jeugd 6-9 jaar

Dita

http://www.mark-janssen.nl

 

De koning wil een kindje
illustraties: Mark Janssen
tekst: Dita


De koning is boos. Elke keer als hij een babywinkel aan de telefoon heeft en zegt dat hij graag een baby wil kopen dan reageren de verkopers heel raar. Ze zeggen dan dingen als "Ha, ha, ha, jij vindt jezelf zeker grappig?' en hangen op! Is er dan helemaal geen respect meer voor hem?
Hij vraagt aan de lakei waar hij zijn kindje gekocht heeft. De lakei weet niet wat hij hoort! Zou de koning echt niet weten dat je kinderen niet kunt kopen maar moet maken?  Hij hoopt dat de koningin het wél weet maar nee hoor, ook zij denkt dat je dan een bouwpakket moet bestellen.
Het zweet breekt de lakei uit. En voorzichtig vertelt hij aan de koning en koningin hoe kindjes gemaakt worden. De kok en de schoonmaakster luisteren al giechelend stiekem aan de deur mee. De koning en koningin vinden het maar een raar en beetje vies verhaal, ze nemen liever lekker een modderbad.
Na een paar maanden zit er toch een kindje in de buik van de koningin.  Ze gauw ze dat weten, kopen ze diezelfde dag nog kleertjes en een wiegje en gaan zitten wachten, wanneer komt dat kindje nou? Duurt het nog lang? Kunnen ze wel gaan slapen? Het is weer de lakei die ze moet vertellen dat het nog een hele tijd duurt voor het kindje komt.
De dokter komt langs om te kijken of alles goed is. En gelukkig is dat zo, de koningin mag naar het ziekenhuis om een echografie te laten maken. De koningin is helemaal van slag. Als alles goed is waarom moet ze dan naar het ziekenhuis?  Ze gaan met een camera in je buik kijken, vertelt de lakei. Maar ook dat vindt de koningin raar. Daar zit haar kindje toch al? Daar kan geen camera meer bij! De lakei vertelt wat een echografie is, ze kunnen met die camera door het vel van haar buik heen kijken, weet hij, en het is heel leuk! En daar zijn de koning en koningin het later helemaal mee eens. 
De buik van de koningin wordt steeds dikker, zo direct knalt ze, net als een ballon, uit elkaar! Gelukkig gebeurt dat nooit vertelt de vrouw van de lakei. Ook vertelt ze precies hoe kindjes geboren worden en waarom de koningin moet leren puffen. En dat doet ze, ze puft wat af.
En dan... is het eindelijk zo ver.


Heel vlot en vrolijk verhaal over hoe kinderen gemaakt worden en op de wereld komen. Dankzij de zeer onwetende koning en koningin moet de lakei ze alles vertellen. Hoe ze moeten zoenen en vrijen en waarom de dokter moet kijken of alles goed is enz. enz.  Erg leuk en helder verteld. Alles wordt zonder geheimzinnigheid besproken. De taal is helder en gewoon, zonder schuttingwoorden. Er worden wel moderne woorden gebruikt die voor een kind goed te begrijpen zijn. De tekst is in een vrij grote letter gedrukt.
De zwart-witte, humoristische afbeeldingen van Mark Janssen passen goed bij het verhaal.
Dankzij dit prima boek kun je op een vlotte, speelse manier seksuele voorlichting geven. Aanrader!

ISBN 9789055799688 Gebonden 104 pagina's De Vier Windstreken maart 2004
formaat: 21,6 x 15,4 cm  Leeftijd 6+

© Dettie, 20 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER