jeugd 6-9 jaar

Victor Engbers

Kapitein Knut en de stomme schaduw
Victor Engbers


Beste lezer,
Welkom in mijn boek, Mijn naam is
Kapitein Knut en ik ben de allerdapperste
van alle kapiteins!!! Dat komt omdat ik
nergens bang voor ben. [...]


Met deze openingswoorden maken we kennis met Kapitein Knut en zijn hond Django.
De kapitein is de volgende dag jarig en voor die gelegenheid wast hij zijn onderbroek en sokken en hangt ze aan de waslijn. Bij dit jaarlijkse ritueel helpt zijn schaduw altijd mee. Maar dit jaar is de schaduw aan het mopperen. Volgens hem heeft Knut een sok verkeerd opgehangen.
Het wordt een hele woordenstrijd en uiteindelijk is Knut zo boos op zijn schaduw dat hij hem aan de waslijn hangt, dat zal hem leren!
'Welterusten, stomme schaduw!' roept de kapitein kwaad.

De volgende ochtend is de boosheid van Knut gezakt, hij is immers jarig. Hij gaat lekker met zijn schaduw komkommertaart bakken! Maar waar is schaduw gebleven?
Maar schaduw heeft het wel gehad met de kapitein, Django en Knut zien hem nog net wegvliegen naar het Eiland van Hou Toch Op! En dat eiland ligt heel ver weg. Helemaal aan de andere kant van de Diepe Diepe Zee.

Als dit geen spannend begin van een boek is? En zo gaat het maar door. De kapitein gaat achter zijn schaduw aan en belandt in de meest bizarre situaties. Hij reist met een huishaai, belandt in een kwal, ontmoet een klein draakje én zijn vuurspugende moeder! Valt in een vulkaan én wordt gevangen door een tweekoppige vogel.
En je denkt toch niet dat de kapitein bang is? Want zoals hij al zei, hij is echt nergens bang voor... maar is ook niet gek of dom.


Het wordt een heel bijzondere reis met een heel onverwacht einde. Maar heeft Knut nou zijn schaduw terug? Dat moet je zelf maar lezen.


Bij het verhaal staan afbeeldingen die soms aan de psychedelische illustraties van de jaren zestig doen denken. Ze doen bijna kinderlijk aan. Persoonlijk moest ik er even aan wennen. Maar ze zijn toch leuk en er is heel veel op te zien. Het grappige is dat Kapitein Knut rondloopt in een witte onderbroek en grijze sokken aan heft, meer niet. Django lijkt meer op een licht misvormde vos. Ook apart is dat alle enge dieren eigenlijk heel gezellige, speelse figuren zijn. Maar toch is het een spannend verhaal geworden.
Alles bij elkaar is het een heel apart boek.
Inmiddels is deel twee over kapitein Knut ook verschenen.


ISBN 9789492986351 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Boycott | 22 november 2021
Leeftijd ca. 8+

© Dettie, 7 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kapitein Knut en de tijdgeest
Victor Engbers


Kapitein Knut stelt zichzelf voor. Handig als je het eerste deel niet gelezen hebt!
Hij is de dapperste van alle kapiteins en gaat je vertellen over zijn mafste avontuur ooit.
Maar eerst het belangrijkste: hij is jarig!
Hij heeft met zijn hond Django de slingers opgehangen en wacht nu op de visite.
Die komen keurig op tijd. Maar wat er ook komt, en daar had Knut niet op gerekend: een tijdgeest! Die valt pardoes op zijn hoofd!
De visite is met een boot gekomen, en Knut mag die gebruiken om op reis te gaan. Want de tijdgeest moet terug naar waar ze vandaan komt. ‘Naar het begin van de tijd,’ zegt oom Bongo.


Opschieten dus. Maar dat zal natuurlijk niet zomaar gaan. Knut heeft al gewaarschuwd dat hij over een gevaarlijk avontuur gaar vertellen. Nou, dat is zo: de ijstijd, de aapmensen, de oersoep, wat kom je allemaal tegen als je terug het verleden in reist?!
En als dan die tijdgeest ook nog verkeerd de weg wijst, dan wordt het helemaal gevaarlijk…


Zou het Kapitein Knut wel lukken om op tijd terug te zijn voor zijn eigen verjaardag? Of moet hij een feestje vieren ergens ver weg in het verleden?


Een avontuurlijk verhaal met veel humor. Knut heeft grappige uitspraken:


‘Ik ben zo blij als een vette vis.’
‘Beter één cadeau in je hand dan vier kwallen op de kant!’
‘zelfgemaakte hupseflus’.


En het avontuur in de ijstijd is erg grappig!
Op zijn site kun je lezen dat Victor Engbers een doel voor ogen heeft met zijn illustraties.  ‘De lezer moet het idee krijgen dat hij zelf ook aan de slag kan’. En dat is inderdaad het idee dat je krijgt als je die illustraties ziet. Je denkt: dat kan ik ook!
Schrijven kan hij in ieder geval ook: kinderen vinden dit zeker leuk!


Victor Engbers (1970) is multimediaal kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Hij schrijft, cureert, maakt installaties, textielkunst, muurschilderingen en lichtkunst. Hij tekent graag, en hij maakt grafiek, gevaartruien, affiches en prentenboeken.


Zie ook https://kapiteinknut.jimdo.com


ISBN 9789492986580 | Hardcover| 72 pagina's | Uitgeverij Boycott | mei 2023
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 5 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER