jeugd 6-9 jaar

Gideon Samson 7-9 jr

http://www.gideonsamson.nl

Gideon Samson - jeugd 10-12 jaar

Gideon Samson - jeugd 13-15 jaar

 

Niks zeggen!


Wilhelm Marcus Aurelius Frederik, kort Pom, genoemd, is tien jaar. Hij is de verteller van het verhaal, dat gaat over het gezin waar hij in opgroeit. Een beetje een vreemd gezin. Zijn ouders zijn kunstzinnig, ze doen de dingen anders dan andere ouders. Poms vader schildert, Poms moeder verkoopt schilderijen. Er is ook nog een zusje Lisa (Rosa Lisa Cleopatra), vier jaar jonger en donker van uiterlijk.
Natuurlijk is het voor Pom heel gewoon dat zij zo is, hij weet niet beter. Pas nu er vervelende dingen gebeuren in het gezin, ruzie met de opa, en onenigheid tussen zijn ouders, begint het tot hem door te dringen dat het helemaal niet zo gewoon is, dat zijn ouders en hijzelf blank zijn, en dat Lisa donker is.
De ontdekking dat de buitenwereld zich daar druk om maakt, over het hoe en waarom, is voor hem een openbaring. En een minder leuke kennismaking met de echte wereld.
De ruzie met opa is een ander aspect van het verhaal. Pom speelt er een rol in, omdat zijn opa eigenlijk wilde dat hij Kees genoemd werd. Pom wil liever Kees heten, dan dat er ruzie is, maar hij komt er achter dat er meer aan de hand is. Dan krijgt zijn opa een beroerte, en hij kan niet meer praten. Of doet hij maar alsof?
Opa verhuist naar Huize Hannah, en Poms vader en tante Margriet verdelen de spullen. Pom neemt ook wat spulletjes mee, het een met medeweten van de volwassenen, het ander in het geheim. En dat geheim blijkt de sleutel...


Het boek gaat over de bewustwording van het jochie. Niet van zichzelf, zover is hij nog niet. Hij ontdekt dat er buiten het veilige gezin een andere wereld bestaat, die de eigen veiligheid bedreigt. Mensen zijn niet altijd wie ze lijken te zijn. En dingen geheim houden is ook niet altijd slim. Een indringend verhaal, dat prachtig verwoordt hoe een kind de wereld ontdekt. Ik ben benieuwd wat Gideon Samson nog meer in zijn buidel heeft.


ISBN 978 90 258 5124 8 Hardcover 132 pagina's | Leopold B.V. | augustus 2007 bekroond met een vlag en wimpel (vanaf 8 jaar) debuut

© Marjo, oktober 2008

Reageren? Klik hier!

 

Hoe word ik een superheld?
illustraties: Elly Hees


Eerst wordt uitgelegd wat een superheld is, en nee, dat is niet die bekende voetballer. Een superheld is iemand die strijdt voert tegen het kwaad. Noem maar op: Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Harry Potter, James Bond, Mega Mindy. Dat zijn superhelden.
Hét boek dat binnen het thema valt van de Kinderboekenweek 2011.
Als je wil weten of je zelf ook een superheld kunt worden moet je dit boekje even doorwerken. Niet alleen lezen, soms moet je ook opdrachten uitvoeren. De jonge lezer wordt vanuit het boek aangesproken. Alles draait om de zes supertalenten waarvan iedereen er wel een of meer heeft:

  • Doorzetten
  • Improviseren
  • Nadenken
  • Geliefd zijn
  • Eerlijk zijn
  • Sterk zijn


In het hoofdstuk over nadenken, krijg je diverse testjes voorgelegd, om te leren onthouden. Want dat is natuurlijk ook belangrijk, dat je kennis kunt opslaan.
Dit boek is geen verhaal, het is een informatief en speels boek, kleurrijk, met veel tekeningen en illustraties. Met kaders achteraan de hoofdstukken waarin een samenvatting staat, en feitjes over beroemde helden. Dan wordt uitgelegd wat die supertalenten inhouden, en aan de hand van voorbeelden.
Bij ‘doorzetten’ is Edison een voorbeeld. Er wordt verteld hoe hij steeds opnieuw dingen probeerde, hoe hij durfde door te gaan. Daar staat meteen een voorbeeld van hoe Gideon Samson humor in zijn boek verwerk: Er zijn natuurlijk tal van uitspraken bekend van Edison, maar, zegt Samson, hij heeft ook wel gezegd ‘ik moet naar de wc.’en ‘Nina, is er nog koffie?’. Humor van de bovenste plank...


Als er moeilijke woorden gebruikt worden, worden die keurig uitgelegd, en er zijn heel veel tips om daadwerkelijk die superheld te worden die tegen het kwaad zal gaan strijden. Kwaad is overal, en een held zijn, dat is vooral een kwestie van actie ondernemen.


Een erg leuk boek, compleet in de roos zou ik zeggen!


ISBN  9789025858421 | 77 pagina's | Leopold B.V. - Gebonden - augustus 2011
Vanaf 9 jaar


© Marjo 3 oktober 2011  

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER