jeugd 6-9 jaar

Carlo Peeters

Een dief in de wei
Leren lezen met boer Gijs
Tekst: Carlo Peeters
Illustraties: Susanne Kolster


Het is en blijft razend knap als je voor lezers die nog maar net begonnen zijn met het ontcijferen van woorden al een leuk en zelfs spannend verhaal weet te vertellen! Er zijn immers zoveel beperkingen. Wat kan een kind aan na ruim een half jaar leesonderwijs? Voor in het boek wordt er uitleg gegeven.


Kinderen in groep 3 beginnen met het lezen van klankzuivere woordjes  (je schrijft ze zoals je ze zegt: maan, roos, vis). Daarna leren ze het verschil tussen klinkers en medeklinkers, en kunnen ze dubbelklanken en tweeletterklanken lezen. Er worden nog geen hoofdletters gebruikt en de zinnen zijn kort, lopen niet door op een volgende regel.

Dan krijg je:


zou er echt een dief zijn? vraagt roos.
wat als er geen dief is?
er is vast een dief, zegt gijs.
dat moet wel
en als ik hem zie,
geef ik hem een pak slaag.
roos kijkt bang naar gijs.
dat durf je toch niet, roept saar.
je doet stoer.
en ik weet voor wie…
gijs kijkt saar boos aan.


Het verhaal over de dief in de wei is dus mooi volgens de richtlijnen. En uit dit stukje blijkt al wel dat er spanning in zit: Gijs, Roos en Saar zijn op zoek naar de dief. En zo jong als ze zijn: er is al romantiek! Want Gijs is op Saar. Zijn zus Roos weet dat zeker, al zegt Gijs van niet.
Wat is er gestolen dan? Een mollenklem. In het verhaal wordt dat woord natuurlijk niet gebruikt.
Dan gaat het over een klem. Maar het is heel duidelijk wat voor een klem en wat de vader van Gijs en Saar er mee wil doen. Het is niet zo gek dat er een dief is…arme mollen!
Dat is nog een extra thema: dieren.


Staan er bij de teksten in het boek hele mooie tekeningen, er zijn ook spelletjes tussendoor: zoekplaatjes,  vraagspelletjes,  een rebus en nog meer. Met oplossingen achter in het boek.
Een zeer compleet boek dus. Jammer haast dat kinderen al zo snel aan de volgende uitdaging toe zijn!


Carlo Peeters (1990) werkt hij als arts in opleiding tot orthopedisch chirurg. Maar in zijn vrije tijd houdt hij zich graag bezig met schrijven, sporten en wandelen in de natuur.


ISBN 9789044838855 | hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2022
Afmeting: 26,8 x 25,9 x 1 cm | Leeftijd 6+; AVI M3

© Marjo, 10 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER