jeugd 6-9 jaar

Marianne Witte

http://www.mariannewitte.nl

https://www.facebook.com/gewout.esselink

 

De geheime missie van Tess en Raf
Marianne Witte


Het is niet eerlijk, vindt Tess, op de verjaardag van Raf waren er wel negen - halve, echte en stief - opa's en oma's op bezoek! En zij, Tess, heeft maar één oma en die woont ook nog eens helemaal in Mexico! Bovendien heeft oma Dolores vliegangst dus ze ziet haar nooit.


Raf en Tess zijn al vrienden sinds de kleuterklas, ze kennen elkaar door en door. Daardoor ziet Raf gelijk dat Tess het best moeilijk vindt dat ze geen opa of oma heeft die gezellig op verjaardagsbezoek komen. Maar Raf zal Raf niet zijn als hij geen geniaal plan weet te bedenken. En geniaal is het! Tess kan wel een oma en opa adopteren!
Hij weet ook al waar ze die kan zoeken, vlakbij nog wel, bij hun aan de overkant is pas geleden een nieuw wooncomplex voor Jonge Ouderen geopend. Daar zijn vast een opa en oma te vinden. Hij weet ook al hoe Tess kan uitvinden wie de leukste opa en oma zijn. Ze moesten toch klusjes doen om geld in te zamelen voor het Malariaproject van school...? Als ze nou eens bij de Oudere Jongeren beginnen? Dan maken ze gelijk kennis met al die mensen die daar wonen...
Tess straalt! Het is een superplan!

En zo gaan ze de volgende dag op pad... De kennismaking met de eerste mogelijk aanstaande opa, meneer Schuitemaker, is echter niet zo'n succes. Hij is een oude brompot en slaat al snel chagrijnig de deur dicht. Maar de kinderen geven de moed niet op. De tweede mevrouw, Violetta, woont in een heel kleurig huis en ze is een schatje. Daarnaast woont Truus en die wil ook wel haar ramen gelapt hebben, Truus is een gezellige, mollige vrouw die gek op snoepen en lekker eten is. Mevrouw Hop is een lieve, chaotische, vergeetachtige vrouw die maar wat blij is met de hulp van de kinderen. En zo leren de kinderen allerlei leuke mensen van het complex kennen, maar wat ze niet weten is dat dankzij hen de bewoners ook veel beter met elkaar omgaan of dingen gaan doen, die ze eerder steeds maar uitstelden.


Tess en Raf hebben het best wel naar hun zin bij de Jonge Ouderen maar zien ze ook dat sommige dingen wel een beetje raar zijn. De bewoners zijn bijvoorbeeld verplicht één middag in de week naar de gezelligheidsruimte te komen waar ze van het Hoofd Gezelligheid een spelletjesmiddag en een gezamenlijke maaltijd moeten bijwonen. Dit, om elkaar beter te leren kennen... Maar de maaltijden zijn helemaal niet lekker en niet iedereen houdt van spelletjes... Het blijkt ook dat de ouderen heel andere behoeftes hebben. Ze willen o.a. bijvoorbeeld  leren skypen én lekker eten!
Daar weten de slimme Raf en de vlotteTess wel wat op... Raf wil wel computerles geven en Tess haar vader bakt de lekkerste Mexicaanse pannenkoeken van de wereld! Hij wil vast wel wat voor ze bakken.
Maar dat helpt niet echt om de problemen op te lossen. De bewoners hebben genoeg van de bemoeienissen van het Hoofd Gezelligheid en komen is opstand. De uiteindelijke oplossing is voor iedereen ideaal...


De kinderen hebben ondertussen flink wat geld verdiend voor het malariaproject, maar Tess krijgt het steeds moeilijker... Wie zal ze kiezen als opa en oma? De bewoners zijn allemaal zo leuk!


Het verhaal is enigszins voorspelbaar maar dat mag de pret niet drukken. Het geheel is vrolijk en vlot met daarbij mooie, gekleurde afbeeldingen vol sfeer van Géwout Esselink. De bewoners van het wooncomplex vormen een mooie mengeling van persoonlijkheden en allemaal zijn ze bijzonder. Je gaat van al die bewoners een beetje houden, ook van de brommerige meneer Schuitemaker. Fijn boek!


ISBN 9789051166378 | Hardcover | 94 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2018 | Leeftijd 8+

© Dettie, 9 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER