Zie ook het ontstaansproces van dit boek (Engels).


Opnieuw een fraai verzorgd en apart boek van deze uitgeverij.


ISBN 9789047700647 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2015
Afmeting 24,4 x 28,8 cm. Uitstekend vertaald door Jesse Goossens Leeftijd 6-100 jr

© Dettie, 29 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER